В подготовка за "Артемида": НАСА отваря последната проба от "Аполо 17"

Тя се състои от 430 гр. скалист материал и прах
8 ное 2019 10:26, Нели Христова
86
В подготовка за "Артемида": НАСА отваря последната проба от "Аполо 17"
Снимки: Reuters

НАСА разпечата една от последните недокосвани лунни проби, донесена от "Аполо 17", за да се подготви за програмата "Артемида", съобщи сайтът Спейс, цитиран от БТА.

Пробата - 430 гр. скалист материал и прах, е запечатана от астронавтите Джин Сърнан и Харисън Шмит на 12 декември 1972 г. Тя е взета близо до кратера Лара с тръба с диаметър 4 см, която е разпечатана от учени в лунната лаборатория на космическия център "Джонсън".

Специалистите сега могат да правят изследвания, каквито са били немислими по времето на мисиите "Аполо", включително и неагресивни 3-D снимки и микротомия със свръхвисока резолюция. Анализът на пробата ще даде възможност на специалистите да усъвършенстват методите си и да подготвят бъдещите изследователи за лунните мисии, планирани за след 2020 г.

През март НАСА избра девет еипа, които да изследват неотваряните проби с новите методи.

Мисиите "Аполо" донесоха на Земята общо 383 кг лунни скали и пръст. Повечето от пробите, събрани при шест кацания на лунната повърхност, са изследвани и се съхраняват в космическия център "Джонсън". Отворената проба с номер 73002 е горната част от 0,6-метровата тръба, в която се съхраняват две мостри. Долният сегмент - проба 73001 ще бъде отворен през януари. Пробите са взети на място вертикално с тръбата.

Проби от мисиите "Аполо" не са отваряни от 70-те години на миналия век. След сегашните изследвания единствените недокосвани мостри ще останат две, донесени с мисиите "Аполо 15" и "Аполо 16".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи балканския селянин може да приеме, че една подводница може да стои с месеци под водата обаче отказва да приеме, че човек може да лети в космоса :)
40
0
 
5
 
! Отговори
От провинцията преди 4 години
Смешно и тъжно е как младите софиянци живеят в заблуда и не могат да мислят самостоятелно, да анализират ! Изглежда, че обикновения човек от провинцията е по умен от най " умния " софиянец
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера какво е толкова трудно да се повярва :) По-трудно за вярване е, че хора са стигали дъното на Марианската падина където налягането е огромно докато космоса е просто празен.....
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34С кое са готови Китайците, че не разбрах? Я кажи името на лунната им програма? Защото Спейс Екс и Боеинг са общо взето готови модулите си и носителите.
37
2
 
4
 
! Отговори
Един преди 4 години
До Анонимен 27Наса отваря последната проба от мисията Аполо 17. имат обаче още неотворени проби от предишните мисии (15,16) какво не е ясно. Между другото мисии *** луната са правили и руснаците. Никой не им поставя под съмнение пробите и мисиите. Поставя се под съмнение стъпването на човешки крак. Наското даже и евреите разбиха един апарат на луната в опит да кацнат.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има разни индивиди, които по някаква причина отказват да приемат фактите и доказателствата по простат причина, не могат да ги разберат :)
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакъв Гагрин не е летял, изстреляха празна ракеа, а него го спуснаха с капсулата от бомбардировач, уж че бил кацнал.
34
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ! Американците могат само да мечтаят да кацнат на Луната. Китайците вече са почти готови да отидат там с пилотиран кораб. Простата логика. Как са ходили няколко пъти на Луната стара техника която не са я имали а сега не могат да отидат там а използват за полети руски ракети ? Хайде разбирачите физици, астрономи, тесни софииски специалисти, сороски активисти.
33
0
 
4
 
! Отговори
Георгиев преди 4 години
До Марко ЗахаревКемптрейлс, кемптрейлс... ХА ХА ХА.
32
0
 
2
 
! Отговори
До Марко Захарев преди 4 години
Марко, ти каво работиш, нобелов лауреате по физика? Напиши си честно.
31
0
 
6
 
! Отговори
.. преди 4 години
До Марко ЗахаревА Земята е плоска, и е под похлупак, да държи въздуха. Всичко това на гърба на костенурка, върху която стоят четири слона, които крепят плоската зема на гърба на костенурката. И въпрос към теб: Какво чадат костенурката и слоновете? А, а от самолетите да те пръскат с нещо случайно?
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28Ами ти спрямо НАСА.. НЕ само си простт ами си като индиянец пред тях. Едвали точно ти човека от панела расъл в комунизма, разбираш от физика и австронафтика. То даже е смешно, като го пиша :) Не се прави на умен, защото просто, не си.
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги САЩ и учените им показват интелект. Оставили са проби за след 50 год, защото са знаели че технологията, ще в доста развита. Браво. НАСА служи за пример на всички младежи и мечтатели. Не слушайте разни бай ***, които от безсилието си и природната тъпоттаа, която имат... Плюят ли плюят. Ами те друго няма да оставят такива хора след себе си. Купчина фашкиии.
28
7
 
7
 
! Отговори
Марко Захарев преди 4 години
Треа си мега *** откъм Физика и Авиация, за да вярваш, че са ходили не един, а няколко пъти до Луната и са се върнали. И всичкото това е било без инциденти.А да не забравяме и как лунния модул излита от Луната и камерета последва издигането му, че даже и зуумваше в същото време. Явно оператора беше останал на Луната.Ако ме контрирате, че е било дистанционно искам да го видя с очите си как са го постигнали в такъв перфектен студио-синхрон.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...НАСА отваря ПОСЛЕДНАТА проба от "Аполо 17"...""...НАСА разпечата ЕДНА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ недокосвани лунни проби, донесена от "Аполо 17"...""...След сегашните изследвания единствените недокосвани мостри ще останат две, донесени с мисиите "Аполо 15" и "Аполо 16"..."Последно, какво е отваряла/разпечатвала НАСА!?
26
6
 
6
 
! Отговори
КОМУНИСТИИИ . . . преди 4 години
Нали американците не бяха стъпвали изобщо на луната ? И то към петнадесет пъти , за разлика от магучая . . . . Нали така ?
25
10
 
6
 
! Отговори
Ахмед Яшаров преди 4 години
СЛАВА НА САЩ..Единствените който могат да отидат на Луната, и да го повторят .Рушанките НИКОГА НЯМА ДА МОГАТ ДА СТИГНАТ АМЕРИКАНСКИЯ ВРЪХ !НИИККООГГААА .
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пробите са фейк, както и прословутите кацания на луната.
23
3
 
7
 
! Отговори
Един преди 4 години
До 22Не, аз отскочих като тебе до луната и после се носих в космоса докато не се спрях в нещо. Не съм очаквал, че може да има толкова сензационно прости хора!Това дали са кацали хамериканците и дали на Луната има гравитация са две съвсем различни неща. *** да твърдиш, че хамериканците не са кацали, щото там няма гравитация....трее си мноо ***.
22
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледах " кацането" на луната ама така съм се смял, ама такъв смях ви казвам