Заради изпускането на газове: Земята се свива

Въпреки това, ние не се свиваме много, казват учени
4 яну 2022 07:58, Нели Христова
33
Заради изпускането на газове: Земята се свива
Снимка: Pixabay

Нашата Земя непрекъснато си взаимодейства и обменя материали с околната слънчева система. Например, прахът от Космоса редовно навлиза в земната атмосфера под формата на падащи звезди, а газове от земната атмосфера редовно изтичат в космоса.

И така, ако Земята непрекъснато раздава материя, както и придобива нов материал, разширява ли се или се свива?

Заради изпускането на газове в Космоса нашата планета се свива, твърди Гийом Гроноф, старши учен, който изучава атмосферата на Земята в изследователския център на НАСА във Вирджиния. Въпреки това, ние не се свиваме много, каза той.

Планетите се образуват чрез натрупване или когато космическият прах се сблъсква и все повече се натрупва в по-голяма маса. След като Земята се е образувала преди около 4,5 милиарда години, малко количество натрупване продължава да се случва под формата на метеорити и метеорити, добавящи към масата на Земята, каза Гроноф.

„Разбира се, учените нямат как да измерят точната маса на Земята в реално време. Няма как да се измери прецизно, за да установим какво става с нашата планета“, казва ученият.

Като наблюдават скоростта на метеорите, учените изчисляват, че около 16 500 тона - около една и половина Айфелови кули - въздействат на планетата всяка година, като добавят към нейната маса.

Междувременно, използвайки сателитни данни, учените изчислиха колко тегло изхвърля Земята в Космоса: „Това е нещо като 82 700 тона или 7,5 Айфелови кули“, каза Гроноф. Това означава, че Земята губи около 66 100 тона годишно. Макар че това звучи много, в контекста на цялата планета „то е много, много, много малко“, казва ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: планетаНАСАземягазове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
10
 
! Отговори
Пуска газове и грее преди 2 години
Значима научна новина. Заслужи Нобелова награда по геология. Знам, че такава не съществува, но специално за този Гийом Гроноф ще я учредят.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как да не ги изпускам сега тези газове. Вие пробвали ли сте, то си излиза. Стискаш, стискаш, корема се поддуе, но после пак си се изпускат, само дето по звучно. Мога да намаля боба, но има фибри и витамини и си е много добра храна, киселото зеле съдържа пробиотици.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уникално заглавие. Земята да не е балон?