Хиляди присвоени от Дом за стари хора с деменция в Княжево

Директорката и счетоводителката на дома си въртели далаверите
Обновена: 10 яну 2012 13:26 | 10 яну 2012 13:23,
126
Хиляди присвоени от Дом за стари хора с деменция в Княжево
Снимка: архив Булфото

213 хиляди и 790 лева са присвоени от Дома за стари хора с деменция в столичния квартал Княжево, става ясно от проверка на звеното за вътрешен контрол към Столичната община.

"Директорът на дома Параскева Бърнева и главен счетоводител Снежана Стоенчева са успели да присвоят парите чрез злоупотреби от 2007 г. насам", съобщи шефът на звеното Ботьо Ботев.

При годишен бюджет на социалното заведение от около 90 хиляди лева двете дами са успявали да присвоят над 80% от тях.

Настанените в дома хора са живели в отвратителни санитарни и битови условия, е установила още проверката.

"Схемата всъщност е изключително проста, общината превежда парите по банков път, Стоенчева и Бърнева ги теглят с предварително подготвени документи. Една огромна част от тези тегления изобщо не са отразени в касовата книга", обясни Ботев.

През 2009 г. двете дами дори организирали мнима кражба на метална каса, в която били финансовите документи, за да прикрият злоупотребите.

"Цялото счетоводство е абсолютен хаос. Това най-вероятно също е правено умишлено, за да се потули присвояването", заявиха още от общинското звено за вътрешен контрол.

"Това е едно изключително нагло престъпление", коментира и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя поясни, че директорът на дома Параскева Бърнева вече е освободена, а по случая е образувана преписка в прокуратурата.

Проверка на Пета градска болница също е открила липса на огромни суми, обяви още кметът.

"Проверката там е заради изчезнали 180 хиляди лева от страна на бившия главен счетоводител на болницата", допълни Фандъкова, без да се впуска в подробности.

Вследствие на тези разкрити нарушения общината е възложила проверка на всички 44 звена за социални услуги.

"Не поставяме чадъри над никого, независимо за кой период и кое управление става въпрос", отсече тя.

Йорданка Фандъкова отказа да коментара случая със скандалните разкрития около шефа на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов, свързани с офертите по проекта за административното обслужване по електронен път на Столична община.

"Ще говоря по въпроса, когато имаме решения, в момента обсъждаме само предположения", заяви кметът.

Тя отказа да коментира и писанията в  медиите, че ще застане начело на столичната структура на ГЕРБ, ако Иванов се оттегли или бъде сменен довечера на заседание на Изпълнителната комисия на партията.

"Вече веднъж съм отказвала поста, имам много работа като градоначалник. Все пак сега отказвам да коментирам каквито и да било слухове", завърши Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
1
 
! Отговори
До 54 преди 12 години
Тези практики съществуват от както България е на картата, а през последните години са най-силно проявени по времето на Симеон и тройната коалиция.
50
2
 
3
 
! Отговори
До 59 преди 12 години
От 54. Има разлика между двата казуса. Липсата на реално правосъдие след 1990 г. и злоупотребите в този случай установени с начало 2007 година!? Нека не четем евангелието като дявола.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
..."хора са живели в отвратителни санитарни и битови условия"... А ХЕИ, РИОКОС, ДВСК какви констатации, са написали, при проверките си? Цялото счетоводство било абсолятен хаос,а? Е как не са го проверили, повече от пет години, НАП, УДФК - или как се казва сега!
48
3
 
3
 
! Отговори
До 54 преди 12 години
Ами грешиш човече, според противниците на герб тази практика е от 2 години.
47
0
 
8
 
! Отговори
SP преди 12 години
И от 2007 г. чак в 2012 г. са им направили проверка, а всяка година са им превеждали пари....
46
0
 
7
 
! Отговори
Do 54 преди 12 години
Там където няма финансови или културни облаги за обществото няма и не може да има демокрация. Грозна форма на анархия е това в България. А тези двете мърди им пожелавам да похарчат откраднатите пари за лекарства на децата си
45
1
 
7
 
! Отговори
До 48 преди 12 години
Абсурдите на демокрацията човече! Практика налагана вече 20 години. Заради това тези двете ще имат и своите последователи.
44
1
 
9
 
! Отговори
ФЪФ --Бг-- преди 12 години
От тук 200млн.,от там 200млн.,...накрая като се тегли чертата----милиарди.....?
43
3
 
8
 
! Отговори
до 51 преди 12 години
"Схемите" са начертани от 1989г.,от лицето--------- И.Й.Костов ,бащата на КОРУПЦИЯТА/така го наричат ,сигурно има---- защо.../?
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
vijtese ve balgari posle *** savi vinovni za vsi4ki zlini vav balgariq *** krade kolkoto dane umre ot glad avii naprovo se nasirate
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега българският съд ще бъде отново адекватен, както винаги.. по една условна присъда и глоба от по 500до1000 лв. :) за двете дами. Запомнете думите ми!
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
45Човека мисли, че тройната коалиция е управлявала община София от 2007 година досега:)))))
39
0
 
11
 
! Отговори
български език преди 12 години
"213 хиляди и 790 лева" - уникална формана изписване!!!
38
4
 
7
 
! Отговори
До 40 преди 12 години
Стига с тази политика бе ***. Тази структура е общинска, а София вече 6-година е в ръцете на ГЕРБ. Преди да се клекнеш да с...ш, огледай се дали *** ти не блести.
37
1
 
9
 
! Отговори
20г.--ПРЕХОД преди 12 години
След този период,никой не се е надявал ,на -----ПРОВЕРКИ!
36
2
 
8
 
! Отговори
защо бре? преди 12 години
Какви "КАДРИ ",и какви ценности, се създадоха за 20 г.,---ПРЕХОД.....присъщи за ***....РЕЗИЛ СЛЕД РЕЗИЛ в Бг!ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ .............,ЕЖЕМИНУТНО СЕ ДОКАЗВА ----ТОВА Е Бг---ДНЕС!
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошо! Управлението на ГЕРБ от 2007 на Общината е май най-крадливото! Ненапразно заглъхна скандала с фалшифицираните подписи на Боко! Там пък как се е крало! Ей ги и тез хорица! Общината чак сега открила, че крадат! А къде беше тази Община от 2007 година! Сигурно са дялкали с Боко!
34
1
 
18
 
! Отговори
Детектиф преди 12 години
Мнозинството от *** не работят,крадат каквото им попадне, убиват за 1 лев, първоинстинктивно, но тези са ги надминали. Крадат с десетки хиляди, обричат на гладна смърт и без това обречени старци, като за последно. С бели ръкавици. Със сигурност попипват и в детските заведения,училищата, болниците! Няма как, то е ген. Наистина има крещяща нужда от Народен съд.
33
5
 
12
 
! Отговори
Алооо,.. преди 12 години
това крадене ,не е от 2 години /отнася се за 3-ната коалиция/,.....що ли?
32
0
 
23
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 12 години
Нечовешко, престъпно, нагло, грозно! Крадците да върнат парите до стотинка и Една година да работят като чистачи в този старчески дом- морално наказание!*** КРАДЛИВИ