Дългият път към джамията

Храмът няма да бъде отворен за граждани, ще служи за практически занятия на бъдещите духовници
25 фев 2009 19:40, Красимир Ангелов
213
Дългият път към джамията
Снимка: Булфото

Строежа на бъдещия мюсюлмански културно-образователен център в Малинова долина се бави, защото не е получена виза за проектиране, обяви  главният мюфтия Мустафа Хаджи.

По негови думи бъдещият проект се е изправил пред множество трудности, сред които е и намаляването на етажността от 5 на 3 етажа, както и отчуждаване на 7 декара от предварително закупените през 2002 година 27.

“Никой няма намерение да превръща комплекса в Малинова долина в център на мюсюлманите от Балканите или Европа. Той има за цел единствено да създава кадри, които да задоволят нуждите на мюсюлманското духовенство в България”, обяви още Мустафа Хаджи.

Според проекта центърът ще разполага с общежития за преподаватели и студенти, малка зала за спортуване, конгресен център и молитвен храм.

Джамията няма да е основната сграда. Тя няма да бъде отворена за гражданите, в нея просто ще се извършват практическите занятия на бъдещите духовници”, увери мюфтията.

Ректорът на Висшия ислямски институт Ибрахим Ялъмов подчерта, че е необходимо да се промени регистрацията на учебното заведение по Закона за висшето образование, за да получи то акредитация от Министерския съвет.

За целта обаче трябва учебното заведение да има собствена страда, добави Ялъмов.

Главният мюфтия отрече слуховете за незаконно финансиране на строежа на джамията и обяви, че средствата идват от дарения по време на ислямска конференция в Истанбул.

По негови думи проектът ще се реализира поетапно, като крайната цел е в него да се обучават 200 души, вместо досегашните 80.

Ръководителите на Главното мюфтийство отрекоха възможността бъдещият проект да стане център на ислямски фундаментализъм в България.

“Ние искаме да обучаваме своите духовници в България, за да бъдем гарант за мира и стабилността на страната”, завърши Мустафа Хаджи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Винаги си нося бухалка в чантата.Видя ли някой на улицата да говори на турски,направо го мятам.Бягат по-бързо от Бен Джонсън,световния рекорд халва да яде.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гласувайте, Българи! За АТАКА! Иначе си приготвяйте вазелина и не за пет века , ами този път ще изчезнем завинаги от лицето на Земята като народ.
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво гласуване,КАМЪНИ И ДЪРВЕ по турските кратуни!!!!
29
0
 
0
 
! Отговори
bogolubie преди 15 години
В извора на исляма, така наречения свещен Коран пише,че който приема Исус Христос за Господ е неверник. Това не може да се изтрие от корана, както и препоръката, да се колят неверниците.Българските ислямисти, които уж ще съдействат за мира, ще изтрият ли това от корана? Мир или асимилация? Все едно да сисложим сами главите на дръвника. Коварни и нагли в лъжите си.Според Откровението, дадено на св.Йоан, спасени ще са тези, които викат "Спасение на нашия Бог, Който седи на престола и на Агнето /Исус Христос/." Да защитим нашия свят, свят свят Бог!
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Трябва да се направи online гласуване. Може би така ще се включат повече хора.
27
0
 
0
 
! Отговори
raylight.blog.bg преди 15 години
тази джамия е паметник на културата и не трябва да функционира, за да се запази
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АТАКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
25
0
 
0
 
! Отговори
----------- преди 15 години
GLASUVAITE NA IZBORITE !
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Софиянци,последвайте примера на Самоков/20/!!!!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ТЕ ТАКИВА ПОСРАНКОВЦИ КАТО 21 САМО СИ ПИШАТ ГЛУПОСТИТЕ,ДОБРЕ ЧЕ ВЕЧЕ ХОРАТА НЕ СА ПРОСТИ КАТО НЕГО
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Софиянци,покажете,че сте българи!!!Никакви джамии,никакви центрове!!!Който иска да се образова,да отива в Турция!!!!!!!!!!!!!
21
0
 
0
 
! Отговори
zor преди 15 години
Не си бях идвал 5 години .Миналата година не можах да я позная моята България.Много разрушена и запусната ми се видя ,а в София всички говорят на меко ,като ,че бяха от Ямболско.Трудно им разбирах.Много черен и жълт народ ! Не бях спокоен ,като ги гледах ,че имаха прекалено анадолски манталитет и самочувствие !Номер е прав. А аз бих ви казал Само Атака е близко до истината ! Само Атака ще забави ,ако не може да се справи с претопяването ни.Ние сме си заминали .
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бая си *** ;) В Бургас строят 2 джамии в момента , в Созопол кмета е турчин , в Поморие половината общински съвет е турски и построиха джамия , ти си тръгнал София да оправяш ***..
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нали тъпите фесове искаха и джамията в Самоков, но ние компирите с камънье и дърви ги изгонихме. НИКОГА НЯМА ДА ПЕЕ ФЕС В САМОКОВСКА ОКОЛИЯ!!!! БРАТЯ НА ОРУЖИЕ,САМО ТОВА НИ ОСТАНА!!!!!!!!!!!!!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
Nuri Djurin преди 15 години
Ta vie samite ne znaete kakvi ste .Pripqvate za hristiqnstvo a ne znaete hristiqnstvoto -vse nqkoi drug vie vinoven , kriete se anonimni se pi6ete i tova e taka za6toto nqmate 4est i dostoinstvo da izleznete i da si kajete mnenieto otkrito .I ako ne e bila osmanskata imperiq vie sega nqma6e da govorite balgarskiqt ezik .drugoto koeto 6te kaja e 4e pomacite nqkoi turci govorqt malko po dobre knijovno balgarski ezik ot vas , koito ste tuk-jalki mnogo jalki ste i do kato v Bg ima ei takiva kato vas Bog da i pomaga.
17
0
 
0
 
! Отговори
tato преди 15 години
превзематли столицата ще хукнат и по другите големи градове да ви пикая на европата като *** ще командват и тия червени фесове комунистите та то тия са пвсевдо комунисти ония истинските бяха твърди по отношение чалмитре БИТЕ КАМБАНИТЕ БИИТЕ КАМБАНИТЕ
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
I v edin moment 6te se okaje, 4e spored 'statisti4eski danni' 6te ima pove4e musulmani ot bulgarite! O6te edna pri4ina za populqrizatziq na Korana!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ХОРА, МОЛЯ ВИ, ГЛАСУВАЙТЕ НА ИЗБОРИТЕ .. ако не гласувате, все едно гласувате за тях! негласувал = глас за турците! И те ще продължават да правят каквото си искат ..насред София..представяте ли си!
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За пореден път българският народ показва, че е компетентен по всичко. Наред с политиката, футбула и музиката май религията се нарежда на 4то място. Кажете ми хора как може да се даржите толкова детински? Да си мислите, че знаете всичко и да изказвате мение за неща за, които си нямата и ни най-малка представа даже?
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
подписката против джамията мина бе ***,никой не излезе да се запишенация от предатели