Студът вдигнал сметките за парно на софиянци

Януарските ще са със 17% по-високи от декемврийските
Обновена: 11 фев 2012 20:22 | 11 фев 2012 20:21,
107
Студът вдигнал сметките за парно на софиянци
Снимка: архив, Булфото

Сметките за парно на софиянци за януари 2012 година са средно с 10% по-високи от тези за същия месец на миналата година. Спрямо миналия месец скокът е 17%. Това съобщиха от „Топлофикация София”. 

През януари 2011 г. компанията е доставила на своите битови потребители 579 492 МВтч топлинна енергия. Въпреки че този януари е било категорично по-студено, а компанията има и с 5000 абонати повече в сравнение с 2011 г., е отчетен само 2% ръст на общата консумация на столичани. 

По данни на НИМХ на БАН средномесечната температура през изминалия месец е била -2,1 градуса, а през същия месец на 2011 г. - с 1 градус по-висока – -1,1 градуса.
 
В същото време цената на топлинната енергия тази година е с около 8% по-висока (96.096 лв. за МВтч с вкл. ДДС) в сравнение с януари 2011 година (88,932 лв. за МВтч с вкл. ДДС).
 
„Данните показват категорично, че за една година столичани са оптимизирали значително потреблението си. Това се дължи на умението на нашите клиенти да управляват потреблението си, предприетите мерки за саниране и изолация, а също така и подмяната на старите абонатни станции в София с нови", обясни Стоян Цветанов, изпълнителен директор на „Топлофикация София”. 
 
По данни на дружеството въпреки големия студ и по-високата цена 65% от столичани ще получат сметки за януари под 150 лева. За сравнение, през януари 2011 година групата на домакинствата с такива сметки е била по-малка – 55%.
 
През януари т.г. компанията е доставила на клиентите си общо 591 219 МВтч топлинна енергия, което е с 87 633 МВтч повече в сравнение с декември 2011 г. Основната причина за това е ниската средномесечна температура от -2,1 градуса (при +1,4 градуса за декември 2011 г.).
 
От дружеството очакват високото потребление да се запази и за февруари. През първите 10 дни на месеца термометърът показваше и до минус 15 градуса и консумацията на столичани отново достигаше пикове”, коментира Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: парноСофиясметки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
ИМА ПАРНО ИМА ПРОБЛЕМ НЯМА ПАРНО НЯМА ПРОБЛЕМ! СТОП! ПРОСТЕТЕ ПАК ИМА ПРОБЛЕМ НО ЗА БОГАТАШИТЕ Т.Е. ЧЕ НЯМА ДА ИМАТ НАШИТЕ ПАРИ ИЗАТОВА ИЗМИСЛЯТ ЗАКОНИ ЧЕ Е НЕЗАКОННО В СОБСТВЕНИЯТ СИ АПАРТАМЕНТ ДА ОТКАЧА СОБСТВЕНИТЕ СИ РАДИАТОРИ!!!! ХА АМА ТОВА Е СТРАШНО И ПАК КАЖЕТЕ ЧЕ ТЕОРИИТЕ ЗА КОНСПИРАЦИИ СА ГРАДСКИ ЛЕГЕНДИ!!!ВАЛЬО "ТОПЛОТО" ГО ПИПНАХА КОГАТО МУ УВЕЛИЧИХА МИЗАТА И ТОЙ С ПОСЛОВИЧНОТО СИ СКЪПЕРНИЧЕСТВО ОТКАЗА!!! ТОГАВА ГО ПИПНАХА ЗАЩОТО ГО ИЗПЯХА. ЗА НАС НЯМА ДА ИМА НО И ЗА ТЕБ СЪЩО! ТОВА Е
94
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
ХЕЙ ХОРА ОГЛЕДАЙТЕ СЕ-преди им беше виновен "ТОПЛОТО" сега им е виновен студеното а за лапаницата накрая само те се нареждат! АААА ПРОСТЕТЕ И НИЕ СМЕ ИМ ВИНОВНИ че сме още живи и искаме да ние топло а после се оплакваме абе и ТЯ СТАНА ЕДНА!!!! АМА НЕЙСЕ КОЛКОТО МОЖЕМЕ ЩЕ ЖИВЕЕМЕ НА ПУК НА ТЯХ!!!! ТЕ НАКРАЯ МОЖЕ И С ДДТ ДА ОПИТАТ!!!!!!!
93
3
 
1
 
! Отговори
ИНОВАТОР преди 12 години
ДО 104. Точно това обяснявам, как може услугата да стане два пъти по-евтина на крайния потребител, като топлофикацията даже що си повиши печалбите. За себе си съм стигнал до извода, че ТЕНДЕНЦИОЗНО се пилее енергия и нещата се изкривяват до фалит и за ползвателя и за производителя, защото в България най-печелившо е да си на загуба. Примери много: Плама Плевен, БДЖ, и т.н. и т.н. ....
92
3
 
2
 
! Отговори
??? преди 12 години
ИНОВАТОР,ако ще и 99% да се губят по пътя, това какво те интересува?! Теб те интересува крайната цена, която плащаш и какво получаваш срещу нея. Това, че се губела енергия по пътя, по никакъв начин не оскъпява услугата ти, а само намява печалбите на Топлофикация.
91
3
 
2
 
! Отговори
ИНОВАТОР преди 12 години
Още миналия век на варненския директор Илия Николаев, сметнах, че по магистралите губят до 40% от произведената енергия. Отделно сградата я пренасищат с нерегулирана мошност с още 40%. т.е. от произведени 100 единици до абонатните стигат 60, от които до апартаментите около 36. Повече от половината се пилее. Елементарен модел показа, че може да се произведат 150 единици, до сградите да стигнат 125 и да се потребят 110. Така ако свалят 2 пъти цената, ще печелят повече, а не да сепилее на вятъра...
90
3
 
4
 
! Отговори
зъл преди 12 години
Апропо и само да допълня, че не съм чул и не съм видял никъде по света с изключение на територията БГ доставчика да те кара ти да си купуваш измервателните уреди за отчет и да си плащаш, за да ти измери какво си потребил :))). Такова животно нема, ама за такива като тебе не е лошо да въведат изискване кат идеш на бензиностанцията първо да те карат да си купуваш измервателна кофа, а след това да ти сложат и 5 лв. такса щот са ти измерили това, коети си заредил :)))
89
3
 
1
 
! Отговори
зъл преди 12 години
А това за белите държави дет го плещиш са някакви глупости от партийната централа или топлофикация. Отдавна живея в т.н. от теб бели държави. Айде да те светна как е. На входа на инсталацията към моя апартамент има измирвателен уред (не някво измислено нещо, като т.н. термо-разпределители дет тук Топлофикацията им вика топломер, а истински). Сметката ми се определя по него, както ми отчитат тока и водата - т.е. колкото единици ми показва, толкова ми отчитат и ми начисляват. Така, че смешният ти аргумент, че видиш ли в белите държави не можело да живееш в топлофицирана сграда и да се откажеш е смехотворно. Ползвам плащам, не ползвам и се грея по друг начин или не се грея не плащам. Няма разни измислени неща като сградни инсталации и др. далавери да се дерат абонатите. Ама ако беше минал някога през живота си некъде на запад от Драгоман нямаше да ставаш за смях и да плещиш глупости.
88
3
 
1
 
! Отговори
зъл преди 12 години
Айде мини Драгоман и тогава ще ти светне :))). А това, че си братчет на Вальо Топлото е очевадно :)))). А искрено ти пожелавам да пипнеш някое по-сериозно заболяване и като идеш у болницата чичо Доктор да ти формира цената на принципа максималната печалба, че да продаваш де що имаш и пак да не ти стигне, че да отървеш кожляка :))).
87
3
 
1
 
! Отговори
??? преди 12 години
В белите държави няма такова понятие като живее в топлофицирана сграда, ама не ползва парно и не плаща. Защо ли?
86
3
 
1
 
! Отговори
77777 преди 12 години
Знаете ли какво е това "Чавка ти е изпила мозъка"? Това е да си мислиш, че цената на парното зависела от топлозагуби, от кражби в самата Топлофикация и там подобни. Цената на парното не зависи от топлозагубите, а от принципа за максимална печалба, както е при всички фирми при пазарната икономика. Ще ви се да живеете при социализма и да плащате по 15 лева за парно и топла вода на месец. Ще ви се, ама няма. Ще си плащате и хоро ще играете. Ако не ви отърва - прав ви път!
85
3
 
3
 
! Отговори
дани преди 12 години
защо само в София си мислите че са вдигнати сметкитезащо само "софиянците" ревътвижте в провинцията как са сметките за парно ,при тая безработица и безпаричиезасрамете сеи в другите градове живеят хора не само в София
84
2
 
0
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Я да перефразираме 91 за монополите:"Отказването от МТЕЛ - няма нищо по-лесно от това. По принцип услугата МТЕЛ не е индивидуална, а е услуга за цялата фирма и е съвсем ествествено, ако ще се отказват да се откажат всички, т.е. никой никого не държи насила и не кара насила да живее в сграда с GSM покритие, да използва GSM, даже и да не го пуска и да мрънка, че видите ли услугата била до живот и не можело да се откаже!!!"/Може да замените Мтел с Виваком или Глобул.
83
3
 
0
 
! Отговори
зъл преди 12 години
Алоу обективния ти да не си служител на Топлофикация и братчет на Вальо Топлото :))). Аман от *** лъжекапацитети! А двата ти поста са пълни с лъжи и комунизъм. Първо в пазарна икономика и белите държави понятие като колективна услуга няма. Кой квото потребява, това плаща. Аз като не ща да ползвам парно не значи, че седя на студено, ама на комунидни кратуни като теб това не може да се набие в *** тикви. Дажи и от ДКЕРА признават, че има кросубсидиране вкл. като карат хора, които се греят по друг начин в сграда с парно да дотират топлофикацията. Втората глупост която си изпляскал е за цените - при монополите цените не зависят от търсене и предлагане ако си забелязал. Трето ела у единия ни апартамент, който не се ползва, а е с ТЕЦ да видиш при отопляващи се съседи каква е темперетурата и колко е далеч от твоите 19 градуса. Само да те светна, че дори и когато сме живели там при радиатори надути на фуул в големи студове темперетурата не може да стигне 19 градуса. И за четвъртата ти лъжа - прехмаленото ти парно изобщо не е най-евтиното отопление. Дори с кросубсидирането и какви ли не други далавери то излиза малко по-евтино от това да се топля с маслени радиатори, малко по-скъпо от отопление с нормален климатик плюс допълнителен уред в студа, много по-скъпо от отопление с инверторен климатик и беснословно скъпо от отопление със супер-инвертор. А отгоре на всичко *** от Топлофикация най-нагло лъжат хората. В къщи у БГ-то се отопляваме комбинирано с инверор и лок. парно. Сметките ми за ток за периода декември-януари- до вчера са с около 15% по-ниски в сравнение с миналата година. Топлим еднаква площ, подържаме еднаква темперетура и не е правено никакво допълнително нововъведение. А между другото в апартамента ни във Виена, който официално е с малко по-малка квадратура, но реално е със същите размери режиините ни за отополение са с около 30% по-ниски от БГ. На какво се дължи това оставям на теб да обясниш на хората.
82
4
 
0
 
! Отговори
да........... преди 12 години
Ами да си идат на село,там на дърва и въглища ще им се отпорят задниците от плащане.Скъпо им било,като че ли някой ги е карал да живеят в София!?
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Vazov predi poveche ot 100g.e kazal ne bez osnovanie;;;POLUVCHELOVECHENITE SHOPI;;;nema nuzhda ot poveche komentari
80
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
смтките се увеличавта от огромните загуби по преносната система, с други думи плащаме гяволъците на монополиста
79
3
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Отказването от парно - няма нищо по-лесно от това. По принцип услугата парно не е индивидуална, а е услуга за цялата сграда и е съвсем ествествено, ако ще се отказват да се откажат всички, т.е. никой никого не държи насила и не кара насила да живее в сграда с парно, да се топли от парното даже и да не го пуска и да мрънка, че видите ли услугата била до живот и не можело да се откаже!!! Инсталациите - какъв наем, какви пет лева? Инсталациите са обща съсобственост на собствениците в сградата
78
3
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Смешни коментарии.Има ли услуга - то трябва да се плаща.Цената на услугата - ами цената при пазарната икономика има две граници - долна и горна. Долната граница е себестойността на услугата, а горната граница е тази, при която хората са съгласни да плащат, а не да се отопляват по друг начин. Отоплението с ток е по-скъпо, но там където има парно, ако се отопляваш с ток може и да е по-евтино - все пак даже и с нищо да не се отопляваш рядко температурата пада под 19 градуса при съседи с парно.
77
1
 
3
 
! Отговори
KAKVO SE DELITE NA преди 12 години
NE MOGA DA POVQRVAM, 4E IMA PROTIVOPOSTAVQNE M/U SOFIQ I PROVINCIQTA!POLITIKATA NA BULGARIQ VINAGI E BILA TAKAVA, 4E SOFIQ E IMALA PRIORITET KOETO E GRE6NO!!V CQL SVQT KOGATO NAPUSJE6 STOLICATA STAVA PO-KRASIVO, PO-SPOKOINO I PO-EVTINO!!TUK DA SE DELIM E NEPRAVILNO!!TRQBVA DA SE RAZBERE OT PRAVITELSTVOTO, 4E IMA RAIONI V DURJAVATA KOITO SA KRAINO IZOSTAVENI.TAM TRQBVA DA SE NASO4VAT USILIQTA, HORATA DA JIVEQT RAVNOPOSTAVENO.NO KOE PRAVITELSTVO NAPRAVI NES6O PO VUPROSA? TAKA SE STIGA DO RAZDELEN
76
3
 
2
 
! Отговори
TOVA LI ZASLUJAVAME преди 12 години
TOLKOVA VQRVAH NA GERB I GLASUVAH ZA GERB, 4E S IDVANETO NA B.B. NA VLAST 6TE SE PREKRATI KRAJBATA OT TOPLOFIKACIITE KUM ABONATITE, T.E, S NADPISVANETO NA SMETKITE.NO SE OKAZAH IZLUGANA JESTOKO!!!KAKUV PREMIER E TOZI, IZBRAN OT NARODA SI S NADEJDA KOITO NE SI MRUDNA PRUSTA DA NAPRAVI TAKA, 4E DA PLA6TAME HRANI, GORIVA, LEKARSTVA, TOK, VODA I T.N PO REALNATA IM STOINOST? ZA MEN E QSNO EDNO, MONOPOLITE PLA6TAT NA NEGO I SVITATA MU I TOI SI MUL4I!TOVA LI ZASLUJAVAME VSI4KI V TAZI OGRABENA BULGARIA