Сблъсък: смърт за уличните кучета под 6-месечна възраст. Да или не?

Искането на "Екоравновесие" е в разрез със законите, алармират от "Четири лапи"
18 фев 2010 21:51,
412
Сблъсък: смърт за уличните кучета под 6-месечна възраст. Да или не?
Снимка: Булфото

Предложението на софийското "Екоравновесие” всички бездомни животни под 6-месечна възраст да бъдат умъртвявани е в разрез с българските закони, твърди фондация "Четири лапи”.

Идеята беше споделена в понеделник пред медии от и.д. директора на общинското предприятие "Екоравновесие” г-н Петър Петров.

Умъртвяването на здрави и неагресивни животни е нарушение на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност, заяви д-р Марина Иванова от "Четири лапи”.

"Предложения в тази насока са изключително притеснителни и учудващи, имайки предвид предизборните обещания на кмета г-жа Фандъкова за прилагане на хуманни методи за намаляване на броя на бездомните животни в София.

По официални данни в момента всяко четвърто заловено от "Екоравновесие” куче се умъртвява, а ако бъде прието предложението на г-н Петров, това би довело до евтаназия на поне 50% от заловените животни.

Интересно е въз основа на какво е определен критерият за 6-месечната възраст и как точно ще се преценява тя”, добави д-р Иванова.

Според фондацията предложението на и.д. директора на "Екоравновесие” цели единствено да прикрие неспособността на общинското предприятие да прилага ефективно общинската програма за контрол на популацията от безстопанствени животни.

"Ежедневно получаваме оплаквания от граждани за нередности в работата на "Екоравновесие” и за нарушения както на общинската програма, така и на Закона за защита на животните", коментира Явор Гечев от "Четири лапи”.

"По-голямата част от сегашния състав на "Екоравновесие”, включително и г-н Петров, работи там от 6-7 години, като всеки столичанин сам може да прецени доколко качествено са работели както според предишните, така и според сегашните законови изисквания.

Единственият начин да се подобри ефективността на общинското предприятие е смяна както на ръководството, така и на персонала, като бъдат наети хора с нужното отношение”, категоричен е Явор Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
15
 
24
 
! Отговори
преминаващ преди 14 години
Да попитам т. нар. "природозащитници" какво ще кажете на хората заразени от кучешка тения - обезобразени за цял живот?Не можете ли като нормални хора да вземете да гледате деца, лишени от родителски грижи, вместо да храните бездомни кучета около кооперациите си?
3
8
 
27
 
! Отговори
merry преди 14 години
Кучетата ли са виновни, или тези, които си вземат домашен любимец и после го пускат на улицата? Мисля, че няма да има решение на въпроса, без значение колко животни ще се избият, ако първо не се превъзпитат хората.
2
27
 
35
 
! Отговори
някои преди 14 години
Твърдо за. Трябва да се реши проблема с кучетата!
1
31
 
31
 
! Отговори
Bob преди 14 години
Бездомните кучета трябва да се избиват.Хапят и разнасят болести.