Мол манията се превърна в омраза

Българите се отказвали да пазаруват в големите търговски центрове
Обновена: 9 ное 2011 08:42 | 9 ное 2011 07:00,
215
Мол манията се превърна в омраза
Снимка: Reuters

Омраза се заражда към моловете след първоначалната еуфория от тях, отчитат търговци и консултанти.

Все повече българи отказвали да пазаруват в големите търговски центрове. 60% от посетителите в работните дни са ученици, показва проучване. Родители дори се притеснявали за децата си и търсели начини да ги предпазят от мол манията, пише „24 часа“.

Свитото потребление пък се отразявало върху продажбите, които трудно стигали за покриване на разходите. Освен това у клиентите оставало впечатлението, че в моловете е скъпо. Разпространено било мнението, че цените на дрехите и обувките са по-високи, отколкото в Европа.

„Става като с Facebook – много нови потребители се регистрират, но и много закриват профилите си“, коментира Мариана Анастасова, управител на „Спорт депо“ по време на конференция за имоти в София. Според нея да прекараш уикенда в мол пък било „много потискащо“.

„Аз пък обичам да ходя в молове, защото пазарувам бързо и лесно, имам къде да паркирам“, контрира Иван Велков, шеф на „Райфайзен имоти“. Според анализи най-голям потенциал за привличане на нови клиенти имало при мъжете.

Различни са и мненията дали у нас има място за още молове. Според представители на „Фортън“, „Колиърс“ и „Риджънтс“ има потенциал, но от „Райфайзен имоти“ отчитат, че и съществуващите са много.

Потреблението е ниско и това се отразява на продажбите на търговците в моловете, единодушни са консултантите. Според Драгомир Марков от „Лендмарк пропърти“ проблемът е и у търговците, защото колекциите са стари, а у потребителите остава впечатлението, че цените са по-високи в сравнение с Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: молтърговски център
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
v tiq molove ima samo skapi bokluci
210
1
 
1
 
! Отговори
God преди 12 години
Аз си пазарувам дрехи и обувки онлайн. В мола меря, за да си разбера номера и повече не ме търси там. От чужбина си купувам на 2-3 пъти по-ниски цени това, което в нашите молове догодина ще излезе като нова колекция.
209
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
обичам да кендзам в мола - топло, спокойно, чисто, паркинг си има, много добри островчета за кендзане
208
1
 
2
 
! Отговори
bzb преди 12 години
Хаха и затова ли в София се троят още толкова, колкото има?
207
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо пишете на пук бекъде освен в моловете може да си купиш нещо свестно, на Витошка ли? да се мъкнеш из целия град за да проверяваш дали са останали магазини.кой си купува дрехи онлайн, без да ги мери? да не говорим че достават се в работно време, когато хората ... работят? аз от няколко години си купувам дрехи и обувки (Еко, то други има ли) от мол
206
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
saglasen sam napulno s 207
205
1
 
10
 
! Отговори
Антимола преди 12 години
Дразнещо осветление, силна музика и не на последно място отвратителна миризма, направо воня от проклетите ароматизатори.
204
3
 
4
 
! Отговори
bogoizbrania преди 12 години
Според анализи най-голям потенциал за привличане на нови клиенти имало при мъжете.- - -Тия анализатори да фанат да се гръмнатБаровците пазаруват в чужбина, средната класа по нета, моловете са точно на жените.
203
1
 
19
 
! Отговори
аз преди 12 години
Сега ще ви дам една равносметка на цените в моловете:Аз си търсих мъжка кожена чанта и в мола в магазин Celio струваше 60лв. Отидох след 2 месеца на екскурзия в Париж и на Шанз-Елизе в центъра на града имаше магазин Celio. Влязох да разгледам и намерих същата чантичка за 19.99 евро и дори не съм хванал период за намаления. Явно ние сме по богати за да си купуваме неща с по 30-50% отгоре на цените в Европа.
202
1
 
9
 
! Отговори
ppancho преди 12 години
Нека Колиърс ,райфайзен и др си зададат въпроса(преди да плещят тъпотии):защо няма нито едно квартално кино,защо киносалоните са само по моловете и са на хора от Израел внасящи филми-защо показват едни исъщи произведени на компютър филми,защо ресторантите във въпросните молове бъкт от гмо-та,че и вносни на всичко отгоре.Защо е скъпо та само тока на един такъв Титаник е....ъъъне знам но според мен няма да е под 200000лш на месец.Пък продавали евтино,развивали "съвременни търговски площи"дрън дрън
201
1
 
8
 
! Отговори
ppancho преди 12 години
аха с чесън и люта: )))и бира-малка разбира се 10 а.м е все пак: )))
200
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз обичам , като влезна в МОЛ-а и да заквася с шкембе чорба !
199
2
 
21
 
! Отговори
ppancho преди 12 години
Американското кино е прогресивно,Макдоналдс продават здравословна храна,моловете са супер.Ако погледнем киноафиша на мола :няма един свесен филм:нито френски,нито руски,нито немски-даже взе да ми е мъчно за кунгфу филмите отХонгконг.Гръцки франчайзьри продават китайски *** с 3000%надценка,от момента на влизането си се чувсвам смешен и жертва:оставям си покорно кинтите и беж да ме няма.Чакам Райфайзен и мегаагенцията Колиърс да ме научат да съ мОл мен,щото калните ми *** цапат грантогреса
198
2
 
22
 
! Отговори
ppancho преди 12 години
Аз пък обичам да ида с фемълито в мола-в сатърдей афтърнуун.Земам 4 тикета за кино по 12 лв парчето,2 ГОлеми пуканки по4 лв и 2 малки по 3лв-4 Кокаколи(Оооокеф)от постмикса по 4 лв.Гледам за момчето мъгьосник-кееефффф-да можеше 134 серии да направят.Купувам си после потник и сандали (през новембер)от промоцията на -80 % за 147лв.После всички пукаме здраво на МАкдо: ))най великите...Плащам си таксито в двете посоки и съм на има няма -200лв.Но ггадниявкус ,след което-оооо той е незабравим.КУУУЛпфу
197
2
 
14
 
! Отговори
ppancho преди 12 години
Аз също мразя моловете..Това е американски начин на правене на бизнес-фирми мастодонти,с мегаманиакални проекти ,с мегакредити,с международни консултанти-ц франчааайз-духай суата - плащай 50% от оборота на франчайзьора.Например-Александрафилмс-най големия инвеститор вмоловете направи всичко възможно да съсипе независимите киносалони и киноразпространители-след което си направи салони по моловете,където гледаме американски бози по12лв парчето в комплект спуканки по4лв парчето-но пък рекламите пре
196
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В мола в бургас - единствения тук се продават стоки които на 120 км от Бургас т.е. в Турция са на половин цена иначе моловете като цяло са си един вид музеи
195
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е вие само неконсуматори се извъдихте .... че и за много гениални се мислите, не били консуматори, оналайн си пазарували дори гащите, брей брей .... сигурно сега като си бихте камшика в 6:00 първата ви работа ще е да минете през мола, ХАХАХА
194
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МОЛ - Голям, лъскав магазин, пълен с китайски стоки. Капанче за консуматори.
193
3
 
24
 
! Отговори
Мони преди 12 години
Моловете се едни чудесни места за облекчаване, кино и паркинг, ако имаш работа на близо. И за нищо друго :-)
192
1
 
26
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
Ба!То хората фалираха,те за моловете се кахърят!Как да стане да платиш 50-100 лв за маркови обувки и след месец да ти се разпаднат??Да си търговец е изкуство,да си търгаш-всекидневие.