Обмислят дали астероидът Хигия да не стане планета

Астероидът е почти идеално сферичен
29 окт 2019 22:20,
16
Обмислят дали астероидът Хигия да не стане планета
Снимка: Pixabay

Най-хубавите снимки на астероида Хигия, направени с Много големия телескоп в Чили, разкриха, че той е почти идеално сферичен - основното изискване, за да бъде повишен статутът му до планета-джудже, съобщи Ню сайънтист.

Още по темата

Начинът, по който Хигия се е образувала, обаче може да наложи преосмисляне на дефиницията.

Астероидът Хигия е открит през 1849 г., но досега астрономите нямаха негови снимки с висока резолюция. От наличните данни беше невъзможно да бъде определено до каква степен промените в отразената от Хигия светлина се дължат на вариации във формата спрямо вариации в яркостта на повърхността. Новите снимки за първи път разкриха истинската му форма, пише БТА.

За да бъде определен като планета-джудже, един обект трябва да отговаря на четири критерии - да е на орбита около Слънцето, да не е луна, да не е отблъснал всички по-малки обекти в орбитата си и да има достатъчно маса, така че собствената му гравитация да му е придала сферична форма. Досега Хигия отговаряше на първите три, но не и на четвъртия.

Новите снимки, направени от Мирослав Брож от Карлови университет в Прага и колегите му, показват, че Хигия отговаря и на четвъртия критерий.

С диаметъра си от 430 км Хигия ще е най-малката известна планета-джудже. Според специалистите тя се е образувала различно от останалите - в сблъсък, разбил по-голям космически обет, чиито фрагменти са се съединили в сфера, а не като формата се е променяла постепенно с времето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Политкомисар преди 4 години
Повишете го в чин "планета" та да му скочи заплатата - наше момче е
9
0
 
1
 
! Отговори
Покръстен преди 4 години
По-добре да обмислят дали турците да не станат християни вместо да се излагат с тая бедуинска ерес, в която са се заблудили
8
1
 
3
 
! Отговори
Астрология преди 4 години
Много голям телескоп в Чили, това наименование показва липса на въображение. И действително, въпросния обект Хигия е два пъти по-малък от Плутон.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей кво постижение за учените ! С кво само са занимават да си оправдаят заплатите! На тия не бих им дал и 5 лева заплата на месец
6
0
 
11
 
! Отговори
hmn преди 4 години
съсипаха я тая слънчева система...
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тиквата кога ще я обявим за земна Луна? Идеално кръгла, има досратъчна маса и засмуква всичко и всички към себе си. Има 3 критерия даже за планета да го възвестим?!
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земята е плоска
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой им каза, че тяхното мислене има отношение.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубу, ама тази снимка не е на Хигия!
1
6
 
18
 
! Отговори
Оху преди 4 години
А аз обмислям дали да кръстя стотинките в джоба си "милиончета в зелено",за да им вдигна самочувствието