Хиляди присвоени от Дом за стари хора с деменция в Княжево

Директорката и счетоводителката на дома си въртели далаверите
Обновена: 10 яну 2012 13:26 | 10 яну 2012 13:23,
126
Хиляди присвоени от Дом за стари хора с деменция в Княжево
Снимка: архив Булфото

213 хиляди и 790 лева са присвоени от Дома за стари хора с деменция в столичния квартал Княжево, става ясно от проверка на звеното за вътрешен контрол към Столичната община.

"Директорът на дома Параскева Бърнева и главен счетоводител Снежана Стоенчева са успели да присвоят парите чрез злоупотреби от 2007 г. насам", съобщи шефът на звеното Ботьо Ботев.

При годишен бюджет на социалното заведение от около 90 хиляди лева двете дами са успявали да присвоят над 80% от тях.

Настанените в дома хора са живели в отвратителни санитарни и битови условия, е установила още проверката.

"Схемата всъщност е изключително проста, общината превежда парите по банков път, Стоенчева и Бърнева ги теглят с предварително подготвени документи. Една огромна част от тези тегления изобщо не са отразени в касовата книга", обясни Ботев.

През 2009 г. двете дами дори организирали мнима кражба на метална каса, в която били финансовите документи, за да прикрият злоупотребите.

"Цялото счетоводство е абсолютен хаос. Това най-вероятно също е правено умишлено, за да се потули присвояването", заявиха още от общинското звено за вътрешен контрол.

"Това е едно изключително нагло престъпление", коментира и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя поясни, че директорът на дома Параскева Бърнева вече е освободена, а по случая е образувана преписка в прокуратурата.

Проверка на Пета градска болница също е открила липса на огромни суми, обяви още кметът.

"Проверката там е заради изчезнали 180 хиляди лева от страна на бившия главен счетоводител на болницата", допълни Фандъкова, без да се впуска в подробности.

Вследствие на тези разкрити нарушения общината е възложила проверка на всички 44 звена за социални услуги.

"Не поставяме чадъри над никого, независимо за кой период и кое управление става въпрос", отсече тя.

Йорданка Фандъкова отказа да коментара случая със скандалните разкрития около шефа на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов, свързани с офертите по проекта за административното обслужване по електронен път на Столична община.

"Ще говоря по въпроса, когато имаме решения, в момента обсъждаме само предположения", заяви кметът.

Тя отказа да коментира и писанията в  медиите, че ще застане начело на столичната структура на ГЕРБ, ако Иванов се оттегли или бъде сменен довечера на заседание на Изпълнителната комисия на партията.

"Вече веднъж съм отказвала поста, имам много работа като градоначалник. Все пак сега отказвам да коментирам каквито и да било слухове", завърши Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Г-н Ботев е открил присвояването по документи а дали ще намери нещо което е взето и без документи.В този дом не се приема по ред а кой колко кихне това е тема за Г-жа Фандъкова.Корупцията я има все още както в дома така и в съвета който следи приемането.Условията там те карат истински да съжалиш възрастните хора
90
0
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 12 години
Е, претенциозно е за последователите на управляващите всичко, което е свързано с демокрация. В демократичните общества, драги, хората са "невинни до доказване на противното", а вината се доказва САМО И ЕДИНСТВЕНО от съда. Така че, не знам кой е смешникът. Ако аз и ти, като обикновени граждани, е допустимо да сгрешим и да даваме квалификации, то това не е допустимо за човек, който е на отговорен пост в държавата и би следвало да е наясно с принципите на Конституцията и правата на гражданите.
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
имам лични впечатления от този дом.Положението наистина е ужасно.Отношението към възрастните-просто не може да се опише.Няма да е пресилено да кажа че при първият ми сблъсък ми настръхна ама наистина ми настръхна косата.Все пак никой не е застрахован и не знае какво го очаква нали.Много късно са се сетили да правят проверка -къде бяха досега.Но мисля че е нормално и след голямото откритие ЗЛОУПОТРЕБА виновни ЙОК!!!!!!!
88
0
 
11
 
! Отговори
....... преди 12 години
До кога,....22г.,само едно и също четем -----за ДАЛАВЕРИ И ТЪРГОВИЯ----?
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този, Ботьо Ботев, онзи полицаят по убийствата ли е? Какво разбира от вътрешно ведомствен контрол, този човек, ако е същият. Хайде от разкриване на убииства може да разбира? У нас е важна службата, а не уменията и необходимите знания, и преди, и сега си е все така! То и за това тези са си разигравали кончето, толкова години!
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Проверката там е заради изчезнали 180 хиляди лева от страна на бившия главен счетоводител на болницата", допълни Фандъкова, без да се впуска в подробности.Това са джобните ми, допълни кметът-кметицата по-точно, с дреболии не се занимавам. Ние снежинки ловим по въздуха, оставете глупостите...
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ще говоря по въпроса, когато имаме решения, в момента обсъждаме само предположения", заяви кметът. Местиме го по крачолите заяви кметът или кметицата?
84
1
 
8
 
! Отговори
- преди 12 години
Каквото и да си говорим всичко опира до морал и да разум. Аз разбирам и поощрявам това да се облажиш малко, но да направиш много. Обаче да вегетираш и крадеш от най-бедните и безпомощни хора, които са станали такива не по тяхна вина (старостта застига ВСЕКИ) и да живееш за тяхна сметка, е дело, заслужаващо най-тежки наказания!
83
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ми кихат --- съобщи наглецьт Ботьо Ботев, шеф звеното за вътрешен контрол към Столичната община. Гъзът си за 5 лева давам, допълни той...
82
0
 
8
 
! Отговори
До № 90 преди 12 години
Уважаеми, къде се е чуло и видяло счетоводни документи, отчети, първични и вторични такива, да се заключват в метална каса? Никъде! И за капак касата "изчезнала", а крадците къде са, намериха ли касата и какво е имало в нея? Голи твърдения, на заподозряните - опит балъшки, да избегнат правосъдието!
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Директорът на дома Параскева Бърнева и главен счетоводител Снежана Стоенчева са успели да присвоят парите чрез злоупотреби от 2007 г. насам", съобщи шефът на звеното Ботьо Ботев...Къде се пипаш от 5 години бе Ботьо, къде го местиш? От ляво надясно или от дясно на ляво? За 5 лв майка си ще продадеш...
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние ги назначаваме, ние ги фащаме, ние ги пускаме, но ако не кихат яко ...мамата им разкатаваме! Уфцътъ Фънъдкова
79
0
 
7
 
! Отговори
Критик преди 12 години
Че то няма държавна организация, чиито директори и приближените им да не крадат
78
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И в допълнение, как точно СО доказа твърдението, че "През 2009 г. двете дами дори организирали мнима кражба на метална каса, в която били финансовите документи, за да прикрият злоупотребите." Защо тези хора се изживяват като съд и прокуратура?
77
0
 
5
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
Е, колко да са спали ,само от 1989г.,....само 22г.,....не е много !.,...................................Спали сме ние ,че сме ги ----ТЪРПЯЛИ!
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А министрите на труда и социалната политика, Масларова и Тотю Младенов, те и техните подчинени социални работници, какво са правили?
75
0
 
7
 
! Отговори
до 81 преди 12 години
Дааа, нали ----УЧЕНИЦИТЕ,стават по-добри от----УЧИТЕЛИТЕ СИ ?А кои бяха -----УЧИТЕЛИТЕЕЕ,....ОТ 1989г.,.......А?
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
общината е виновна, трябва да има контрол, а те толкова години спят
73
1
 
3
 
! Отговори
Еврика преди 12 години
Еврика. ГЕРБ е една млада политическа организация, появила се незнайно от къде. Излезе на сцена само преди няколко години. Има членска маса и привърженици от всякакви възрасти, появили се, незнайно от къде?Тази маса народ, няма семейства, близки и приятели ли?Или в техните семейства, между близките и приятелите нямат хора изповядващи друга политическа идеология? Готови са да ликвидират майките и бащите си? Заради идеологията им?Дошли са от МАРС. Но не са зелени, аленеят, а обвиняват червените???
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, да ви кажа, много неща не се връзват в тази статия. "При годишен бюджет на социалното заведение от около 90 хиляди лева двете дами са успявали да присвоят над 80% от тях." Я ми кажете как едно социално заведение би оцеляло с 18 000 лв. бюджет (остатъка след "присвояването", според статията)? "Цялото счетоводство е пълен хаос" и някъде видях, че домът бил третостепенен разпоредител към СО. Е как първостепенният толкоз години не го видя този "пълен хаос" при "стриктния контрол"?