Лятото на изминалата 2023 било най-горещото от 2000 години насам

Периодът от юни до края на август счупил рекорда от началото на измерванията
61
Лятото на изминалата 2023 било най-горещото от 2000 години насам
Снимка: БГНЕС

Лятото на 2023 г., когато горски пожари опустошиха Средиземноморието, асфалтът на пътищата в Тексас, САЩ се нагъна от високите температури, горещи вълни подложиха на изпитания електрическите мрежи в Китай, не само е най-горещото в историята на измерванията, а е и най-горещото лято от две хиляди години насам, установи изследване, цитирано от световните осведомителни агенции.  

Европейски учени установиха миналата година, че периодът от юни до края на август е бил най-горещият от началото на измерванията - ясен знак, че климатичните промени водят до нови екстремни явления. Летните горещини през 2023 г. в Северното полукълбо обаче са подобрили рекордите за далеч по-дълъг период от време, установи изследване, публикувано в сп. "Нейчър".

Когато погледнем далеч назад в историята, можем да видим колко драматично е настоящето глобално затопляне, каза съавторът на изследването Ян Еспер, климатолог в университет "Йохан Гутенберг" в Майнц, Германия, цитиран от Ройтерс.

Данни за измервания на температурите има от 1850 г. в най-добрия случай, като тогава са се използвали само термометри. Със съвременни научни методи изследователите са се върнали до първа година по съвременния календар, когато според Библията Исус Христос е живял, но не са открили по-горещо лято в северната част на планетата от миналогодишното.

Изследването, публикувано в "Нейчър", използва утвърден вече метод и измерва пръстените на повече от 10 000 дървета, за да се изчислят летните температури за всяка година от 1-ва година досега. Температурите през нито една година не се и доближават до миналогодишните горещини, каза Еспер, цитиран от Асошиейтед прес.

Преди хората да започват да отделят парникови газове в атмосферата чрез изгаряне на въглища, нефт и природен газ, най-горещата година е била 246-а, каза климатологът. Това е в началото на Средновековието, когато император Филип I Араб воюва с германците по поречието на Дунав, пише БТА.

Изследването на Еспер показва, че в Северното полукълбо лятото на 2023 г. е с 1,2 градуса по Целзий по-горещо от лятото на 246 г. Всъщност 25 от последните 28 години са били по-горещи от летата през Ранното средновековие, каза съавторът на изследването Макс Торбенсон. това ни дава представа колко екстремно е било времето през 2023 г,каза Еспер пред Асошиейтед прес. Авторите са изследвали хиляди дървета на 15 различни места в Северното полукълбо, северно от тропиците, където има достатъчно данни, за да се върнат до 1-ва година. За Южното полукълбо няма достатъчно данни за дърветата, каза Еспер.

По пръстените на дърветата учените проследяват годишния им растеж и "можем да ги напаснем почти като при пъзел назад във времето, за да свържем датите с всеки от пръстените", каза Торбенсон.

Еспер поясни, че са използвали само данни от дървета за изследването, защото те са достатъчно прецизни за определяне на температурите за всяка година, за разлика от изследвания върху корали например.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: лятожега
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ТоплоСамо човечета с нисък интелект сляпо вярват на разни зелени гуру-шамани! Много отдавна въпроса с климата се откъсва от науката и се превърна в религиозно политически. В последните поне 150 години в България не е имало снежна покривка през цялата зима, на цялата територия на страната, напротив обикновенно зимата е мека. Какво значи нормални валежи? Това което дразни е откровенната простотия, която хора като теб се опитват да наложат като норма!
55
0
 
1
 
! Отговори
Лили Иванова преди 1 седмица
Така е,спомням си по времето на хан Крум не беше така!
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
аахти глупостите :D
53
1
 
0
 
! Отговори
Топло преди 1 седмица
Като чета коментарите явно си заслужаваме топлинката. Невярващите да вземат да си припомнят в последните 10 години колко зими бяха с нормални снежни валежи? По морето имаме сняг веднъж на високосна година.
52
2
 
2
 
! Отговори
bb преди 1 седмица
Изводи: 1 - преди 2000 години са мерили температурата; 2 - на топлофикация им се е.а ******мата!
51
1
 
2
 
! Отговори
... преди 1 седмица
реално вече и 3-годишните го виждат! климата се променя всяка година! зимните месеци, средата на зимата, с температури над 22 градуса в продължение на седмици така! лятото топло та топло и това не е само 5-10 години подред! вече над 15 години все е така! Така, че според "разбирачите" глобално затопляне може да няма, но другите требе да се подготвят за тия времена!
50
1
 
3
 
! Отговори
Само истината преди 1 седмица
От направените изследвания обективните изводи са само относно промените в дървесните пръстени. Оттам нататък би трябвало да се произнесат дендролози, за да се види какво означава това. За мен изводите на Ян Еспер са необосновани и тенденциозни.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пръстените на дърветата са по-широки при по-благоприятни условия и по-тесни при неблагоприятни такива. Този факт обаче няма нищо общо с температурата, може да е много студено и сухо, тогава пръстена на дървото ще е много тесен, може да е много горещо, но да вали много, тогава пръстена ще е доста широк. Тази методология е срам за науката, да не кажа че това е откровенна шарлатанщина, жалък опит за създаване на лъжливи внушения в обществото!
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имам си професионална метеорологична станция вкъщи от 2000 година. Данните се записват всеки ден и всеки час. Температурата, влажност, вятър. Нещо като хоби ми е. Според моите данни до сега лятото на 2008 година е било на горещо
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма как да установиш температурата по пръстените на дърветата, това е поредната доза екоталибанска псевдонаука. Точно в началота на новата ера глобалните температури са били с поне 2-3 градуса по-високи от днешните, това е доказано по-високите ниво на равнището на световния океан. В края на средновековието също има период на значително затопляне, в този период викингите устовяват колония в южна Гренландия и развиват там земеделие, нещо немислимо днес.
46
1
 
3
 
! Отговори
Само истината преди 1 седмица
Потърсих повече сведения за Ян Еспер и за изследването му. Оказа се, че той и неговата група (със съдействието на още няколко подобни в четири държави) са работили по проект на European Research Councill, който им е отпуснал 2,5 млн евро. Не казвам, че не са били обективни, но все пак това не е независимо изследване. Когато някой ти плаща, се съобразяваш с неговите съвети...
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това фараоните ли ви го казаха, к л о у н и?
44
2
 
5
 
! Отговори
Само истината преди 1 седмица
В целия свят са известни само 15 дървета, по-стари от 50 г. пр. Хр. Как са изследвали другите, за да стигнат до 16-то? Наистина, може би има някакви други начини, а не да ги режат -- но нека тези учени да представят методиката си, за да може и други, непредубедени изследователи да проверят истинността на изводите. Защото тук се споменават неопределените ,,европейски учени" и едно име -- Ян Еспер, който бил съавтор. Може би други учени не са съгласни нито с методиката, нито с резултатите...
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом има наивници да вярват. Поне 3 лета след 2000та помня да бяха доста по-горещи! Време е за Възраждане, и край с фейк нюс и лицензите ви!!
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Гренландия не случайно се нарича зелена земя, не е била винаги лед." - Когато са отишли там са заварили зелени тревнинплощи, докъдето им стига погледа. Проблемът е, чемпогледът им не стига много далеч и освен тези треволяци, останлото е скованонот лед, но прз зимата и треволяците не се виждат. Името си е пародия и няма как, викинга де е търсил кво да крадне, да е имал идея, какво е било преди 15000 години.
41
2
 
1
 
! Отговори
Глория преди 1 седмица
Лажаааа еее. Не чуваш ли? Спри се! Лажаааа еее!
40
2
 
3
 
! Отговори
Хикса преди 1 седмица
Може ли да се изчисли с точност колко е бил твърдКура на съвремениците на хан Аспарух сравнено с днешното поколение????
39
2
 
1
 
! Отговори
Да, но миналото преди 1 седмица
лято е в миналото. Тая година температурите са други вече.
38
1
 
3
 
! Отговори
хаха преди 1 седмица
и отновокамиту е публикувала любимата си снимка :)
37
3
 
2
 
! Отговори
Ристу преди 1 седмица
Най-горещото досега. Нова година - нов рекорд.