Сблъсък: смърт за уличните кучета под 6-месечна възраст. Да или не?

Искането на "Екоравновесие" е в разрез със законите, алармират от "Четири лапи"
18 фев 2010 21:51,
412
Сблъсък: смърт за уличните кучета под 6-месечна възраст. Да или не?
Снимка: Булфото

Предложението на софийското "Екоравновесие” всички бездомни животни под 6-месечна възраст да бъдат умъртвявани е в разрез с българските закони, твърди фондация "Четири лапи”.

Идеята беше споделена в понеделник пред медии от и.д. директора на общинското предприятие "Екоравновесие” г-н Петър Петров.

Умъртвяването на здрави и неагресивни животни е нарушение на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност, заяви д-р Марина Иванова от "Четири лапи”.

"Предложения в тази насока са изключително притеснителни и учудващи, имайки предвид предизборните обещания на кмета г-жа Фандъкова за прилагане на хуманни методи за намаляване на броя на бездомните животни в София.

По официални данни в момента всяко четвърто заловено от "Екоравновесие” куче се умъртвява, а ако бъде прието предложението на г-н Петров, това би довело до евтаназия на поне 50% от заловените животни.

Интересно е въз основа на какво е определен критерият за 6-месечната възраст и как точно ще се преценява тя”, добави д-р Иванова.

Според фондацията предложението на и.д. директора на "Екоравновесие” цели единствено да прикрие неспособността на общинското предприятие да прилага ефективно общинската програма за контрол на популацията от безстопанствени животни.

"Ежедневно получаваме оплаквания от граждани за нередности в работата на "Екоравновесие” и за нарушения както на общинската програма, така и на Закона за защита на животните", коментира Явор Гечев от "Четири лапи”.

"По-голямата част от сегашния състав на "Екоравновесие”, включително и г-н Петров, работи там от 6-7 години, като всеки столичанин сам може да прецени доколко качествено са работели както според предишните, така и според сегашните законови изисквания.

Единственият начин да се подобри ефективността на общинското предприятие е смяна както на ръководството, така и на персонала, като бъдат наети хора с нужното отношение”, категоричен е Явор Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
5
 
! Отговори
ei taka преди 14 години
и понеже сега ще ме питате дали съм хапана от куче-не не съм хапана.Но детето ми от подобна "примамка за ***"щеше да предаде Богу дух,хвърлена точно от някой организиран общественик.Та се чудя-откъде е редно да се почне "прочистването"???Че на такива като оня с вързаните кучета,като му омръзнат животните-просто ги пуска "на воля"
23
5
 
9
 
! Отговори
Точка! преди 14 години
Лигавата политика на "Четирите лапи"и подобия е най-мръсната политика срещу живите хора. Направо зле маскиран геноцид. Наложително е освидетелстване на защитниците на ***. А за изтребването на *** има предостатъчно факти, които потвърждават ултраспешната нужда от слагане точка на помиярската популация. Не били агресивни! Кой пък тоя дето може да каже в кой точно момент стават агресивни. А да ти се мотат в краката и да си отриват бълките о теб накъдето се завъртиш из града кво е?
22
2
 
1
 
! Отговори
Любителка преди 14 години
извинявам се за правописните грешки, когато бързам така става :)
21
4
 
7
 
! Отговори
любителка преди 14 години
Много интересно..смърт, пари за бездомните деца и т.н..Скъпи граждани, а вие какво сте направили за тези деца, не че нещо просто любопитствам...всички на думи нямаме стигане, хайде да поговорим за делата. А и още нещо...Чета и виждам колко сте неинформирани отмосно този сериозен проблем, стига сте писали клишета, дайте нещо смислено! И последно..за да се стигне до тук сме виновни ние, хората. По-скоро ние българите. Това го няма никъди другаде!
20
9
 
7
 
! Отговори
ei taka преди 14 години
смърт за кучетата,после в последвателност...смърт за бездомните,смърт за болните,смърт за възрастните,инвалидизираните....бедните и така докато останат само ,като оня дето има две възани кучета-всичко останало под ножа.Може и с отрова,но не забравяйте ,докато хвърляте отрова в градинки и паркове,че моето и вашето дете играят там-не Дай Боже с Вашите пари,да отровите Вашето дете.Та не се организирайте много в предварително абортирани опити за "санитарен полуден"
19
3
 
7
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Ти имаш ограда.. и какво само ти ли си, и това, че имаш ограда не ме успокоява.Като няма политики ще има и кучета по улиците, но това а ко са ми решения ..да избиваме и дереме животните безоглед.
18
4
 
13
 
! Отговори
Кольо преди 14 години
И ето пак замазват очите на хората...Справете се с *** първо, мен по-ме е страх от *** по светло, от колкото от куче по тъмно...
17
3
 
10
 
! Отговори
taratajka преди 14 години
Кучетата нямат място на улицата, ако не са с каишка,с намордник и стопанин.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз казвам да се глобяват ***, които си изхвърлят животните на улицата! Ама то хората както се отнасят с животните, така се отнасят и с децата си. После защо домовете преливат.
15
13
 
10
 
! Отговори
merry преди 14 години
Не ви ли е срам да кълнете така??? На какво възпитавате тези деца, дето уж защитавате??? И мен ме е страх от глутниците кучета, но не мога да си сложа ръка на сърцето и да кажа - убийте ги!!! И предпочитам да не убивам и човешкото у себе си!!
14
3
 
15
 
! Отговори
yashinaki преди 14 години
Пич, Ами знаеш ли, за 20 години от както имам кучета, не са се откъсвали. А и да го направят, няма къде да идат, защото има бетонна ограда :)Така че ти за моите кучета не се притеснявай - аз исках само да кажа, че кучета по улиците място нямат. Или ако са там, да са с каишка и намордник + водач! Другото си е просто безодговорност! И на мен ми е гадно да гледам страдащи животни, но ми е по-гадно да гледам изпохапани и нападнати хора!
13
1
 
19
 
! Отговори
Breach преди 14 години
Да почнат да ги кастрират и да ги прибират в приюти - за какво плащаме данъци бе? *** дилемата. Това, че някой не си върши работата става проблем на обществото.
12
4
 
8
 
! Отговори
Калин преди 14 години
И като избягат и ухапят детето ми, Кого да растрелям.. кой ще е по виновен,
11
8
 
16
 
! Отговори
123456 преди 14 години
az sam protiv !! vse pak tova sa jivi sa6testva i nemislq 4e po takav na4in mogat da se re6qt problemite !
10
12
 
10
 
! Отговори
el dorado преди 14 години
С М Ъ Р Т !!!!!!!
9
11
 
17
 
! Отговори
германеца преди 14 години
Абе хора от 4-лапи,ама бесмозачни,вас хапали ли са ви улични кучета?Ако не,разходете се....из софииските улици ,ама не с кола....нощем!Дано ви намерят,ама гладни такива,после пак ги защитаваите.За сметка на ВСИЧКИ данакоплатци синекурен живот!Баста!!!
8
16
 
17
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
Ухапван съм от помиярка в 1995г,размотаваха ме за ваксина.Пердах на любители и защитници.Като са любвеобилни да осиновявят ДЕЦА!От кучешка кожа се изработват най непромокаемите обувки и нама да си перем чорапите в обувките.Парите от Еконеуравновесените за детски градини и домове.ДЕЦА,не кучета!Държава от геронтофили и всевъзможни защитници!
7
14
 
22
 
! Отговори
yashinaki преди 14 години
Защитниците на бездомните кучета са особен вид лицемери и егоисти, които много бих искал да видя в болница, изпохапани от някоя озверяла глутница песове! Аз имам 2 кучета, но са в къща с двор, вързани, и не пречат на никого!Крайно време е или общината да се задейства, или ние да се организираме и да истровин дази напаст!
6
9
 
6
 
! Отговори
:( преди 14 години
az sam za ! nemoje da se razhojdat tolkova mnogo ky4eta ei taka! vse pak ima malki deca a tova e po vajno , raznasqt bolesti i kakvo li ne! hybavo e da se vzemat merki !okolo nas predi okolo mesec se rodiha 9 broq , i sega sa dosta golemi !
5
16
 
20
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Дрънкате сякаш има бум на кучешка тения или бяс (и да няма ще измислите такъв) виждаме как се отнася обществото, към подрастващите, виждаме как се отнасят същата част от обществто, към ромите, бездомните, социално слабите. И това уж в европейска страна, която си е комунистическа *** все още!По едно общество се съди по горе изброените вие не се в вписвате в цивилизационното и дано ви сполети същото, каквото бездомните кучета, щото си го заслужавате!