Борят трафика в София като вдигат "синя зона" с 300%

Ще имаме също такси за "зелена" и "жълта" зона
16 май 2010 20:22,
164
Борят трафика в София като вдигат "синя зона" с 300%
Снимка: Булфото

От 20 до 25% намаляване на трафика в центъра на София целят промените в правилата за паркиране в града, изготвени от работна група към Столична община (СО).

Положителната промяна ще бъде усетена съществено от софиянци дори при 5% намаление на автомобилния поток, което може да бъде постигнато до есента, ако предложените мерки влязат в сила, смятат експертите.

Изготвеният от работната група "Проект за концепция за зони за организация и контрол на паркирането на територията на Столична община" бе представен официално днес по време на кръгла маса, инициирана от ПГ на общинските съветници на ГЕРБ в Столичния общински съвет.

В търсене на решение на проблема с нарастващия поток от автомобили и недостига на паркоместа в центъра, проектоконцепцията предвижда създаването на три зони за краткотрайно платено паркиране – синя, зелена и жълта.

Те покриват съответно идеалния център, разширения и периферията му. В тях се предлага да действат диференцирани правила, като в синята зона е позволен престой до 2 часа срещу 3 лева на час, в зелената до 3 часа срещу 2 лева на час, а в жълтата до 3 часа срещу 1 лев на час.

Предложените цени подлежат на обсъждане и утвърждаване от СОС. “Тези цени трябва да се разглеждат като инструмент, а не като цел. Нашата цел не е да събираме повече пари, а да подобрим организацията на движението и паркирането в центъра”, категоричен е Марчело Доковски, председател на работната група и съуправител на Център за градска мобилност.

Концепцията предлага и по ключови улици и артерии в града паркирането да бъде изцяло или частично забранено.

За да се стимулира търсенето на транспорт, който не утежнява трафика, са заложени безплатни места за паркирането на велосипеди и мотоциклети в центъра. Няма да се таксуват и електромобилите, което пък е преференция с визия за запазването на екологичния баланс в града.

“Ползването на градския транспорт, особено с перспективите, които дава метрото, е основна алтернатива на ситуацията в момента. Затова ключов момент е изграждането на паркинги до станциите на метрото”, обясни Доковски.

Въпросът за паркирането на живущите в трите зони се предвижда да бъде решен с издаването на винетни стикери. Цената, която ще плащат те, ще бъде до 10 лева на месец.

От СО се аргументираха с резултати от проучване на НЦИОМ, според което 82% от столичани приемат, че т.нар. Синя зона за краткотрайно платено паркиране трябва да остане същата и дори да се разшири.

Само 12% искат да се намали периметърът й. В същото време пълната забрана за паркирането и спирането по основни пътни артерии се подкрепя от 80%, което съвпада с мерките заложени в Концепцията.

Волята на обществото за подобряване на реда и организацията на движение се потвърждава от високия процент на одобрение за мерките срещу нарушителите, като евакуацията с паяк среща 53% привърженици, а блокирането чрез скоба – 74%.

Предложените нови цени за престой на час естествено не се приемат безкритично, но противниците са под половината от всички интервюирани (между 33 и 49% в зависимост за различните зони).

Общо 84% от столичани и 93% от редовно ползващите Синя зона одобряват изграждането на паркинги до метростанциите, което показва, че със създаването на такава алтернатива голяма част от шофьорите няма да навлизат в центъра с автомобилите си.

Изключително силна подкрепа срещат заложените в концепцията предложения за създаване на пешеходни зони в идеалния център (88%), създаване на безплатни места за паркиране на велосипеди (89%) и мотоциклети (76%).

Изследването на НЦИОМ е направено сред 1200 пълнолетни столичани и е регионално представително проучване за Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
6
 
! Отговори
Basil Wasilew преди 14 години
ПОРНО !
76
1
 
3
 
! Отговори
Tihomir преди 14 години
ei pisna mi ot edinstwenite merki koito mogat da rabotqt.Razdelenie !Razdelenie! i pak Razdelenie na hora s wyzmovnosti i takiw as po - malki ili o6ete po inerciqta tapaci deto si mislqt 4e da kara6 ot predgrdiqta i centarae e edno sa]o !
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
хахаха, живея в една от страните с най-висок стандарт на живот в Европа и цената за паркиране в центъра е 2.40 български лева, а в Бг 3 лева? да не говорим, че и пълната застраховка на чисто нова луксозна кола ми струва 600 лева на година... не знам в Бг как ги мислят тези супер високи такси, застраховки и тн...
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Така ще е, като банките отпускат кредит на сулю и пулю за кола. И другото което е , че западна Европа си пренесе трожките у нас.
73
1
 
18
 
! Отговори
CA преди 14 години
Тези цени трябва да се разглеждат като инструмент, а не като цел. Нашата цел не е да събираме повече пари, а да подобрим организацията на движението и паркирането в центъра - От всичките простотий в статията тази е най голямата. Целта не само,че е само и единственно ПАРИ, ами и създаване работа на няколкостотин безмозъчни, които ще обикалят по цял ден и ще щавят хората за пари.
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Адски си *** ;))
71
0
 
7
 
! Отговори
до 66 преди 14 години
Е, брато, с право е спряла не на едно, а на 2 места за инвалиди, сеш ли се... ;)
70
0
 
2
 
! Отговори
iKoko преди 14 години
днес на фантастико на симеоновско г-да офицерите пишеха акт на един, че беше спрял на място за инвалид и тамън го написаха и се появи още един и тръгнаха и на него да му пишат :)
69
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Все си мисля две неща, които като, че ли се опитват да ни кажат някои хора.1- Има коли, има проблем, няма коли, няма проблем.2- След като искат да ограничат трафика в центъра на София, не е ли по- редно изобщо да не съществуват въпросни места за паркиране? Всичко е пари, повече от ясно е, така ще гонят кризата наште душмани, като ни изтискват на мах.На нищо и на никой не вярвам вече за нищо! Писна ми да стискам цял ден 5лв. и точно когато си мисля, че съм ги спестил някой да ги вземе, законно
68
0
 
5
 
! Отговори
:) преди 14 години
нека да е 5 кинта за час, но като слезеш от колата да не нагазваш калта!
67
0
 
11
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Иследването на НЦИОМ е пълна манипулация. Интересно в какъв ред ще се приложат мерките? Цената на 1 час паркиране ще стане 3 лева веднага, месечната такса за паркомясто ще стане 700 лева веднага, а паркингите около метростанциите ще ги чакаме още 100 години, както и велоалеите, и другите благини. А какво ще стане с фирмите с офиси в синята зона - къде и как ще си паркират колите? Може би ще си транспортират стоките с велосипеди. Нека таксата да стане 3 лева след като са готови паркингите.
66
0
 
13
 
! Отговори
Селчо преди 14 години
Ами то който трябва явно няма проблеми с паркирането, в палатите по Драгалевци и Бояна и за колите с много еднакви цифрички. Отново ще го духат обикновенните хора, ама това си е мазохизъм за мен - хем си клошар, хем ти съдират по 3 кожи от гърба, хем отвсякъде дъни чалга а пък ти се радваш че си гражданин?! софиАнец ?! Затова че си седим на село, тука най-големите ценности са да изядеш по някой суджук, да изпиеш по някоя каничка с вино и да ощипеш по някоя мома ;)
65
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 14 години
Kaкво за инвалидиете. Онзи ден пред Била/Младост/София знаеш ли каква натокана блондинка с номер ЕН паркира на две места за инвалиди. Найс, а?
64
0
 
15
 
! Отговори
Николай преди 14 години
Усещам как ГЕРБ губят местните избори в София....то не са безмислени спортни зали, то не са дупка до дупка по улиците, и сега не синя - наречете я "кърваво червена" зона
63
1
 
8
 
! Отговори
Anti преди 14 години
ebati luksa tva parkirane , pak se pomisliha za golqmata rabota s tez ulici a i pak si li4i 4e ob6tinarite sa palni nekadarnici !!!
62
7
 
5
 
! Отговори
draznitel преди 14 години
А дано и 100лв я направят, белким се махнат селянчетата най после, дето са свикнали да спират където им падне, все едно са излезнали на седенка на селския площад с колата
61
5
 
10
 
! Отговори
сеуенин преди 14 години
Софиянци пак гризнаха дръвцето. Честито на печелившите!
60
1
 
7
 
! Отговори
ПУТЕВ преди 14 години
ТАКА ТАКА 100 НА ЧАС АМА И ИЗЛИЗАМЕ ОТ КРИЗАТА СЛЕД 2=3 МЕСЕЦА
59
0
 
9
 
! Отговори
Ох преди 14 години
и имотите на Мутрите също, но не съм особен оптимист по въпроса, тъй като това са приятели на Примиера, а премиерските приятели са недосегаем - примери много - Вальо Златев, Цветелина Бориславова, арх.Петър Диков, г-н Фандъков, Стенли, Котараците ...
58
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
кога ще конфискуват и имотите на реститутките, които презастроиха и съсипаха града