Студентските общежития може да останат без топла вода

Алма матер дължи за отопление над 800 хиляди лева
8 авг 2010 21:24,
116
Студентските общежития може да останат без топла вода
Снимка: Булфото

От 10 август общежитията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Студентския град може да останат без топла вода. Причината е огромно задължение, което Алма Матер има към „Топлофикация” София, съобщи bTV.

От „Топлофикация” уточниха, че Софийският университет им дължи за отопление на общежитията над 800 хиляди лева. През юни бил сключен договор за разсрочване на плащането с първа вноска на 12 юли. Тя и досега не е внесена.

От Алма Матер обясниха, че са в изключително тежко финансово състояние заради орязаната държавна субсидия. До края на работната седмица не са получили парите за август, с част от които смятали да се разплатят.

„Като всяко държавно висше учебно заведение ние всеки месец в началото получаваме 1/12 от бюджета ни, което е за цялата година. За съжаление от години ние 100% не получаваме, получаваме по-малко – около 90, а от януари месец насам стигали сме и до 65%”, казва проф. Иван Петков, зам.-ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Част от сметката за парно и топла вода е калкулирана в наема на студентите, не е отделно както е при тока и студената вода.

„В момента Студентски град е полупразен. И понеже университетът има една сметка, всички постъпления, включително и постъпленията от бюджета, постъпват в сметката. От нея се тегли за стипендии, за заплати, за разплащания с фирми и така нататък”, обясни професор Петков.

Софийският университет трябва да плати на „Топлофикация” над милион и 400 хиляди за всичките си сгради. Дължи още 500 хиляди за охрана, почти милион за данък сгради и смет към Столичната община, около милион на строителни фирми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
dsda преди 13 години
ще дойде, да ...за 1000лв, те за под 10000лв не си вдигат телефона тея...
52
0
 
0
 
! Отговори
qwerty преди 13 години
Ще дойде частния съдия изпълнител, и освен сметката за парно ще и начисли още минимум 1000 лв такси и разноски(виж тарифата им каква е , ако не вярваш). съветът да не плаща е ***
51
1
 
3
 
! Отговори
фдфд преди 13 години
Драги Германецо, аз пък живея в Англия и там общежитието е 500 паунда на месец....не знам, ти на какво гости си бил за 160 евро, ама такива цени като в БГ другаде няма...така, че стига се оплаква.Колкото до живота на един софиянец и неговите разходи, айде не на нас тея...
50
0
 
3
 
! Отговори
Кощунство !!!! преди 13 години
Именно, защото огромна част от стаите на студентските общежития са превърнати в хотел, затова се получава и огромната консумация на ток, вода и пр.Плащайки си като на хотел, гостите съответно и ползват като в хотел, а не като на общежитие !Да, студентските общежития наистина са превърнати в ХОТЕЛИ и никой НЕ КОНТРОЛИРА каква част от стаите се дават на нуждаещи се студенти и каква за нощувки като в хотел !!!!Безобразие !!!
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
номер 47, щом имаш претенции продай си апартамента и си подай молба за полазване на пълен пансион, пък да видим дали ще ти е по-добре.... ще си позволя да ти дам един съвет: винаги обмисляй нещата преди да изречеш или да направиш нещо... в противен случей рискуваш да станеш за мезе, както правиш в момента!!!
48
0
 
1
 
! Отговори
dsda преди 13 години
Mи не я плащай, бе....какво, ще дойдат да ти откачат откачените радиатори ли?
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
номер 46 -наема е 30 лева-ти сериозно ли вярваш, че тези 30 лева покриват нещо, а . Ти на кой свят живееш, а. При денонощно пуснато парно плюс топла вода-това са поне 400 лева. да 400 лева. Аз плащам по 200 лева парно, но след студуване и пестенер при парно по 24 часа-не ми се мисли каква сметка ще дойде
46
0
 
2
 
! Отговори
Кощунство !!!! преди 13 години
Даването на по-голяма автономия на ВУЗ-овете беше поредната простотия измислена от нашите властимащи.Така гонейки бързата печалба вече самостоятелните и независими от държавата ВУЗ-ове набързо превърнаха студентските общежития в хотели !!!Стаите там се дават за нощувки, а не на наистина нуждаещи се студенти!!!Деца без родители, социално слаби деца и такива с увреждания, семейни и прочие са принудени да плащат скъпи квартири, докато стаите в студентските общежития се дават на хотелски начала !
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
алоо номер 42-ми хубаво, но нека от тези такси да платят иконсумативитена софийските студенти. Няма начин това да продължава-студенти от софия да пестят-пускаме парното за по 2 часа през зимата, а на селяните е денонощно и безплатно парното. не ми се мисли каква сметка ще ми дойде ако и аз пусна у нас парното денонощно, а вместо това пестя. Пестя и плащам по 200 лева-сама за парно. Другите консумативи са отделнол наистина социалзима продължава в студенстки град, щом още не са премахнали безплатн
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само да кажа, че консумативите са включени в наема на общежитието, затова нека да не се говори, че косумативи не се плащат- тъкмо обратно:)
43
0
 
4
 
! Отговори
Студент преди 13 години
Съгласен съм напълно , че тук е слободия.Не удобрявам чалготеките , казината и повечето заведения , искам да кажа ,че и аз уча и работя и никак не е лесно , както на мен така и на семейството ми , стига сте слагали всички под общ знаменател.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
плащал ми горкия софиянец 300 лв за парно и не ползвал общежитие... ами майка му и баща му нали живеят с него в дома му. Те не ползват ли парно топла вода ток и други консумативи. Друга песен щяхте да пеете ако бяхте от провинцията ама айде... вървете си гледайте работата шматки....завистливи и продажни ***!!!!
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ти сам си отговори-от класирането за общежитие са изключени софиянци. А да не говорим, че вече е време, в което не всички имат собствено жилище при родители и тн. Но най-гадно е ,като дойде сметката за ток и парно, като знаеш ,че твойте колеги нямат такъв проблем-всичко им е наготово платено
40
0
 
4
 
! Отговори
xaxa преди 13 години
айде бе пак ли го избихте на софия - провинция. :)аман от комплексарчета дето си мерят колко им е дълъг.а според мен проблема идва от друго място. По мои съвсем прости сметки, ако не ме лъже паметта СУ има около 30000 студента. Всеки от тях плаща минимум по 200 лв семестриална такса.30,000х200 = 6,000,000Ами да вземат септември месец да си платят дълговете, като получат семестриалните такси, нашите уважавани ръководители а? Май ще им стигнат, та даже и ще им останат.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
еми изсели се в провинцията.... какво ми сравняванете студент софиянец със студент от провинцията.... на базата на какво?????
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В париж общежитие е 400-800 евро(в зависимост от условията), като в цената са включени и консумативите. Изумена съм, че в българия продължава да е безплатно за консумативи. А и в Париж студент след лекцции е на работа-такава слободия, каквата е тук-казина, стриптийз барове,дискотеки,чалгатеки в Париж няма за студенти. живота а Парижкия студнт е лекции, четене в библиотека и работа, и то много работа-защото там за всичко се плаща. и то скъпо
37
0
 
2
 
! Отговори
Студент преди 13 години
Общежитията винаги са си били по успех , макар и само за т.нар. провинция.Само да кажа , че аз живея вече 2 години на квартира , като и аз плащам същото това парно.Така , че да не повдигаме темата за наемите тук , и за другите сметки...
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Алооо, а ти не знаеш ли, че действително има класация на базата на успех за общежитията който обикновено е за успех над 5.00. Много голяма част студенти от "провинцията" не успяват да се класират и са задължени да живеят под наем при софиянци, често при възрастни, да им плащат парното и да запомнят следването си главно с миризмата на нафталин и чесън.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
алоооо-ти не четеш ли-като не стигат общежитията ще има конкуренция на база на успех от следването-който е с нисък успех няма какво да търси в студентско общежитие! И второ-крайно време е консумативите в общежитията за парно и ток да се плащат от живеещите там. Абе софиянец пести и плаща високо парно, а вие въобще не ограничавате парното-при вас парното работи денонощно-и пак ви е безплатно. Да се сложат топломери, и да си плащате колкото сте потребили, както го правят студентите от софия
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В холандия е 600 евро