"Кюриосити" откри, че животът на Марс е бил възможен

Остатъци от кал показват, че е съществувал цикличен климат
Обновена: 10 авг 2023 11:39 | 10 авг 2023 11:38, Елка Василева
41
"Кюриосити" откри, че животът на Марс е бил възможен
Снимка: архив, БГНЕС

Марсоходът "Кюриосити" откри доказателство, че животът на Марс е бил възможен в далечното минало, съобщи Франс прес. Остатъци от кал показват, че е съществувал цикличен климат и редуване на сухи и влажни сезони.

Това означава, че средата е била подобна на тази на Земята.

Понастоящем Червената планета е изключително суха. Смята се, че в миналото, преди милиарди години, на Марс е имало реки и езера, които са се изпарили.

За разлика от тектонските плочи на Земята тези на Марс не се движат и затова древният релеф е добре запазен.

Марсоходът "Кюриосити" изследва кратера Гейл от 2012 г. 6-километровата планина е образувана от множество седиментни слоеве. "Разбрахме, че тук е имало реки и езера, но не знаехме какъв е бил климатът", каза пред АФП Уилям Рейпин, водещ автор на изследването, публикувано в сп. "Нейчър".

Възможно е Марс да е бил ледена планета и вулканично изригване да е затоплило климата и да е довело до образуване на вода в течно състояние.

Анализът на скалите на Марс показва, че там съществуват пукнатини от засъхнала кал. "Когато едно езеро пресъхне, калта се напуква, а когато отново има вода, напукването изчезва", обяснява Рейпин. Ако този процес се повтаря периодично, пукнатините образуват шестоъгълници, подобно на тези в древни земни басейни със сезонно изсъхване. Подложена на сухи и мокри цикли, калта на Земята демонстрира същата специфична шестоъгълна формация.
(БТА, Розалия Благоева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Марсмарсоходживот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Бла преди 8 месеца
До 8Леко с определенията колега.Подобни капацитети като теб до преди години да твърдяли, че земята е плоска и са горяли хора на клада твърдящи нещо друго
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А вие за какво мислите се пращат тези роботи като кюриосити???Ами за да занесат нашите клетки, умници.Това.След това като нас ни няма и се създаде нещо на Марс те от своя страна ще правят същото.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом е станал такъв може да е бил заселен с българи пък?
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На Марс няма живот и е нямало никога. Там е мъртва планета както луната.
13
2
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 8 месеца
Ето , че сам си отговаряш и, че съм разбрал всичко.Да, ние сме пренесли на Марс хуманоидна форма с роботи и после сме се самоунищожили- както ще стане и на Земята, като преди това явно ще пренесем клетките си пак на Марс.Това го въртят милиарди години.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Не си разбрал 60 г. минаха и още никой не може прати човек на Марс защото е обречен. Радиация ще убие за часове на Марс а до Марс е мин. 6 месеца на радиация. Трябва кислорот а на Марс е въглероден двукис. Няма храна и вода. Мускули и кости се трошат лесно без гравитация.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кво ми дреме кво има и имало на Марс след като човек там не може да вирее?!И на пустото място на Земята е рай за човека спямо условията за живот на Марс.
10
2
 
3
 
! Отговори
Стандарт Олио&co преди 8 месеца
Абе тоя Кьорсити-мити да каже вижда ли петрол дали има там, петрол питаме има ли...???
9
1
 
3
 
! Отговори
Не си разбрал преди 8 месеца
До АнонименЧовекът е венецът на еволюцията, но тук на Земята. Това е нашият дом... все още люлка..., поради радиацията в Космоса, биологически същества, не могат да издържат пътуването, дори до най-близките звездни системи, освен ако не са в клетъчни форми...Роботите, които се самовъзпроизвеждат, не които се самопоправят и поддържат космическият кораб, биха могли да стигнат до тези звездни системи и така да пренесат хомо сапиенс, на някой подобен хабитат. Но засега сме си добре и на Земята....
8
9
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 8 месеца
То е ясно като 2+2=4. Трябва да си мозъчен инвалид да не видиш очевадната истина. През целият 20-ти век американците упорито продаваха на масите по целия свят една лъжа, кулминацията на която беше през 1972г когато беше и последното "кацане" на Луната. От тогава до сега тъпчат на едно място защото вече няма какво да измислят.
7
5
 
5
 
! Отговори
Един преди 8 месеца
Не сте ли срещали множество странни типове на които всичко човешко им е чуждо!Преселници оттам са!
6
8
 
3
 
! Отговори
Канадски ливади преди 8 месеца
Това се снима в Канада. Кюриосити откри пластмасови вилици и и чинии хехехех.
5
0
 
5
 
! Отговори
Бла преди 8 месеца
До 4Ти от къде го знаеш това с тази висока степен на увереност?
4
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Търсят под вола теле. Няма никакъв живот и едва ли някога е имало. Всички твърди планети в слънчевата система са мъртви от милиарди години. Дори и някога да е имало някакви примитивни форми на живот те отдавна са унищожени. Останалите планети са газови гиганти на които живота принципно е невъзможен. Хората трябва да свикнат с мисълта че ние никога няма да напуснем тази планета. Тук е започнало всичко и тук ще свърши. Пътуването в космоса е мираж.
3
7
 
12
 
! Отговори
Содом и Гомор преди 8 месеца
Разбира се, че е съществувал, но какво е станало ли?Лесно ще познаем, когато направим аналогичен анализ на хуманоидната култура тук на земята.Накрая въвели капитализма и унищожили света си с войни като ПСВ И ВСВ, но с ядрени оръжия.Уви, Марс е и по- малък от Земята и нищо не е оцеляло.Натам върви и Земята с този дивашки капитализъм!!!Един ден, когато хуманоидите се появят пак на Марс ще се питат същото и за Земята като пратят своя нов кюсюорити.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма да се учудя, ако намерят и някое изсъхнало македонско ако.
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Малий тия колко крави са изяли и колко коли са карали, че така да прецакат климато. Чакаме пропагандичката да ни обясни. ПП Само за информация - на марс има 0.000% СО2 в атмосферата. Към каквото се стремим и ние в момента, изглежда?