Надежда от България: Наши учени разработват лекарство срещу COVID-19

Проучванията са в начален етап, но екипът е обнадежден
13 мар 2021 13:02,
111
Надежда от България: Наши учени разработват лекарство срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Български учени, под ръководството на проф. Леандър Литов, разработват български лекарства срещу COVID-19. Те са 25 души от няколко института на Българската академия на науките и Софийския университет. Проучванията са все още в начален етап, но екипът е обнадежден, че можем да дадем сериозен принос на световно ниво в борбата с коварния вирус.

"Наблюденията показват, че засега клетките се развиват много добре. Става въпрос за тези, върху които ние ще провеждаме експерименти, свързани с коронавируса и с механизма, по който той взаимодейства с различни белтъци в човешкия организъм", обясни пред Нова тв молекулярният биолог гл. ас. д-р Елена Кръчмарова.

От месец май миналата година български учени работят усилено върху загадката COVID-19. Проектът за лекарства срещу вируса е в опитни ръце - начело стои проф. Леандър Литов, който е ръководител и на екипа от български учени в далечен ЦЕРН, където години наред се търсеше божествената частица.

"Истината е, че в момента човечеството е успяло да създаде няколко лекарства сумарно срещу вируси", обясни проф. Литов. И нито едно срещу коронавирус. "Това е една много трудна задача, но ние все пак сме оптимисти, че имаме шанс да успеем", добавя той.

В рамките на проекта се работи върху две лекарства. Едното е за много начален етап, още при заразяване.

"Първото лекарство атакува вируса. Тоест - неговите белтъци вътре в клетката и ѝ дава възможност да включи имунния отговор в пълна сила, при което тя сама ще се пребори. Клетката по-добре знае как да се пребори с този вирус. Второто лекарство е вече за втория етап, когато вече имаме тежко протичане. Когато практически вече вирус няма в тялото и това е свързано с развитието на цитокинова буря", разясни още проф. Литов.

Цитокинова буря е онова състояние, в което имунната ни система е толкова объркана от вируса, че атакува нас самите. Сега, въпросното лекарство се дава под формата на инжекции срещу съсирване на кръвта, при много напреднала фаза на COVID-19. Учените твърдят, че трябва да се дава още при първи наченки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
Aaaa преди 3 години
Сега били белтъци? Тея го гледат тоя сайънс, то 1 година мина, решили да преписват. Сма бан ша им плати, дори да препишат и грешно, то нали е преписване, пък то, колко е верно. 20 преписвача
47
2
 
1
 
! Отговори
След преди 3 години
Мориарти, науката и в частност математиката в България са на почит. И веднага почнаха дасе прилепят недотам квалифицирани хора. Едните почнаха да търсят известност с надуване на числата за смъртните случаи. Друг ваксина щеше да прави, ама сега май депутат ще става. Тия сега пък лекарство ще правят, ама са в начален етап. Тоест лекарство - я го има я го няма след 10 години. Само Мориарти има работеща технология тук и сега и дабре, че е той, че да отсрамва българската наука.
46
2
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Понеже видях, че разговора се прехвърли към лекарствата, само искам да вметна. Единственото българско откритие на лекарство, ЕДИНСТВЕНОТО е на "Нивалин", създадено от кокичета по врене на соца. И понеже както един готин пич по-надолу много точно написа: "пак влезнахме в мод нация най-красива и умна и научно-техническа", искам да кажа, че понеже нали сме най-умните де, не го патентовахме, японците ни го взеха и патентоваха и стана тя каквато стана. Ние го измислихме, японците му държат права
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
начело стои проф. Леандър Литов, който е ръководител и на екипа от български учени в далечен ЦЕРН, където години наред се търсеше божествената частица.намериха ли я или само опапаха кинтите?
44
0
 
0
 
! Отговори
до ононимен преди 3 години
Ни никое от тези лекарства не е произвеждано извън България!?!?!?Вече не!-----------Спокойно!-))))Дишай спокойно!!!Поеми дълбоко въздух и издишай бавно няколко пъти!А сега следва отговора:Разбира се, че някои от тези лекарства са се произвеждали извън Бг.... по Лиценз!!!!!!!!За съжаление две от тях вече не се произвеждат!ПС---------Украинско- руски корени???
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проучванията са в начален етап, но екипът е обнадежденваксината я създадоха, започват и лекарството :)Абе тоя БАН кога ще го закриете най-сетне? Аман от лапачи!
42
5
 
2
 
! Отговори
до ононимен преди 3 години
Имали сме барабончици!Кое това дето нямало аналог!?-------------Амидофен, Неофилин, Аналгин-Хинин, Кетотифен...ПС-------Ти не си русофоб!Ти си българофоб и дори не го осъзнаваш!
41
1
 
9
 
! Отговори
Хичо преди 3 години
До пияница мистикЧушкопека за 4 чушки е най-великото българско откритие,но преди него открихме чушкопека за 3 чушки -също върховно научно откритие
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм убеден че ако някой може да го направи ще остане в България. Виж като мотив за крънкане на средства идеята е добра.
39
5
 
4
 
! Отговори
до пияница мистик преди 3 години
Имахме силна фармацевтика!Някои от лекарствата ни нямаха аналог в света!Но, имахме и качествено образование, високо квалифицирани специалисти и научни институти.Уви!!!Не съхранихме нищо!!!
38
0
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
А, и да допълня. Онова с единственото българско, практично изобретение досега - чушкопек за 4 чушки не го броя, че беше извършено много отдавна. Май по време на соца и не го броя :)))) Сега явно чакаме втори соц да дойде, за да измъдрят нещо хилядите професори учени от БАН :)))
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарство има.Руско.Казва се "Мир 19".Преминава третия етап на тестиране.Резултатите от ефективноста му са повече от обнадеждаващи.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите учени....хахаха,е.ати и вица
35
0
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Обещавам на всеки учЕн от БАН, който ми покаже поне едно практическо изобретение, което е създал, да му прехвърля един биткойн във виртуалния портфейл :))))
34
0
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Поредните кьорфишеци от БАН, то не бяха ваксини, маски от черпуки кайсии и т,н измислици
33
1
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Български учени, под ръководството на проф. Леандър Литов, разработват български лекарства срещу COVID-19."И ний сме дали нещо на света - "1001 начина да откраднеш парите на балъците"
32
2
 
4
 
! Отговори
М. лице преди 3 години
Не са глупости ,,умнико българино" Всяка държава си търси изход от тежка ситуация. Ти сигурно си от Мангъровците....?
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тези глупости? Усложненията са пневмония,нещо добре познато на медицината и лекарства си има.
30
1
 
7
 
! Отговори
Има време преди 3 години
След като всичко свърши и премине с корона вируса товага могат и да успеят да обявят прототип за тестване. А също не по-малко са смешни и Българските стартъпи и млади полуграмотни предприемачи иноватори, които усвояват и крадат пари.
29
2
 
6
 
! Отговори
нс1ст преди 3 години
Демек - усвояват едни пари ...