В подготовка за "Артемида": НАСА отваря последната проба от "Аполо 17"

Тя се състои от 430 гр. скалист материал и прах
8 ное 2019 10:26, Нели Христова
86
В подготовка за "Артемида": НАСА отваря последната проба от "Аполо 17"
Снимки: Reuters

НАСА разпечата една от последните недокосвани лунни проби, донесена от "Аполо 17", за да се подготви за програмата "Артемида", съобщи сайтът Спейс, цитиран от БТА.

Пробата - 430 гр. скалист материал и прах, е запечатана от астронавтите Джин Сърнан и Харисън Шмит на 12 декември 1972 г. Тя е взета близо до кратера Лара с тръба с диаметър 4 см, която е разпечатана от учени в лунната лаборатория на космическия център "Джонсън".

Специалистите сега могат да правят изследвания, каквито са били немислими по времето на мисиите "Аполо", включително и неагресивни 3-D снимки и микротомия със свръхвисока резолюция. Анализът на пробата ще даде възможност на специалистите да усъвършенстват методите си и да подготвят бъдещите изследователи за лунните мисии, планирани за след 2020 г.

През март НАСА избра девет еипа, които да изследват неотваряните проби с новите методи.

Мисиите "Аполо" донесоха на Земята общо 383 кг лунни скали и пръст. Повечето от пробите, събрани при шест кацания на лунната повърхност, са изследвани и се съхраняват в космическия център "Джонсън". Отворената проба с номер 73002 е горната част от 0,6-метровата тръба, в която се съхраняват две мостри. Долният сегмент - проба 73001 ще бъде отворен през януари. Пробите са взети на място вертикално с тръбата.

Проби от мисиите "Аполо" не са отваряни от 70-те години на миналия век. След сегашните изследвания единствените недокосвани мостри ще останат две, донесени с мисиите "Аполо 15" и "Аполо 16".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
14
 
5
 
! Отговори
11 преди 4 години
Вие виждали ли сте лунния модул в официалния сай на НАСА? Наистина ли вярвате че този кошник, небрежно скалъпен от гипскартон, евтини видии, алуминиево фолио, две-три фотографски триноги, огромно количество небрежно залепено тиксо и тенекяна фуния, имитираща двигател е кацал на луната! Ха ха ха!
80
10
 
10
 
! Отговори
Фантазия в бяло преди 4 години
Продължение: температурата на Луната варира от +127 до -173 градуса Целзий.Значи за да кацнеш там е голям подвиг.Защо не ни казаха каква е била температурата при кацане, или може би забравиха да вземат термометър при тия 6 кацания?Защо не измериха и слънчевата радиация, нали Луната няма озонен слой ...? Добре, защо не кацнат пак там?
79
13
 
7
 
! Отговори
Мухаха преди 4 години
Интересно ЗАЩО скромно или от незнание се ПРОПУСКА че НАСА подготвя програмата си "Артемида" СЪВМЕСТНО с Роскосмос , Немски и Френски и Японски космически агенции . Вероятно за да не се разплачат русофобчетата с чувствителна душа, дълбоки гърла и меки китки . Налага се да припомня на тези едноклетъчни организми че съвместната работа на НАСА и Роскосмос беше договорена през 2017 г. и от тогава вече имат няколко съвместни проекта и сериозно работят над тях . Мечтателя Мъск липсва ..........
78
14
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
вместо да го пазят като "Национална реликва",тия от ЦК на КПСС го пращат на явна смърт!!!!Въпреки,че пилоти-изпитатели е имало "с лопата да ги ринеш"...но пратили Гагарин..питам се:-Защо?!...Дали НАИСТИНА Гагарин НЕ е летял в космоса,за което са знаели янките и просто са сключили спогодба със ссср:-"Ние ще си траем за Гагарин,вие ще се правите че вярвате ,че американец е ходил по Луната"..И така и двете страни са доволни......
77
6
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
не съм чел въпросната книга,но много добре си спомням /имам спомени от 3-4 годишна възраст/ деня в който Гагарин мина през моя град..Баща ми ме беше качил на раменете си ,защото ВСИЧКИ се бяха изсипали да видят с трепетно очакване усмихнатия "Пръв от човеците,летял в Космоса"..По-късно разбрах,че така е било и в целия Соцлагер,че дори и в други страно....Но ИНТЕРЕСНО!!..-Изведнъж пращат тая "ЕМБЛЕМА" на СССР,тая Национална гордост за руснаците,да...тества някакъв самолет...И ЗАГИВА!!!!
76
6
 
3
 
! Отговори
Фантазия в бяло преди 4 години
Продължение: освен това каква беше целта на тази 25 милиардна програма?Да свалят 100 кила камъни от Луната и да приключат с това ли? Пълни фантасмагории.Чисто и просто тогава те и руснаците си мереха нещо. Истината за Гагарин също е много интересна, но за това когато му дойде времето. За нетърпеливите - да прочетат " Летял ли е Гагарин в космоса" на Ищван Немере .
75
8
 
8
 
! Отговори
Фантазия в бяло преди 4 години
Те и сега не могат да кацнат меко на Луната.На земята се приподняват в океана и от там ги събират.Луната е 6 пъти по малка от Земята следователно е нужна ракета поне 1/6 от тази, с която излитат от Земята.Нужни са подпорни елементи, равна площадка и подгряване.Гледах много пъти "излитането" от Луната.При такива мощни двигатели би трябвало да се разхвърчат камъни и да има кратер отдолу.Освен това как кацнаха заднишком там с тогавашната техника. Вертикално кацащи самолети се появиха по-късно.
74
0
 
1
 
! Отговори
Asd преди 4 години
"...НАСА отваря ПОСЛЕДНАТА проба от "Аполо 17"...""...НАСА разпечата ЕДНА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ недокосвани лунни проби, донесена от "Аполо 17"...""...След сегашните изследвания единствените недокосвани мостри ще останат две, донесени с мисиите "Аполо 15" и "Аполо 16"..."Който критикува този ткст не е силенс боравенето с множествс и подмножества. Трите изречения не са взаимоизключващи се. 1. Тази от 17 е последната за мисия 17. Второ тя е една от последните и е от мисия 17. Останалите са от15и16
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментарите под подобни статии никога не разочароват :)
72
5
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До АнонименЗдравей отново!.....Сега..-Виж какво,моето момче /или момиче/,"ПроСоТо" ЛИЧНО ГЛЕДА пряките предавания "от Луната" по онова време."ПроСоТо" изпита,като всеки любознателен тийнейджър,огромно възхищение от тая "Малка човешка стъпка"!!!!..Но мина време..МНОГО неща изкочиха на бял свят..МНОГО неща станаха ясни,И БЕЗ съвременните филми за "Сагата"!ВСЕКИ,чийто мозък НЕ е обработен от агресивната ПРОПАГАНДА ще намери и открие УЖАСНО БОЛНИТЕ подробности от КИНОПРОДУКЦИЯТА "Янки ходи по
71
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В същност хамериканците никога не са кацали на луната. Кацали са само на Венера и Марс, а на Марс имат колония. Освен това ни лъжат, че земята е кръгла. Тя е плоска и на тая база се разработват системите С500 и С600. Така, никаква кризвина на земята вече не е проблем.
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма работа... Едва ли ще разберем всичко ние от простолюдието, ама нали се финансират такива неща...
69
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПроСтото е много загубено момче. Повлияно от Филството и защитатащо някакви измислени конспирации, които винаги са без факти. Половината планета е наблюдавала кацането на луната /без източния блок на Русия /. Никой не е оспорил тяхното псптижение обаче разни Фили от панела се извъдиха големи професори. Вие ако имахте толкова акъл... Нямаше да видите цял ден в безполезни сайт чета.
68
6
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен67по-късно ще ти отговоря,сега се появи малко работа..
67
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоСмени си ника на ПpOcToTo.Когато Аполо донасят пробите на Земята такива се дават на много страни за изследвания включително на СССР. Хубаво е преди да пишете глупости да имате поне малко идея от материята по която сте седнали да спорите...
66
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАСА имат общо 6 кацания на луната и хората зад мисията Аполо са над 200 000... успех с фалшификацията. Отделно в момента има няколко сателита около Луната, които картографират цялата повърхност от ниска орбита и по тези мисии не работят само американци и всичко се вижда кое къде е. Отделно има видео матеряли с експерименти на лунната повърхност ама и сигурно и те са фалшиви :) ама така е.. щом руснака не можа значи никой не може :))))))))))))
65
7
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До до 62ето виждаш ли?..Не си ме виждал,но ти е "ясно",че съм "***"...както ти е "ясно",че и въпросните камъни са от Луната..
64
5
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонименза крепостен като теб всичко е "крепостно".."Всеки има собствен аршин,с който мери другите" /Хайтов/..
63
4
 
7
 
! Отговори
до 62 преди 4 години
И аз не съм те виждал, но по казаното от теб ми ясно, че со *** :)
62
11
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
могат да ни лъжат както си искат...защото:-Някой от вас,ентусиасти,видял ли е тия "лунни камъни" НА ЖИВО,изследвал ли ги е СОБСТВЕНОРЪЧНО?Е?....Казват ви:-"Това са лунни камъни" и вие вярвате..Казват ви:-"Комунизма е бич за човечеството", и вие вярвате..Казват ви:-"По-справедлив строй от капитализма нема!",..и вие просто вярвате...Казват ви:-Вие живеете в демокрация" и вие се възнасяте от възторг...А МИСЪЛ,мисъл ИМА ЛИ?..Или ви казват:-"Мисленето не е лъжица за твоята уста,просто попивай к