Зеленски: Западът показа, че Украйна няма да бъде "втори Афганистан"

Според Столтенберг помощта не е закъсняла
22 апр 2024 07:12, Александър Попов
257
Зеленски: Западът показа, че Украйна няма да бъде "втори Афганистан"
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Украйна заяви, че гласуването на Камарата на представителите на САЩ за приемане на дълго отлагания пакет за военна помощ в размер на 61 млрд. долара показва, че Западът няма да изостави страната му в усилията ѝ да се бори с руската инвазия.

В интервю за американска телевизия Володимир Зеленски заяви, че гласуването е показало, че Украйна няма да бъде "втори Афганистан", чието прозападно правителство се срина по време на воденото от САЩ изтегляне през лятото на 2021 г.

Украинският президент призова Сената на САЩ бързо да ратифицира пакета от помощи и предупреди, че страната му подготвя отбраната си, опасявайки се, че може да се стигне до голяма руска офанзива, преди свежите доставки да достигнат до фронтовата линия.

"Наистина трябва да стигнем до последната точка. Трябваше да получим одобрение от Сената, за да получим осезаема помощ за войниците на фронта възможно най-скоро, а не след още шест месеца", каза украинският президент.

Военната помощ за Украйна на стойност близо 61 млрд. долара, която Камарата на представителите на САЩ одобри след продължили с месеци спорове, не е закъсняла прекалено много, но забавянето ѝ предизвика реални последици, заяви генералният секретар на НАТО, цитиран от ДПА.

"Украинците от четири месеца са превъзхождани по оръжие", каза снощи Йенс Столтенберг в интервю за американската телевизия MSNBC.

"Руснаците имаха много повече боеприпаси. А Украйна беше принудена да разпределя своите... Но не е прекалено късно. Украинците демонстрираха огромни умения в защитата на страната си", подчерта генералният секретар на алианса.

След месеци на застой Камарата на представителите на САЩ одобри законопроекта за нов пакет от помощи с огромно двупартийно мнозинство, припомня ДПА. Предстои текстът да бъде гласуван в средата на седмицата в Сената, където не се очакват препятствия, и да бъде подписан от президента Джо Байдън.

Столтенберг посочи, че не се планира присъствието на натовски сили Украйна. Съюзниците на Киев от алианса обаче имат право да му помагат и това не прави НАТО страна в конфликта.

"Разбира се няколко съюзници от НАТО имат мъже и жени в униформа, които дават съвети в посолствата", каза Столтенберг в отговор на въпрос относно публикация на изданието "Политико", в която се твърди, че САЩ обмислят изпращането на още военни съветници в Украйна. Те няма да участват в бойни операции, но ще консултират и подкрепят украинското правителство и украинските военни, пише в статията на изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от Миш-маш
Методът 4-2-1 - предпочитаният фитнес режим на треньорите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Путин имал заповед за арест от Хага... Аз доколкото си спомням, руснаците издадоха няколко заповеди за арест на разни хагски съдии. Да видим кога ще открият тези съдии случайно попаднали в Москва.
232
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Верно, няма да бъде втори Афганистан. Ще е трети Виетнам. Запада го показа.
231
0
 
1
 
! Отговори
Руя преди 1 седмица
Западните и американските лицемери показаха ,че не ги интересува нищо и никой пред личните им откачени интереси.Преминават върху трупове и развалини.
230
1
 
6
 
! Отговори
Чери00 преди 1 седмица
ГОЛЕМИ ГАДОВЕ СА ТУК! НАПИШЕШ ЛИ НЕЩО ПРОТИВ УКРАЙНА И ТОЯ *** ЗАЛЕНСКИ И ТЕ МАХАТ! А сега за да видиш че " не е така" може и да ме пуснат.
229
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Афганистан не е губил територии за разлика от Украйна
228
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Знаци Зеленатрътко ще бъдете Първи а Афганите Вторииии. Са на тебе ясноп ли ти е? От Авганистан с руската и амариканскта война не са го напуснали 50% от населението му. А твоето население намаля за 10години с 18мильона. ранените и загиналите са на твоето конто и те чака Нюрнбергикизиране на теб семесйствоти и твоите богати убийци,не воуйничетата тия отДумата и правителството ти. Анатема. Изклаха народа си. Сами начело с теб унищожихте собствено население,земя и производства. Анатем Гуренсвински
227
1
 
6
 
! Отговори
Юлиян преди 1 седмица
Зеленски без да иска позна.Западът просто няма да влиза в Украйна."Помощ"-да.Отстрани естествено.Оръжие,бронирана техника,"инструктори".. и дотам.Пряко участие в конфликта е изключено.Ще"дават"докато има какво да"вземат"и докато има украинско"месо",за руската"месомелачка".А качественото вече привършва.Остава главно"второ"и"трето"качество.А с такова"западната"техника не работи.Има ли"месо",има"помощ",няма"мръвка"с марка"Баламурник",няма"помощ".И така до последния баламурник.А след това.."бай"!
226
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мечтае ви се ,ама нъц,без руснаците на масата не става .Аиде никой с никого да не преговаря на тоя етап,докъто не се върнат изконите руски земи до Днепър и Усраина не загуби достъпа си до Черноморието като доказано терористична държава
225
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Началството как ти се струва ?!? Смях в залата.
224
1
 
9
 
! Отговори
ВСИЧКИ ЕВРО-АТЛАНТИ преди 1 седмица
СА С ОБРАТНИ НАКЛОННОСТИ
223
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Волдемор Еленски иска да е Нов Небесен Йерусалим и затова праща укрите в сигурни месомелачки.След 2014-та техните управляващи по произход са все като Ню Ленд и се грижат укрите редовно да получават халюцинации за комунисти,за да се дразнят руснаците.На Майдана Виктория Ню Ленд е раздавала ЛСД,а това отключва шизoфpeния.
222
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересно какво ще правят с Украйна руснаците, като си я върнат от демокрацията.
221
0
 
11
 
! Отговори
Между редовете преди 1 седмица
Украинският Ала-Бала баламосва, а фронтът се разпада. След това какво?
220
1
 
11
 
! Отговори
запознат преди 1 седмица
До до гламавата ватенка,Стига го "дъвчи" този международен наказателен съд! Въпросният съд не е признат от редица страни, сред които и САЩ и Великобитания! Достатъчно оръжия продадоха, време е вече да сядат на масата и да почват преговорите за мир! Ясно е и на децата вече, че няма предпоставки Украйна да си върне границите от преди 2014г.
219
7
 
7
 
! Отговори
НОВИНИ от ФРОНТА преди 1 седмица
С ЦЕЛ ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ ДЕФИЦИТА ОТ ЧЕРНИ ЧУВАЛИ ЗА ГРУЗ 200, ДРУГАРЯТ ПУТИН НАРЕДИ СПЕШНА ДОСТАВКИ ОТ БРАТСКАТА СЕВЕРНА КОРЕЯ.
218
0
 
6
 
! Отговори
ПОЛСКО-УКРАИНСКАТА преди 1 седмица
ГРАНИЦА ОТНОВО Е ЗАТВОРЕНА ЗА ТЕЖКИ ТИРОВЕ И КАМИОНИ
217
1
 
7
 
! Отговори
НОВИНИ от ФРОНТА преди 1 седмица
ПРОДЪЛЖАВА УСПЕШНОТО НАСТЪПЛЕНИЕ НА РУСКИТЕ СИЛИ КЪМ ОЧЕРЕДНЕ, УМАНСКОЕ, ЯСНОБРОДИВКА, НЕТАЙЛОВЕ >>> ОТ НАЧАЛОТО НА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА АВДЕЕВКА ФРОНТА СЕ Е ИЗМЕСТИЛ 19 КМ. НА ЗАПАД
216
13
 
7
 
! Отговори
до гламавата ватенка преди 1 седмица
Новоизбраната председателка на Международния наказателен съд (МНС) Томоко Акане изрази категоричното си убеждение, че руският президент Владимир Путин, срещу когото съдът в Хага издаде заповед за арест, ще бъде изправен пред правосъдието заради военните си престъпления в Украйна ....
215
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
213 - ами кой ще прави избори. Наркомана си ликвидира избирателите.
214
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ох умря Украйна. КОФТИ ама добре.