Вим Вендерс представя "Пина"

Режисьорът с новия си проект непосредствено след Берлинале
Обновена: 3 мар 2011 15:59 | 3 мар 2011 15:03, Петя Славова
4
Вим Вендерс представя "Пина"
Снимка: София Филм Фест


Както вече отбелязахме, има гости, които се превръщат в неразделна част от програмата на Международния София Филм Фест.

Освен музикантите от Баба Зула, сред тях е и Вим Вендерс.

За трети път режисьорът избира страната ни в началото на месец март.

Гостът е пристрастен към филмовата и музикална програма на фестивала и ще се отдаде на скитане из малките улици в компанията на стария си фотоапарат.

Зрителите познават неговите филми, дошли у нас като премиери - „Буена Виста Соушъл Клъб”, „Хотел за един милион долара”, „Не ме търси”, „Земя на изобилието”, „Снимки в Палермо.

Идването му във връзка с премиерата на негов филм се превръща в традиция.

Тази година Вендерс ще представи следващия си иновативен кинопроект във формат 3D, „Пина”.

София Филм Фест е първият фестивал в света, който показва филма след официалната му премиера на Берлинале 2011.

Малцина са тези, които не познават режисьорския почерк на Вендерс. Авторът изследва снимачните си територии по същия начин, по който се взира в душата и рухналите мечти на филмовите си персонажи.

Така се появяват шедьоврите „Париж, щата Тексас”, „Криле на желанието”, „Не ме търси”, „Снимки в Палермо”. Едва ли има друг режисьор, който толкова внимателно се взира в „невидимите” за окото неща, и толкова истински ги улавя.

Другият отличителен белег на Вендерс е близостта, която има с главните герои. Често тя е лично приятелство, довело до създавенето на игрален или документален филм.

Такъв е случаят и с най-новия му филмов проект – дълбоко вглеждане в работата и живота на близката му приятелка Пина Бауш. Документалният разказ е първият пълнометражен филм, посветен на тацувалното изкуство, заснет в 3D формат.

„Двуизмерното кино не би могло да предаде нито емоциите, нито естетиката в работата на Пина Бауш. Бях завладян и дълбоко развълнуван от танците й, когато я гледах за пръв път преди 25 години”, споделя Вим Вендерс за филма си.

Пина Бауш е родена в Солинген през 1940 г. От 14-годишна учи танц - 5 години при Курт Йос в Есен, след което завършва школата „Джулиард” в Ню Йорк, откъдето е трайното влияние на Хосе Лимон, Пол Тейлър, Антони Тюдор.

През 1973 г. Пина Бауш за пръв път започва работа като балетен режисьор в компанията Вупертал. Съвсем скоро тя и трупата й стават световно известни, а Пина си спечелва статута на една от най-емблематичните и противоречиви немски хореографи.

Известна е и с това, че атакува безмилостно липсата на смисъл в езика на класическия балет и повърхностната красота на танцьора, чрез своите спектакли тя дава израз на психическите травми, които подчиняването на правилата в обществото нанасят върху личността.

Независимо от бързо спечелената световна слава, Пина Бауш остава вярна на трупата Вупертал и продължава търсенето на честен израз на екзистенциалните въпроси чрез езика на танца и на тялото.

Представленията й са силно въздействащи, понякога – пределно провокативна смесица от хумор, тъга, насилие, нежност. За Бауш хореографията, сцената, мястото, пространството, времето, музиката, речта, костюмите и персонажите са абсолютно равнопоставени компоненти на танцовия театър и едновременно постигат общото внушение, при това – десетки пъти по-силно от думите и останалите елементи поотделно.

„Форматът 3D ни дава възможност да поставим зрителите върху сцената, в центъра на събитията”, споделя Вендерс за силата на новаторския си проект „Пина”. Със своя филм известният немски режисьор разбива представите за комерсиалността на 3D формата и предлага на зрителите един изключителен триизмерен арт шедьовър.

„Пина” ще има ексклузивни прожекции в Синеплекс на 11 и 12 март. Една от прожекциите на 12 март ще бъде представена лично от Вим Вендерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
Бре! преди 13 години
Анонимен 2 е много наблюдателен! И аз като се вгледах по-внимателно, видях, че всъщност на тази снимка жената държи своите ръце зад гърба си, а някой мъж, който се крие зад гърба й "дуе" перки - ние виждаме неговите ръце!
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ръката ѝ малко се вижда вдясно, че е скрита зад гърба, но иначе сравнително сполучливо :)
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
малии, изглежда истински професионалист