Дългият път към джамията

Храмът няма да бъде отворен за граждани, ще служи за практически занятия на бъдещите духовници
25 фев 2009 19:40, Красимир Ангелов
213
Дългият път към джамията
Снимка: Булфото

Строежа на бъдещия мюсюлмански културно-образователен център в Малинова долина се бави, защото не е получена виза за проектиране, обяви  главният мюфтия Мустафа Хаджи.

По негови думи бъдещият проект се е изправил пред множество трудности, сред които е и намаляването на етажността от 5 на 3 етажа, както и отчуждаване на 7 декара от предварително закупените през 2002 година 27.

“Никой няма намерение да превръща комплекса в Малинова долина в център на мюсюлманите от Балканите или Европа. Той има за цел единствено да създава кадри, които да задоволят нуждите на мюсюлманското духовенство в България”, обяви още Мустафа Хаджи.

Според проекта центърът ще разполага с общежития за преподаватели и студенти, малка зала за спортуване, конгресен център и молитвен храм.

Джамията няма да е основната сграда. Тя няма да бъде отворена за гражданите, в нея просто ще се извършват практическите занятия на бъдещите духовници”, увери мюфтията.

Ректорът на Висшия ислямски институт Ибрахим Ялъмов подчерта, че е необходимо да се промени регистрацията на учебното заведение по Закона за висшето образование, за да получи то акредитация от Министерския съвет.

За целта обаче трябва учебното заведение да има собствена страда, добави Ялъмов.

Главният мюфтия отрече слуховете за незаконно финансиране на строежа на джамията и обяви, че средствата идват от дарения по време на ислямска конференция в Истанбул.

По негови думи проектът ще се реализира поетапно, като крайната цел е в него да се обучават 200 души, вместо досегашните 80.

Ръководителите на Главното мюфтийство отрекоха възможността бъдещият проект да стане център на ислямски фундаментализъм в България.

“Ние искаме да обучаваме своите духовници в България, за да бъдем гарант за мира и стабилността на страната”, завърши Мустафа Хаджи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
tato преди 15 години
А БЕ ХОРА КАКВО ВЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ КАДЕ ИДВАТ ПАРИТЕ ТОВА ЗНАЧЕЛИ ЧЕ АКО СА ОТ ЕМИРА НА КУВЕИТ И ЩЕ СЕ СЪГЛАСИТЕ ;;;ТОВА Е ПРАВОСЛАВНА ДЪРЖАВА И И АКО ИМА ТАКИВА ДЕТО ПОЗНАВАТ КАТО ТУРЦИ ТО ТУК ЖИВЕЯТ БЪЛГАРИ ХРИСТЯНИ ПРАВОСЛАВНИ В ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Крайно време е вече да се проведе референдум,и софиянци да определят дали искат джамия или не.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За съжаление нашата църква дреме, а други действат активно.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В СОФИЯ САМО ТУРЦИ БЕКАКЪВ ГРАД СТЕ,БЪЛГАРСКИ ЛИ СТЕ?ВЪВ ВАРНА ИЗХОРИХА ВСИЧКИТЕ ДЖАМИИВЪВ БУРГАС НИКОГА НЯМА ДА ИМА ДЖАМИЯВ ПЛОВДИВ ОЩЕ СЕ ЧУДЯТ,МАЙ РАЗМИСЛИХА ЗА ДЖАМИИСАМО В СОФИЯ СТРОЯТОТ 2 МИЛИОНА СОФИЯ ТОЛКОВА НЕ СЕ НАМЕРИ ЕДИН ДА ПАЛНЕ ДЖАМИЯТА
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
герб ПАДНАХА В КАНАЛА НА ЗАБРАВАТА! Само луд или антибългарин би гласувал за тях! Много добре си изиграха козовете сценаристите - набутаха Бойко в капан! СРАМ И ПОЗОР ЗА българските политици, които разиграха този антидържавен акт!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе, хасане, тез може да си ги обучаване и в анадола. Малинова долина е за столичани не за фесове. ако ли не може и ирак да ги пратиш на обучение, или на едно бързо обучение в палестина
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Никъкви джамии повече не трябва да се строят в България,във турция има закон за джамиите,трябва да има 30 000 население за да се построи джамия,а ние какво правим, на 5 *** джамия,то като дойде чужденец ще се чуди в коя страна е дошъл,дали в България или в турция,и управляващите да излязат и да го кажат това в прав текст а не да увъртат и да мънкат,защото историята и техните внуци няма да им го простят,и нека бъде проклет този и неговото семейство до девето коляно който си дава съгласието за това строителство на тези джамии,БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.АТАКА и пак АТАКА.
5
0
 
0
 
! Отговори
tato преди 15 години
в коя европеиска държава го има кава става каде сте българи от софия и изобщо има ли там българи колко града се опънаха и не позволиха ако вие си премълчите шишмановци то тежкои на маика БЪЛГАРИЯ ТОВА Е ХРИСТЯНСКА ДЪРЖАВА НАРОДАНИ Е КЛАН И ДРАН НА КОЛОВЕ НАБИВАН НО НЕСАСЕ ПРЕДАЛИ И СА СЕ БОРИЛИ ЗА ЗЕМЯТА ЗА НАШЕТО БЛАГО А НЕЕ ДНЕС ГО ПОДАРЯВАМЕ БОЖЕ ОПАЗИ БЪЛГАРИЯ С ГРОБОВЕТЕ НИ СЕ ГАВРЯТ ОТКАДЕ СЕ ПРЪКНАХТЕ ТАКИВА КАДЕ СА БЪЛГАРИТЕ
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
КЪДЕ Е СЕГА БОЙКО,СТРОИТЕЛЯ НА ДЖАМИИДА РЕЖЕ ЛЕНТАТА,ЗАЕДНО СЪС СЕР-ГЕЯ
3
0
 
0
 
! Отговори
Ужас... преди 15 години
Жалки сме вече.. България не съществува.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
средствата идват от дарения по време на ислямска конференция в Истанбул...защо аджеба веднъж не дойдоха от иран или от петролна фирма фирма в кувейт...намирисва тази работа..и защо ходжата е турчин и у нас няма нито един ходжа българин (ако щете и помаци ги наричайте)?
1
0
 
0
 
! Отговори
Луд Гидия преди 15 години
То така е започвало завладяването на България преди 600 години: най-напред се е построявало джамия, после баня, после съд и най-накрая конак.