Да се понаучим на кино от Уди Алън и Бен Афлек

София Филм Фест за учащи с 11-и семестър
8 апр 2013 16:47, Петя Славова
2

Кадър от "А защо да не живеем заедно". Снимка: София Филм Фест

В едни от най-забавните часове за пореден път ще ни въведе София Филм Фест за учащи. На кино може да се научим от самите Братя Уашовски, Уди Алън, Том Тиквер, Алексей Балабанов, Крис Краус, Бен Афлек, Сърджан Драгоевич и още куп важни автори на седмото изкуство, чиито филми ще се прожектират в Дом на киното.

Среща с техни продукции ще има всяка понеделник вечер, като входът за ученици и студенти е свободен, отбелязват организаторите.

Това е вече 11-ия семестър на инициативата. По традиция всеки филм от програмата ще бъде представян от  режисьора Георги Дюлгеров или киноведа Антония Ковачева. След всяка прожекция специалистите ще споделят любопитни подробности, свързани с конкретния филм, и ще очакват въпроси от публиката.

Програмата включва 12 европейски и световни заглавия. Тя стартира на 8 април с представяне на триизмерната документална творба на Вим Вендерс, посветена на Пина Бауш. Младата публика ще има възможност да се срещне със заглавия, носители на десетки номинации и награди за Оскар и множество други престижни международни отличия – „Арго” на Бен Афлек, „Враг номер едно” на Катрин Бигълоу, „Весела Коледа” на Кристиян Карион, „Облакът атлас” на дуото Уашовски и Том Тиквер, най-новия филм на Уди Алън „На Рим с любов”, „Седемте психопата” на Мартин Макдона.

Сред задължителните творби за изкушени киномани са още „А защо да не живеем заедно?” на Стефан Роблен, с участието на Джералдин Чаплин, Джейн Фонда, Пиер Ришар; „Огнярят” на Алексей Балабанов, „Дневници от имението” на Крис Краус, сръбския хит „Парад” на Сърджан Драгоевич.

В афиша влиза и българският документален филм „Последната линейка на София”, който извоюва на автора си признание в Кан през 2012. Илиян Метев получи France 4 Visionary Award за млад талант в програма „Седмица на критиката”, а филмът беше определен като най-добър пълнометражен документален филм в Карлови Вари ’12, Братислава ’12, Призрен ’12 – най-добър балкански филм и на още авторитетни форуми по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уди Алън и Бен Афлек в едно изречение. Смеех! :))
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Парад" и "На Рим с любов" не са ли малко старички. "Седем психопата" го оставям без коментар, а показаната снимка - меко казано стресира. Тези двете са изплашили смъртта, когато е дошла за тях.