От днес съм доктор, но не искайте да ви лекувам!

На режисьора Иржи Менцел му липсват комедиите
Обновена: 11 мар 2014 17:25 | 11 мар 2014 17:25, Петя Славова
1

Иржи Менцел с почетна степен "Доктор хонорис кауза". Снимка: Булфото

 

От днес съм доктор, но не искайте от мен да ви лекувам. Така шеговито завърши академичното си слово именитият чешки режисьор Иржи Менцел днес, след като беше удостоен с титлата почетен доктор на НАТФИЗ "Кръстю Сарафов". Знаците на отличието му връчи ректорът проф. Любомир Халачев.

Като специален гост на "София филм фест" Иржи Менцел ще представи новия си филм "Донжуановците" на 12 март от 18.00 ч. в кино "Люмиер".

Малко съм притеснен, защото никога не съм получавал тази титла, извинявайте, че заеквам, продължи в шеговит тон Менцел. После разказа, че още с първата си работа е научил какво е хубав филм - трябва да е такъв, че да го разбира майка му - шивачка, жена от народа, и да не се срамува от баща си - интелектуалец. Исках да правя само комедии - хората имат нужда от комедии.

Радвам се, че това е традиция в чешката литература и кино и че сега младите я продължават по свой начин, каза Иржи Менцел. Той се е учил от филмите на Чаплин, от италианските комедии, филмите на Били Уайлдър и много други - филми, които показват с усмивка нашия свят и запазват достойнството на човека, пише БТА.

Много ми е тъжно, че днес няма комедии. Постоянно гледам филми по фестивали, миналата година гледах над 50 филма и нито един не беше комедия - това е тъжно и опасно, младите режисьори представят един свят на злото, в който не бих искал да живея, посочи Менцел.

Според него писателят Бохумил Храбал, по чиито произведения е снимал някои от филмите си, е уникален с това, че успява да свърже тъгата с утехата и усмивката с поуката. Като доктор нямам какво друго да ви кажа, освен да ви препоръчам да четете книгите му, каза кинематографистът. Не броя отделно филмите си, защото винаги съм искал да снимам само комедии, каза Менцел в отговор на въпрос колко комедии не е успял да снима, докато му е било забранено да работи.

Изкуството няма нищо общо - ако хората се смеят, значи съм направил нещо добро за тяхното здраве, допълни той. Менцел продължи да отговаря с хумор, понякога черен, на въпросите от аудиторията.

Рангеле, очаквам с нетърпение да се срещнем пак, би казал режисьорът на знаменития си български колега и приятел Рангел Вълчанов, който неотдавна ни напусна.

Бих му казал, че си спомням за него с малко тъга, мъчно ми е, че в края на живота си не можеше да снима филмите, които искаше, а това е много жалко и за България, заяви Иржи Менцел. Когато човек мисли за наградите, винаги успява да развали филма. Моите награди ги държа в един сандък, но в него има още доста място, беше афористичният отговор на Менцел на друг въпрос.

Той разкри своя "трик" за разбирателство с продуцентите. Винаги пише в сценария "масова сцена", "хеликоптер", после ги задрасква и продуцентът е доволен, че режисьорът пести.

Истинският хумор минава през ума. "Рецептата" за добър филм е просто да е човешки. Човекът е единственото смешно същество. В когото и да се вгледате, ще откриете много смешни неща. Чрез смеха човек се влюбва в другия и същевременно го съжалява, тоест човек е достоен и за любов, и за съжаление. Такива трябва да са и героите на филмите - не бива да оставят зрителя безразличен. В американските филми не е така, затова не ги харесвам, каза Менцел.

На въпрос как е избрал Иван Бърнев за главната роля във филма си "Обслужвах английския крал", режисьорът обясни, че го е познавал от театъра, а за филма не е успял да намери по-добър актьор нито в Чехия, нито в Словакия. Репликата предизвика бурни аплодисменти за Бърнев, който беше на церемонията в препълнената аула на НАТФИЗ.

Актьорството не може да се научи - не е важно къде си учил, най-важна е личността на актьора. Истинските актьори са хора, които привличат вниманието ви с нещо. Не е случайно, че ходим на кино заради актьорите - човешкото лице е най-интересното на екрана, коментира още Иржи Менцел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голям режисьор!