Пускат 12 нови автобусни линии в София

Тръгват на есен и ще свързват кварталите с метрото
38
Пускат 12 нови автобусни линии в София
Снимка: Булфото

12 нови линии на градския транспорт в София ще бъдат добавени към съществуващата в момента транспортна схема на града, съобщиха от Столична община.

Заместник-кметът Любомир Христов уточни, че най-вероятно обслужването на линиите ще започне в края на годината след като бъдат изминати всички процедури за въвеждането в експлоатация в момента.

Номерацията на новите автобусни линии по всяка вероятност ще е с начален номер 500.

Линия номер 501 ще се движи от ж.к. "Връбница" през "Надежда" и ще стига до гара "София север".

Линия номер 502 ще пътува от ж.к. "Свобода" през различните части на район "Надежда" и по ул."202" и улиците "Грънчарска" и "Каменоделска" ще стига до автостанция "Орландовци".

Автобусите по линия номер 503 ще се движат между ж.к. "Люлин 1", бул. "Царица Йоана", бул. "П. Владигеров", бул. "Дж. Неру", ул. "Индира Ганди", ул. "Ген. Вл. Динчев", ул. "Луи Пастьор", ул. "Търново", бул. "П. Владигеров" и метростанция "Сливница", като по маршрута си ще спират и на метростанция "Люлин".

От "Люлин 3" пък ще започва маршрутът на линия номер 504, като автобусите ще се движат по бул. "Добринова скала", бул. "Царица Йоана", бул. "П. Владигеров", бул. "Р. Даскалов" и по "Добринова скала" ще се връщат до "Люлин 3".

Линия 505 ще свързва кв. "Овча купел" с двете метростанции "Вардар" и "К. Величков", като автобусите ще минават преди тях през кв. "Красна поляна".

Автобусите по линия номер 506 ще пътуват от ж.к . "Левски Г" до стадион "В. Левски", а по линия 507 - от "Студентски град" до автостанция "Гео Милев", като преминават покрай кв. "Мусагеница" и през Площада на авиацията.

Колите по линия номер 508 ще се движат от автостанция "Хладилника" по ул. "Сребърна", бул. "Черни връх", бул. "Арсеналски", ул. "Бяла черква", бул. "П. Ю. Тодоров", бул. "Гоце Делчев", ул. "Костенски водопад", ул. "Т. Каблешков" по бул. "Бр. Бъкстон" до тролейбусното обръщало.

Автобусите по линия номер 509 ще тръгват от ж.к. "Младост 1" и през булевардите "Андрей Сахаров", "Ал. Малинов", ул. "Филип Аврамов", "Св. Преображение", ул. "Д-р Ат. Москов" ще стигат до Бизнес парк "София" и "Младост 4".

Автобусите по линия номер 510 ще тръгват от "Младост 4", като ще преминават покрай метростанция "Младост 3" и от нея ще продължават към бул. "Ал. Малинов", откъдето ще слизат към ж.к. "Дружба" и ще стигат до ж.к. "Дружба 2" при ул. "Д. Пешев".

Още една линия - 511 ще обслужва "Студентски град", като ще се движи по основните улици в жилищния комплекс, за да прави връзка с метростанция "Г. М. Димитров".

Последната нова автобусна линия - 512 ще се движи от ж.к. "Овча купел 2" по ул. "Президент Линкълн", бул. "Овча купел", бул. "Цар Борис Трети", бул. "Акад. Ив. Е. Гешов", ул. "Найден Геров", ул. "Софийски герой" и обратно.

"Целта на общината с пускането на новите автобусни линии е да се осигури връзка с основните маршрути на трамвайния транспорт и метростанциите", обясни Любомир Христов.

По тези маршрути ще пътуват по-малки като обем автобуси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: градски транспорт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 11 години
А на Овча Купел за какво му е тоя автобус, живущите там пак няма да могат да отлепят до центъра.... ще летят до метрото или ???
38
2
 
1
 
! Отговори
Бранник преди 12 години
Къдией митрото???
37
5
 
1
 
! Отговори
Бранник преди 12 години
хахах голям праз! голям лук! аз си имам метро! И чиба селяните от София, че вече прекалявате!ВЪЙ МЪЙ чи къдие йе митрото вее чиек, митрото къдие е? Туй тва тука циентъра ли е ве или...
36
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 12 години
Аз съм изтрещял форумец и обявявам че ТОВА Е ЛОША НОВИНА!
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както казват от ГЕРБ - Младост с около 150 хил. жители има метро.Разстояние до станцията на метрото в Младост по права линия /пеша е доста повече/Младост 1 - от 0 до 1-2 км, за повече от половината разстоянието е над 1 км.Младост 2 - от 0.6 до 1.6 км Младост 3 - от 1 до 2 кмМладост 4 - от 2 до 3.5 кмМладост 1А - около 1 кмМладост, София и България имат метро, Ура-а-а-а-а-а
34
3
 
3
 
! Отговори
До номер 30 преди 12 години
Преди време там не ходеше ли един автобус 75, който после го махнаха? Последна спирка в Левски Г, заедно с 120, Орлов мост, Румънското послоство и т.н.
33
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гадното е, че по първоначалните проекти метрото си минаваше където трябва, но построиха разни бизнеспаркове, разни хипермаркети и там подобни и метрото "незнайно как" се отклони към тях и вместо да обслужва 10-20-30 хиляди човека живеещи там, ще обслужва 100 или 1000 човека работещи в бизнеспарк или посещаващи даден хипермаркет. Никой не говори метрото да ти спира пред блока, както манипулативно е писал там един преди мен, но МОЖЕШЕ да минава по-човешки, а не на половин-един час пеша.
32
3
 
4
 
! Отговори
ЕХ, Цецо преди 12 години
Има една част от Дианабад, която е забравена от бога и хората, която е близо до Ловния парк, за да отидем до метрото на ГМ Димитров трябва или да вървиме минимум 20 мин пеша , или да направим 2 прекачвания за по една спирка - на 102 и на 88. Трябваше авт, 67 да върти до метрото и обратно, но дума дупка не прави
31
2
 
2
 
! Отговори
Хм преди 12 години
извинявам се - объркал съм стадион Герена със стадион В. Левски
30
6
 
1
 
! Отговори
Хм преди 12 години
линия номер 506 от ж.к . "Левски Г" до стадион "В. Левски" нещо не я разбирам - веднага се сещам за 3 лнии, които и в момента вършат тая работа - тролей 1, рейс 78 и рейс 120 - какво повече ще прави 506?И още - в статията не виждам инфо кои линии ще закриват - не вярвам просто ей така да пуснат нови линии... прекалено хубаво би било..
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
28А в ОК2 (ориндж каунти 2) като имаме 5 автобуса та голяма полза от тях. Нито един не слиза във свястна част на центъра. 102-204.
28
2
 
7
 
! Отговори
ввн преди 12 години
Браво, че сте се сетили за ж.к.Левски. Транспорта там е крайно недостатъчен.
27
2
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
Е да де ама нали след няколко месеца отварят нови две метростанции в Младост и процента ще се вдигне още ;)
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
24Като пуснат метрото до бизнес парка 100% от младост ще има метро. Ти кво искаш, да ти копаят под блока ли? Разбира се че ще минава под по-големите булеварди, между различните части на кварталите. ***, и пред вратата да ти го докарат тогава ще мрънкаш че ти е шумнп. Ай сиктир!
25
2
 
10
 
! Отговори
vlady преди 12 години
Крайно време е да се въведе нормално таксуване по време или на зони с възможност за прекачване в рамките на валидността на билета. Придвижването с прекачване на метро и добре организирано довозване винаги ще е значително по-бързо отколкото висящи в по няколко задръствания дълги автобусни линии.
24
10
 
5
 
! Отговори
От 21 до 22 преди 12 години
Май не познаваш София. Погледни на картата на София къде минава метрото през Люлин и виж разстоянията. После погледни къде е метрото в Младост и какви са разстоянията. ГЕРБ ни продъниха ушите, че Младост има метро, но колко процента от Младост наистина имат метро. То по тая логика и София и България имат метро, но на колко хора реално им е удобно да го ползват? С автобус 305 от Младост 3 преди години се стигаше за 10-15 минути до Орлов мост, а сега с метрото как е?
23
3
 
5
 
! Отговори
"облагодетелств преди 12 години
Честито, жителите на Овча купел ще имат 3-та транспортна линия с препокриващи се маршрути. За 6,5 км. от квартала до работа трябва да сменя 2 транспорта. И после що на Мушанов са великите задръствания ...
22
3
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
Не говори глупости. В Софиуя всички райони са жилищни. Според теб в Надежда какво има? *** ли?
21
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам дали обърнахте внимание на една "подробност" - линиите на метрото се правят така, че да заобиколят жилищните райони и за да стигнеш до станция на метрото трябва да ползваш друг вид транспорт, примерно автобус или личната си кола, но за нея няма предвидени места за паркиране и живеещите около станциите на метрото луднаха от "чужди" коли, заради които не могат да паркират.
20
6
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Идеята на новите линии е да са основание за закриване на натоварени сега автобусни линии. Иначе как ще ни качат насила на метрото? Така беше и досега с автобусите примерно в Младост. С други думи насила ще ни накарат да пътуваме с две превозни средства вместо с едно и съответно два пъти по-скъпо. Метрото е много хубаво нещо, но ако си близо до него. Каква му е ползата човек да си загуби повече време, за да стихне до метрото, отколкото ако с автобус директно да отиде там, където иска?