От "Пърсивиърънс": НАСА показа първи кадри от кацането на Марс

Видеото разкрива кадри, направени от няколко камери
23 фев 2021 07:00,
184
От "Пърсивиърънс": НАСА показа първи кадри от кацането на Марс
Снимка: Youtube

Американското космическо управление НАСА публикува зрелищно видео на роувъра си "Пърсивиърънс", направено по време на опасното му кацане на Марс.

Видеото разкрива кадри, направени от няколко камери, разположени на различни места по "Пърсивиърънс" и трае малко повече от три минути.

На един от кадрите се вижда как след навлизане в марсианската атмосфера, се разтваря свръхзвуковият парашут на роувъра, на втори от камера, разположена под него, се вижда приближаващата се марсианска повърхност, а други две камери показват как роувърът малко по-малко стъпва на терена.

В момента марсоходът може да се придвижва само до места, които е огледал с камерите си, но хеликоптерчето ще му помогне да стига по-надалече. За първи път "Пърсивиърънс" ще събере образци от почвата, които ще бъдат върнати на Земята от друга мисия.

Марсоходът кацна в кратера Йезеро, където се смята, че е имало езеро в миналото. Ако там е имало вода, което значи че е възможно да е имало живот, в земните лаборатории това ще се открие много по-лесно.

Апаратът на НАСА носи още едно интересно устройство - синтезатор на кислород. Той трябва да създаде газ за дишане от атмосферата, съставена главно от въглероден двуокис. При успех това би означавало, че астронавтите няма да носят със себе си кислород, когато извършат планираното кацане около 2035 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
11
 
14
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Колко е тъжно, че някои хора (малцинство, но непрестанно кудкудякащо за сметка на това) не могат да приемат, че технологиите се движат напред. Сума ти роувъри бяха изпратени успешно на Марс, но не - всичко е измама. Жалкото е, че така и ще си умрат такива хора - с капаци на очите, мислейки си, че са супер пробудени и навътре в нещата. Разни телевизионни "учители" направиха яката пачка от такива балами като тях. Да не споменавам имена, че са обидчиви...
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФактЗащото на това се върви сайта. Политика, скандали и караници.
40
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Защо все намесвате политиката,това са вредни клишета.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човечетата сън не ги лови и постоянно злословят. Това е добре, че са в поредния шок.
38
9
 
10
 
! Отговори
Пак преди 3 години
Това ново студио ли е?!
37
5
 
12
 
! Отговори
марсоход преди 3 години
Като говорим за снимки на чужди планети, веднага се сещам за някои известни изцепки от иначе успешната съветска програма "Венера".Венера 9 не успява да махне капачката на една от камерите си.Верена 10 също.Венера 11 не успява да махне и двете капачки.Венера 12 също.Венера 13 най-сетне успява... обаче капачките падат пред камерите.През 2012 руският учен Леонид Ксанфомалити излиза със статия, сочеща капачките като доказателство за живот на Венера.Затова, деца, бъдете умерени с алкохола.
36
15
 
13
 
! Отговори
Генерал Зима преди 3 години
Колко ракетата на мъск излете, толкоз и това е кацнало на Марс.Това не е, кат да пасеш крави.
35
7
 
13
 
! Отговори
Пацu преди 3 години
Pycopoбите цвъpчат!Роскосмос фалира и корабите Союз нямат въглища в резерв...
34
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ един самолет не могат да направят. Боингите им падат като гнили круши. Та на Марс ли ще отидат. Колкото и на Луната са ходили... Показали някакви картинки с жалка резолюция. Айде, не на мене тия. Истории за наивници.
33
1
 
0
 
! Отговори
root преди 3 години
Начало на *** коментари
32
12
 
9
 
! Отговори
марсоход преди 3 години
До АнонименВпрочем Аполо го снимаха още преди години с Lunar Reconnaissance Orbiter. Снимките са онлайн и всеки може да ги види. Но понеже мисията е американска, сигурно е менте. Ако беше чужда, щеше да е дипломатическа уговорка. Простият чиляк си е такъв от раждане до смъртта. Сега индийците имат амбициозна програма за фотографиране на Луната и от там също може да дойде. Така или иначе, предстои инвазия на Луната покрай лунната програма Артемис/Артемида. Ще си видите колко ви е акълът.
31
11
 
10
 
! Отговори
123 преди 3 години
НАСА си е НАСА , а не като Рус-космодиск . Техните марсиански проекти отлежават на дъното на океана :D
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 32 АнонименЧаооо и вземи с тебе останалите гербери
29
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36 марсоходОт къде четеш тия фалшиви новини ? Сигурно от западните фалшиви медии. Точно преди два дни четох, че китайски специалисти са сравнили проби от луната и американските проби се отличават съществено от пробите взети от китайския луноход. Отвори китойски медии с транслатор си преведи и чети а не да ми се правиш тука на умен след като не си
28
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28 АнонименТакива снимки мога да направя с програми колкото искаш. Толкова са некадърни та и едно видео вече немогат да направят .
27
4
 
10
 
! Отговори
марсоход преди 3 години
До АнонименЛъжа 1. Китайският ровър е все още в орбита. Ще се приземи през пролетта. Той тежи само 240кг, но за начало е добре. Лъжа 2. Китайците не са казвали това. Напротив. Когато Chang'e 2 направи карта на Луната. Те казаха, че са видели Аполо. Източник: Статията China reveals high-resolution full moon map от 2012 и много други. Информацията беше публикувана от Синхуа тогава. Впрочем руснаците имат лунна почва, върната през 70те с тяхната програма "Луна" и нищо такова няма.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименОтивай и не се връщай!
25
10
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Моят телефон снима по-добре
24
9
 
13
 
! Отговори
6 преди 3 години
Картината показва България след третата световна война!На хоризонта се виждат Стара планина,а по-насам розовата долина и отломки от Ф-16!
23
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ви чета проустоутиите ми се иска незабавно да замина с еднопосочен билет за Марс. Ама едва ли ще доживея дотогва - вашата глуппост ще ме довърши преди това.