Махаме незаконните си балкони

Засега само в София, а после вероятно и в цялата страна
Обновена: 16 фев 2012 10:01 | 16 фев 2012 07:00, Елка Василева
794
Махаме незаконните си балкони
Снимка: архив, Булфото

Масово и задължително преостъкляване на балкони и тераси очаква столичани. Целта е всички сгради и кооперации да имат еднаква конструкция и визия, пише в. “Труд”. Фасадата трябва да е в един цвят. Климатиците, там където ги има, строени в една редица от първия до последния етаж. И скрити зад декоративни решетки. За да не загрозяват градския пейзаж.

Новата сградна естетика ще се въведе чрез проектите за саниране на сградите, обмислят в Столичната община. Причината е, че от десетилетия всеки собственик по свое желание и възможности остъкляваше терасата си, без проект и разрешение от общината. Вероятно мярката ще се разпространи постепенно в цялата страна.

“В резултат цари пълен хаос. Освен че не са естетически, остъкленията не издържат и на изискванията за топлотехническа ефективност”, коментира шефът на “Контрол по строителството” към общината арх. Влади Калинов.

Почти 100% от затворените в момента балкони са незаконни. Настоящата нормативна уредба не предвижда никакви процедури по тяхното признаване. Ето защо единственият начин да оправим положението е да използваме предстоящото саниране, обясни арх. Калинов. Общината планира да изготви такива планове за панелните блокове, които да предостави без пари на етажната собственост. Кметството няма да събира средства и за разрешителни за строеж. Предвижда се проектите да са според вида на панелките. Това прави около 12-14 типа блокове.

Според специалистите панелните комплекси трябва бързо да се санират. “Сега те не са опасни, но е възможно да станат”, твърди арх. Калинов. Според него трябвало редовно да се правят проверки за корозия на местата, където отделните панели са свързани чрез метални части. Такива обаче не се правят. И сега опасността е цели панели да се откъртят от фасадите, притесняват се в Столичната община.

Санирането задължително предвижда не само опаковане на сградите с топлоизолация, а и преглед на всички инсталации, на конструкцията, покриви, фасади. 50% от нужните средства за обновяване на сградите ще се осигурят по европроекти. Останалата сума обаче ще се плаща от собствениците. По предварителни сметки за собственика на жилище от 60-70 квадрата сумата ще е около 10 000 лева.

Общината има идея и да разреши върху покривите на блоковете да се монтират соларни батерии и така частниците да си помогнат като спестят от сметките за енергия.

Според новия план, ако някой след санирането иска допълнително да си остъкли балкона или да си монтира климатик, трябва да получи одобрение от етажната собственост. От общината ще инициират и законодателни промени така, че по фасадите на сградите да не може да се слага нищо без проект.

Експертен съвет, може би, ще дава мнението за цветовото решение на блоковете по кварталите. Този въпрос обаче още не е решен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


794
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
673
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да ама си незаконен:1 не правиш оборот на енергото2 пречиш на крадците от там и на органите да имат работа3 не чуваш гласа на вожда
672
0
 
21
 
! Отговори
до 742 преди 12 години
Сметките ми за ток паднаха драстично след каато си остъклих балкона.Освен, че ми е по-топло, но вече и е мнохо по-тихо.А го остъклих, защото другият вариант беше да слагам решетки и да живеем в затвор.Посред бял ден, докато сме на работа, се катерят и влизат през балкона.Ще добавя, че не сме богаташи и почти всичките ни пари отиват за сметки и храна, нямаме какво да ни вземат.
671
0
 
32
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Чудно - незаконните хъхряшки каруци, глутниците помиари, отвратителните *** гета, буквално обсадили цели райони на София, не загрозяват ли градският пеизаж?ПЪРВОТО нещо от София, който влиза в нея гостът от западна посока (откъм Европа, по бул. Европа) е неописуемо гнусното хъхряшко гето "република" !!! Моят остъклен с хубава дограма балкон ли загрозявал пеизажа, а, фъндъкова, *** *** *** ?!?
670
0
 
18
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Как ли пък ще стане ???!!! Това отдавна е трябвало да бъде-още преди 1989 г !!! Сега е КЪСНО !!!! Сетили се те !!!! Ама ха ! До там опряха !!! То хората нямат пари, а те искат отново да глобяват за неизпълнение !!!
669
1
 
31
 
! Отговори
666 преди 12 години
Когато махнат *** и мутренските незаконни постройки тогава ще си сваля остаклената тераса!!!!!
668
1
 
24
 
! Отговори
благунь преди 12 години
тя вси4ката мара втасала,опряха до балкони.болни мозъци,,министри''
667
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Прекрасна идея! Българина обича жилището си и с удоволствие би се включил във всякакви идеи които биха му донесли домашен комфорт. Сега остава на големите умове да измислят как да се увеличат доходите на хората, и то масово, за да нямат проблеми със събирането на десетина хиляди дребни пари. Само дето тук умовете нищо не измислиха освен да изнудват със закони, като този за етажната собственост, на които българина реагира бурно премествайки го в другия крачол.
666
0
 
12
 
! Отговори
Дааа, преди 12 години
Парите на хората от депозитите трябва да се усвояват. Измислиха го другарите как да ни принудят. Как така ще имаме скътан някой лев, каква е тая свободия.
665
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това вече е много силен въпрос на манталитет. По силно непонятни за мен причини много хора даже теглят заеми, за да си остъклят терасата. И ако не е остъклена - не е хубава. Колко е гадно да сложиш там цветя или пък маса и столчета, на които да поседиш малко навън, нали? За това нищо не трябва да ни се дава и само да гледаме като гладни кучета другите държави - защото там хората са различни и мисленето им е различно. Затова и нещата им се получават. Българинът си не струва...
664
1
 
24
 
! Отговори
Геша преди 12 години
Абе вие луди ли сте бе?Как ша бутате там ми е банята бе!
663
1
 
29
 
! Отговори
до 737 преди 12 години
Много точно си написал! Хората остъкляват балконите за да се спасят от: мърсотията, /София е много мръсен град/, от крадци и апаши,... затова никой не помисли. За непочистените улици, кварталните улици са непроходими, но плащаме данъци, контейнерите преливат от ***, глутници кучета обикалят междублоковите пространства,...абе нема такава държава!!!...
662
1
 
35
 
! Отговори
Няма Време преди 12 години
Или бутаме правителството?Или те ни бутат балкончетата?
661
1
 
37
 
! Отговори
ДО 680 преди 12 години
СОФИЯ НЕ Е ПАРИЖ!!! РАЗЛИКАТА Е, КОЛКОТО РАЗСТОЯНИЕТО ОТ ТУКА ДО ЛУНАТА. НЕЩАТА СА НЕСЪИЗМЕРИМИ.НЕМОЖЕМ ДА ПРАВИМ СРАВНЕНИЕ НИТО ПО ДОХОДИ, НИТО ПО СТАНДАРТ, НИТО ПО ВИЗИЯ,.. ТЪПО Е ДА СЕ ПРАВЯТ КАКВИТО И ДА БИЛО СРАВНЕНИЯ!!! НО НЯКОЙ *** ЧИНОВНИК ТАКА МУ ИЗНАСЯ, ЗА ДА МОЖЕ ДА СИ ЗАЩИТИ ИДЕЯТА!!! ЗА КОЕТО ЩЕ МУ БЪДЕ МНОООГО ПЛАТЕНО, ОТ ДЖОБА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА!!!
660
0
 
9
 
! Отговори
kol преди 12 години
V drugite darjavi ob6tinata otpuska sredtva za restavraciqta na celi blokove...da mn e hubavo vsi4ko da e 4isto podredeno ednakvo ne ednata terasa rozova drugata oranjeva,ama ne be6e sega momenta trqbav6e otdavna da stane...ne moje 10 godini da si e taka i sega izvednaj da se setqt 4e ne im haresva...horata vlagat tolkova pari za kvo...za da ni grabqt!Ama i nie sme glupavi sedim i mal4im 6to ne sme kato garcite vednaj ne sme napravili ne6to zaedno,vs go e strah...emi taka 6te e...revete sega
659
1
 
8
 
! Отговори
ushs преди 12 години
To bez ostakleni terasi ne moje da se jivee s tazi mrasotiq,vunq i kvo li o6te ne,a da ne govorim za krajbite...ne mislqt kak da napravqt Balgariq po 4ista po gostopriemna za turistite,ami samo mislqt kak da unijavat horata iii posle 6to ima tolkova samoubiistva ami kak nqma...to ne stiga 4e li6eniq v zaplati ami sega i domovete ni ograbvat...to po tqhnata logika celiq Slan4ev brqg trqbva da se srine,ot prestroiqvane i ciganiq,uj kurort to napravo cirk...
658
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е много, много хубаво! И много забавно! Интересно ми е да гледам как всички *** ще негодуват, понеже не могат да живеят без остъклена тераса разбираш ли...не стига, че са в смрада и мръсотията по цял ден, а са остъклили единствените 3-квадрата от имуществото си на които могат да излязат да изпият на спокойствие кафе или просто да погледат навън и надалеч. За тях това са простотии...Те там имат цяла кухня, държат си бурканите или пък си гледат кокошки...
657
2
 
33
 
! Отговори
Еееех, преди 12 години
...да не загрозяват градския пейзаж...абе нещастници, София тъне в ***! На всяка крачка има фас, хартия, найлонче или нещо си. Преспите по улиците ще седят до април! Лентата за изпреварване на Цариградско шосе, която е до половина също! Няма ли един, САМО ЕДИН човек с власт, който да направи нещо за нас, вместо за пореден път да се приемат някакви правила за затриването ни! 10 хиляди-алооо, хората немогат сметките да си платят и пестят от храната си! Срамота!
656
1
 
11
 
! Отговори
до:686 преди 12 години
Цецо ти ли си бе?
655
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И си представям как всеки веднага ще извади 10000 лева...
654
1
 
26
 
! Отговори
Бунтът на Балконите преди 12 години
Ако и сега не се организираме и да започнем да ги ебаваме ще ни изравнят с ***!На *** не им барат съборетените ще живеем като тях в колибки!