Боклук за никъде

Никой не иска да припознае столичните бали за свои, суходолчани пак протестират, полицията пак ги охранява
2 сеп 2008 08:19,
56
Боклук за никъде
Снимка: Булфото

Двуседмичната сага със софийския боклук продължава, а края й не се вижда скоро.

След отказите на Пловдив, Карлово... и Троян днес не поиска да припознае столичните бали за свои.

"До този момент с мен не са водени разговори – нито официални, нито неофициални", категоричен бе кметът на града Минко Акимов.

В този час десетки жители на Суходол са се събрали на сметището в квартала с настоявания то да бъде закрито час по-скоро.

Полиция охранява протеста на Сдружението за защита на населението и околната среда в Суходол.

А първите протести започнаха през далечната вече 2001 г.

Тогава жители на Суходол, Мало Бучино и Банкя блокираха пътя към депото. Камиони, пълни с боклук, с дни чакаха да разтоварят вонята.

За да ги омилостиви, през 2002 г. Столичният общински съвет реши да "облагороди" Суходол като компенсация за неудобството от близостта на сметището.

В Суходол го чакаха /облагородяването/ до септември, когато с жива верига блокираха подстъпите към градското сметище.

След дълги преговори кметът Стефан Софиянски отваря сметището отново.

Студената зима на 2005-та води нови протести и блокади.

Суходолчани, недоволни, че столичани решили още една година да изхвърлят боклука си на сметището, пък им били обещали да го затворят.

Месеци наред София е зарита в боклуци. След няколко безуспешни опита за споразумение, общинарите решават сметището да бъде закрито във възможно най-кратък срок.

През юли срокът идва, но тогава сме в кампания - изборна, за парламент, а кметът /Софиянски/ е кандидат за депутат.

Камионите стоят пред Суходол, лятото е горещо, кофите са зарити с отпадъци.

Започва дезинфекция на контейнерите за отпадъци, София е пред епидемия.

В ранните часове на 8.07.2005 г. полицаи и жандармеристи пробиват със сила блокадата на жителите на Суходол и отварят пътя на камионите.
Всички подстъпи към квартала са блокирани от полицейски патрули.

През септември 2005-та Столичната община все пак спазва обещанието си и затваря сметището.

А сега накъде? През октомври правителството предлага на общините Пловдив и Карлово да финансира техни проекти за около 57 млн. лв. срещу това да приемат на своя територия част от балирания боклук на столицата.

Камионите с бали тръгват в южна посока, но както се оказа - за кратко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
скептик преди 15 години
"*** за никъде"......а кметът Бойко -за министър-председател....!!!! СРАМ, АБСУРД,....."ГИНЕС"...."Не сме народ, а ...."(Ботев"....."Народе !!!!!!" (какво ли е искал да добави Левски ???
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тъпите хора дето са от селата около Пловдив и от Пазарджик сте мн гадни идвате в Пловдив само за да ис купите някоя нова дрешка да се направите на гъзари а като седнете в някое кафенце по зентъра и да се наядете ... мн сте *** и гнусни селяни
33
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
И защо е всичкото това дърдорене на властимащите за какво ли не, но не и за реалните и ефективните решения, подобряващи нивото на България и живота на българите? Е ми то се знае, аз от време на време споменавам това онова по форумите... И защо няма резултат също се знае. Е, поне напомням на всички, включително властимащите, че не успяха и няма да успеят да елемират напълно нас, репресираните. А това, което породи нас, ще породи други... христианството е непреодолимо и незаобиколимо, могат само да го забавят с фарисейско-талмудисткия си юдаизъм...А сега предстои да станат властимащите у нас в еталон за тъпотия и алчност - канят се да изнасят *** в далеч по гъсто населени от нас страни. Е, това вече надхвърля всичко, и то за проблем с който се е справял без проблеми още първобитния човек...
32
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
След това продължих и уточних: "Вече казах, че е противоестествено и екологично вредно да се унищожават битовите отпадъци. Впрочем може и да си спомняте подобни изказвания на тази тема от признат световен специалист в тази област - проф. М. Златева. Както и предлаганите решения. Това първо. От друга страна от хилядолетия, а и в момента като почти доминиращ метод, включително в най-богатите страни, се използват сметища. И от трета имате примера с Пловдив. Години наредсе обяснява обаче, че около София нямало подходящо място за сметище - едва ли не единственото възможно и вече употребено е това в Суходол. Всички търсят и все не намират. Е, в това може и да има нещо верно - все пак където има природно образование, подходящо за сметище, то обикновенно е падина с водоизточник, добри условия за живеене и там вече са се заселили хора. Но какво пречи тогава да си построим сметище? Сметнете колко са годишните отпадъци в София и ще видите, че по обем те са примерно колкото е обема на един стадион. Между другото физическото мислене е може би най-дефицитната част от човешкото мислене. Спомняте си, че бяха платени на Пловдив 47 000 000 лв. да 200 000 т. софийски отпадци. Това прави по 235 лв на тон. Ей богу, аз съм готов да утилизирам лично по един тон отпадъци всеки ден на такава цена. Че дори и по цената за тон по вътрешни цени за един град - в София тя е между 100 и 200 лева. А 200 000 тона отпадъци /изпратените в Пловдив/ е съпоставимо с обема на коритото на най- големия строен у нас кораб, то е метално и по скъпа тенология, но цената му е мнагократно по ниска от тези прословути 47 000 000 лв. Та ако беше построено бетонно и дори метално корито всичко щеше да е по-просто и поевтино. Изобщо тази цена беше съпоставима само с цената на нашите ББ кубове за ядрени отпадъци. Но тези неща само за илюстрация. А сега накратко съвсем конкретно. Разгледайте с гугълските или майкрософстки системи терените около София и ще видите сухи и голи баири. Изберете си еди такъв, проучете го и направете след това върху него взлъбнатина за сметище. Както и да я изработвате - с техника, дори с изкопчии, тя ще ви излезе с порядъци по евтина от завод. Анай-евтино е с насочен взрив. Доколкото знам, цената на депото в Цалапица е 20 000 000 евро и вклячва и проектирането, и копането, и застилането с глина и пластмасово фолио, а възможно и далавера. Е, стига толкова тук. Ако някого го интересува повече, аз съм на разположение."
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ATAKA TAPITE HORA DETY SA OT SELATA OKOLO PLOVDIV I OT PZ STE MN GADNI IDVATE V PLD SAMU ZA DA SI KUPITE NQKOI NOVA DRESHKA DA SE NAPRAITE NA GAZAR AKT SEDNETE V NQKOE KAFENCE PO CENTARA I DA SE NAQDETE ... MN STE TAPI I GNYSNI SELQNI
30
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Продължавам да повтарям... Ако щете считайте като папагал, ако щете считайте като Катон Старши. Защото ми омръзна от алчни и некадърни властимащи. Та примерно на 24.04.2008 писах: "Повече от година и половина Б. Борисов не казва нито "да", нито "не" на предложението ми за решаването на проблема с отпадъците. Изпратих му го и по Д. Здравкова, и по пощата /сега живея във Варна/. Изпратих предложението си и до Кисьов /тогава беше председател на ОС в София/ по Кирчев - резултата е същия. Естествено, не съм очаквал друго - все пак имам сериозен жизнен опит - и пряко и косвено съм репресиран по време на комунизма, но все пак съм и учен, и политик, и най-вече христианин. И сега няма смисъл да се обаждам, но пепелта удря съцето ми, както казва Ойленшпигел... Та и за отпадъците, и за много други неща има прости, евтини и ефективни решения, но те са противопоказани на съвременната система. Това се разбира от все повече хора, включително привелигировани. Въпреки тоталната валидност на анекдота на Шафаревич за мишите опашки и човешките глави. Да, и само още нещо - унищожаването на битовите отпадъци чрез изгаряне или друг начин е противоестествено и екологично вредно - не знам защо еколозите мислят само за големите животни, след като е известно, че тяхната маса е от порядъка на 1/3 от живите организми и ако отнемем на микроорганизмите част от храната им, т.е. нашите отпадъци, това води до много по-тежки екологични последствия отколкото изчезването на множество големи редки животни."
29
0
 
0
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 15 години
Пловдив над всичко, София също.Другите градове не съществуват!И още нещо:Слави = ЛевскиКарсимир Гергов = Ботев
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти си завистник и завиждаш на успелите хора с престиж като Слави и Карсимир Гергов! Но никога няма да си като тях.Твоята майка е покойна, бивша ***.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да го начукам в устата на покойната ти майка :P
26
0
 
0
 
! Отговори
зейфод преди 15 години
ДАВАМ апартамент в гнусната София под наем :) на едно момченце , което все пак верятно е стъпка пред теб в тоя живот - решило е да не живее с родители и се е изнесло на квартира :)нещо, на което шопските лекенца трудно се решават.наемите са нерелано високи, но се надявам все така да се покачват, за да си прибирам повече парички :)
25
0
 
0
 
! Отговори
hI4O преди 15 години
Ne sa ni problem horata v grada nezavisimo ot kade sa a vinovni sa kmetovete i onia deto samo govori a ni6to ne var6i za Sofia i se opravdava sas horata ot provinciata svetovnia imperializam i izvanzemnite a moje li niakoi da mi kaje tova ne se li polu4ava vava vsi4ki stolici dali Pekin 4e sa 40 000 000 ili Moskva ili RIM / kadeto ima samo 50 000 balgari /sa po malko ama horata si razvivat infrastruktorata i misliat i rabotiat a ne sa kato na6ia Kmet koito e supermen samo po mediite . 6tom pravitelstvpto mu asfaltira s pari na darjavata okolovrasnoto sega se opitva da mu re6i problema s bokluka a toi vse NEDOVOLEN I VSE OBIJDA
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дано умрат родителите ти!Дари Слави е недостижим връх за теб!
23
0
 
0
 
! Отговори
зейфод преди 15 години
простееш, "батка", простееш като другарчетата ти от шопското стадо. живуркай си и не ме занимавай нормалните жители на РБългария с говеждите си проблеми!
22
0
 
0
 
! Отговори
dani преди 15 години
шопите сме прости хахаи да знаеш че ние сме *** боже колко сте злобни..сигурно в софията са ти скъпи наемите и затва са ни псуваш от село
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Софийско и Пловдивско жителство! Това е решението нашите два най-големи и красиви градове да не се напълнят със простотия! Писна ми в Полвдив да прииждат хора от пазарджик! Те са ненормални просто! Същото се отнася и за София, но там проблемът си има друго име - Перник!
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти недей много да знаеш да не ти кензам на лицето и недей обижда типично по селски, а кажи Шоуто на Слави още колко години ще е на екран според теб.
19
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
Никое селище от провинциата не иска софийския ***. А, само софийски ли е ***.Столицата се напълни с "***". Прииждат на тълпи от всякъде ! ! ! ! Е, не могат ли тези ологофрени да разберат, че проблемът се създава най-вече от тях и.... да си поемат своята отговорност за решаването му ! ! ! !
18
0
 
0
 
! Отговори
зейфод преди 15 години
Шопи, излагате се! Знаех си, че сте елементарни и ограничени, но в момента надминавате себе си. Турбоселтаци сте до един, вкл. тези, които са се домъкнали в шопско да бачкат :)
17
0
 
0
 
! Отговори
Geri преди 15 години
Призовавам всички, на които им дойде до гуша от ***, мизерията и наглостта на управляващите да направят нещо. Трябва да се събудим, време е. Аз съм 20-годишна пикличка, но няма да позволя да ме тъпчат бедели турци-управници. В събота ще излезна и ще почистя поне полянката зад блока ми. Това е малко, направо нищо, но все пак е жест. Ако всеки изчисти по една малка част, ако напише един и-мейл до някоя важна клечка - е крачка напред. Поне аз така си мисля.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тази тема е скучна! Действително на мен политиката хич не ми е интересна, а се интересувам само от медиите. Затова оставете този проблем, а кажете - кога според вас ще спрат "Шоуто на Слави"? През 2009, 2010 или по-късно?