Да си припомним 12 април 1961 г.
Да си припомним 12 април 1961 г.
Космическият кораб Восток-3А, пилотиран от Юрий Гагарин, летя в космическото пространство 1 час и 48 минути.
(снимка - постоянен макет на космическия кораб, в Руския културно-информационен център, София) Снимка: Катя Лекова | 11 апр 2013 15:58
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
43
12718
37
1
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
балистичната ракета Фау- 1--------Фау-1 не е балистична ракета, а крилата ракета или по-точно безпилотен самолет
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Познавайки отблизо манталитета на руската държавна власт се съмнявам, че Гагарин е първия човек летял в космоса. По-скоро е първия успешно завърнал се от полет в космоса...
38
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 35 Доста съм чел по въпроса и знам че си прав, но трудно може да убедиш в това човек, на който през целя му съзнателен живот му е набивано в главата, че великия СССР ни е освободил от фашистко робство.
37
2
 
12
 
! Отговори
Факти... :) преди 11 години
Значи Вернер фон Браун е успял да изпрати човек в космоса още 1943 година с нацистите. Но въпреки това чак 25 години по късно успява да изпрати човек в космоса с НАСА, защото ако не знаеш той е бил ръководител в НАСА след войната. Значи той е знаел технологиите още 1943 но въпреки това му е отнело 25 години да си ги спомни .....Аман от разни конспиративни откачалници ....
36
2
 
3
 
! Отговори
мъж ! преди 11 години
"Мъжествената ръка " на другия наш космоновт УБИ един МЛАД МЪЖ в катастрофа -сгази го ...
35
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес е Денят на космонавтиката и аз се радвам, че това постижение е част от моя живот!Искам отново да стисна ръка с уважение на първия български космонавт Георги Иванов, да стисна и мъжествената ръка на другия български космонавт Александър Александров и да им кажа, че се гордея, че българските мъже са достойни и способни хара! Моето време изтича, но съм уверен, че младежта в България ще осъзнае и ще показва мъжество и в бъдеще!Аз съм над дребнавостта и злобата. Благодаря на братята руси!
34
2
 
12
 
! Отговори
До 35 преди 11 години
Щом другите са комунисти, то предполагам Вие сте "атакисти":) Не е лъжа, че през този период в Германия са постигнати с "нечовешки" опити огромни резултати в сферите на биологията, авиацията и оръжията като цяло. Но е факт, че когато човек е "промит" достатъчно, то той може да каже и на черното бяло. Все пак си мисля, че се намираме на тема, където трябва да отдадем почит на невероятното постижение на Юрий Гагарин и всякакви другио забележки според мен са излишни.
33
13
 
7
 
! Отговори
жалки комунисти преди 11 години
сведете глава пред немския Гении по времето на Третия Райх, защото този Гении изпрати Човечеството в друга Ера на развитие само за 12 години ! Комунизмът и Новият Световен Ред на САЩ единствено и само крадоха и крадат от Нацистка Германия !
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 33За свръхзвукови изтребители не знам, но и по-голямата част от пътническите самолети летят на височина между 10 и 13 км.А австриецът дето скача с паращут миналата година, скача от нещо от сорта между 30 и 40 километра!
31
4
 
12
 
! Отговори
Гьобелс пасти да яде преди 11 години
Направо е смешно човек да чете разни неонацистчета. Хана Рийч-първата космонавтка, стигнала...стратосферата, защото МЕ263 летял на 12 хил.метра!!!И вероятно някакви *** ще се вържат! За всеки свръхзвуков изтребител 12 хил.метра е нормално. А да се твърди, че там било "космоса"...от подобна лъжа сигурно и Гьобелс ще се изчерви.Междудругото ние имаме пилот скочил с парашут от 13 738метра. Казва се Чавдар Джуров и е син на арм.ген.Добри Джуров. Я, виж ти...той скачал от по-високо...
30
2
 
8
 
! Отговори
до Хитлерюнген преди 11 години
Понеже си чел и недочел ще ме светнеш ли г-жа Хана колко кг е тежяла ,че да ти сметна колко тяга и гориво е нужно да достигне до там де мислиш ,че е стигнала!Има едни неща дето се наричат физика ,химия и ... и първо с тях трябва да се разберете после на Гъобелсовщини.Най-голямото постижение и крачка за покоряване на космоса е вероятно орбитална станция МИР ,но има други рекорди дето остават в съзнанието на човек.
29
1
 
4
 
! Отговори
Ух 30 преди 11 години
Теб ако те питат и Вартбурга е супер-автомобил защо в тая държава сектантството е нещо дето си намира много последователи.Нациска Германия е направила ужасно много неща ,ама защо на черното му викате бяло незнам.Ти си просто аналога на други мантристи дето я по СССР я по Хамериканос залитат и всичко е тяхна религия.Гагарин е първия -впрочем разни кучета и маймуни ,ама броим човек и нещо като теоретичния космос.А по твоята логика и братя райт са номеро уно.
28
12
 
5
 
! Отговори
ДА ЧЕСТИТИМ преди 11 години
на Германия и на нейните смели пилоти от Луфтвафе, защото един от тях през 1945 година на балистичната ракета " Neues Deutschland " достигна термосферата и това е първият човек излязъл с пилотиран апарат в открития Космос ! Преди този исторически полет за Човечеството от 1945 през 1943 Хана Райч, личният пилот на Фюрера пресича два пъти стратосферата с помощта на балистичната ракета Фау- 1 и на първия свръхзвуков ракетоплан Ме- 263. Честито Германия !
27
2
 
25
 
! Отговори
batevale преди 11 години
Честит празник на всички българи,работили по създаването на апаратури за космически изследвания !Да не забравим и тези българи,които са работили по космическите храни и други космически проекти ! На здраве и на всички млади хора ,които мечтаят да работят за усвояването на космоса !
26
3
 
24
 
! Отговори
do 26 преди 11 години
Каква е връзката на тези факти с тази статия? ФАУ-1 даже не е " балисти4на ракета", а по-скоро "крилата ракета" и е сваляна с витлови самолети! Не може да говориш за "ракета " която лети толкова бавно, че по време на полет я кълват гаргите във въздуха, когато говорим за Гагарин! Аман от промити мозъци! Колкото и да неприятно на някой хора, по това време СССР найстина са били най-напред в космоса, после краварите се усещат колко са изостанали и решават да изравнят резултата, даже да поведат ..
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До petter.bojinov Първия космонавт е щял да бъде Илюшин-младши, но катастрофира тежко при изпитателен полет лятото на 1960та и се възстановява повече от година, след това е негоден за космонавт но остава летец изпитател. Според слухове - катастрофата не е със самолет, а провалил се опит за извеждане на човек в орбита - не са потвърдени.
24
5
 
5
 
! Отговори
фактите говорят, преди 11 години
а те са- През 1943 Хана Райч предлага на Хитлер лично да изпита по време на полет ракетата Фау-1! За тази цел самолетът-снаряд е оборудван с малка пилотска кабина с ръчно управление, крилата са снабдени с елерони, а под фюзелажа е монтиран малък механизъм за приземяване. Стартирайки от въздуха, с помощта на специален самолет-носител, Райч извършвя цяла серия изключително рисковани полети с Фау-1, доказвайки възможността ракетата да бъде ефективно управлявана. Това се случва през 1943 !
23
4
 
24
 
! Отговори
petter.bojinov преди 11 години
Не зная кой какво толкова се пътне, но първият космонавт си е Гагарин. полетът му е малко прибързан, след като руското разузнавяне донася кога ще пълвият полет на американцитеV по висшестоящо нареждане първият палет е с Гагарин. Самите космонавти са очаквали това да е Титов, не зависимо от това двамата остават приятели да живот. Приприземяването си е имало доста критичен момент (всъщност около 7 минути), който Гагарин преодолява съссамобладанието си и оживява.Нека си го спомним с добро.
22
1
 
0
 
! Отговори
Geno преди 11 години
Ilyushin's son was first to fly in the outer space.
21
0
 
19
 
! Отговори
аз преди 11 години
Абе не сте в час половината... идеята не е кой бил първи, кой точно до къде стигнал. Важното е да се отбележат всички човешки постижения в сферата- единия бил първи в космоса, другия първи на луната, третия първи някъде си ама никой не го знае ... бръс все тая . Зад постиженията на всички тези хората седят още хиляди, за които историята не споменава. Важно е постижението на мечтата - човекът да отиде по-високо в небето и по-близо до планените и звездите(няма значение от каде е тръгнал празника)