Сметките за парно – масово до 150 лв.

Средното образование стигало, за да разберем фактурата си
Обновена: 24 фев 2012 11:22 | 24 фев 2012 11:20,
123
Сметките за парно – масово до 150 лв.
Снимка: Reuters

По данни на “Топлофикация“ София 65% от домакинствата имат сметка до 150 лева за месец януари, заяви изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов.

Той обясни, че е нормално в студените месеци на годината “Топлофикация“ да не е сред най-любимите дружества на гражданите.

“Но в края на краищата всяка една услуга, която се ползва, трябва да бъде заплатена“, заяви Цветанов. Обясненията му идват в отговор на нарастващото недоволство на голяма част от столичани срещу високите им сметки за парно.

Директорът на дружеството обясни, че е нормално сметките за топлинна енергия за януари да са с до 17% по-високи от сметките за декември. Той успокои, че всички сметки, при които има по-сериозно покачване, ще бъдат анализирани, както поиска кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според шефа на “Топлофикация“ не е особено трудно потребителите да разберат написаното на фактурите им за топлоенергия.

Още по темата

“Едно читаво средно образование е достатъчно, за да се разбере сметката за парно“, заяви Цветанов в сутрешния блок на БНТ. Думите му идват в отговор на изявленията на много столичани, че не могат да разчетат данните във фактурите си.

По думите на Цветанов е крайно време кражбата на топлоенергия да бъде криминализирана. Той обясни, че не може едни домакинствата, които едвам смогват да покрият сметките си, да са изрядни платци, а други – не. “Не трябва да се толерира тарикатлъкът“, каза Цветанов.

Той се похвали, че за миналата година дружеството е събрало 12 милиона лева от некоректни платци по съдебен път. Цветанов заяви, че “Топлофикация“ печели 99% от делата, които води.

Шефът на дружеството обясни още, че не може да прогнозира как ще се развие цената на парното. Той каза, че всичко зависи от цените на природния газ.

“Както един гражданин реагира на повишената сметка за парно, така аз реагирам на повишената сметка за природен газ“, обясни той. Цветанов призна, че потребителите наистина са в много тежко положение, защото сметките за топлина и електроенергия формират голяма част от семейния бюджет.

““Топлофикация“ обаче също е в тежко положение“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
3
 
! Отговори
Маа им преди 12 години
Имам 2 стаен апартамент с 3 радиатора. Равносметката е 320лв. направа ме заливат топли вълни откакто видях сметката. Топло е няма спор, но не мога да си обясня защо трябва да плащам за пренос, загуби, кражби и т.н. при положение, че имаме всички топломери на които има реално потребление. Чиста проба държавен рекет, както и ДДС за физ. лица, както и цени на горива, ток, вода и много други. Последните няколко правителства лека полека искат да ни уморят. Маа им мъсна фашистка.
103
1
 
2
 
! Отговори
realist преди 12 години
Всички цитирани по-долу разходи са направени със стандартни, обичайни електроуреди!ДОЛУ ТОПЛОФИКАЦИЯ!!!
102
1
 
2
 
! Отговори
realist преди 12 години
За м. януари 2012 г.: отопление + осветление + ел. уреди = 70,56 лв. / 2-ст. апартамент, обитаван от 2-*** възрастни (работещи)!ДОЛУ ТОПЛОФИКАЦИЯ!!!
101
0
 
2
 
! Отговори
opalaa преди 12 години
Aми, то, само за тръбите сметката е 100лв. което не е за чудене, а за прокурор.
100
1
 
2
 
! Отговори
до 98 преди 12 години
У дома сме на ток, под 120 лв сметка не сме плащали от години - и това през ЛЯТОТО. Зиме редовно изсипваме по 400-450 лв месечно в джоба на ЧЕЗ. Така че, не събуждай в хората напразни надежди.
99
1
 
5
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Там,където живея,нямам парно,и слава Богу!Но моите родители,живущи в Младост-2,ги граби този монополист.Идеята е да се санират тези жилища и всички да резнат радиаторите,да престанат да си плащат и така да се предизвика фалита на тази организация,то нещата ще стигнат дотам,колкото по-рано,толкоз по-добре!
98
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При спряно парно и ползване на топла вода само от 1 човек сметката ми за януари е 134,96 лв.
97
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно от топлофикация какви ли бонуси ще си раздадат в края на сезона.
96
2
 
2
 
! Отговори
Топло преди 12 години
Това на снимката не е радиатор на ТЕЦ. Прилича ми на маслен радиатор...
95
0
 
17
 
! Отговори
до 390 преди 12 години
300 ЛВ. ПРИ МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ОТ 270 ЛВ ЗА МИЖАВО АПАРТАМЕНТЧЕ ОТ 80КВМ НОРМАЛНО ЛИ ТИ СЕ ВИЖДА?
94
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нормално погледнете навън. Там откъдето минават тръбите на топлото снега е стопен. Написали са ви и такса топене на сняг ама не го знаете.
93
0
 
9
 
! Отговори
тцЪ преди 12 години
Разбира се, че средното образование е достатъчно да си разбереш сметката за парно. Дори и без образование да си, като си разгледаш фактурата ще видиш, че някои такси фигурират поне 2 пъти в сметката. Отделно и без да си образован, ще видиш как целта е фирмата Топлофикация да си избие загубите от кражба на енергия и загуби от техническо естество - по мрежата, за сметка на съвестния платец ... Още много неща може да видиш и да разбереш от фактурата си, ако се замислиш
92
2
 
3
 
! Отговори
Васо преди 12 години
До Андрешко 99:Вярвай му, ама вярвай и на мене. Ако не отопляваше това стайче щеше да имаш сметка като тези 65% от ползващите "услугата". 150лв за топла вода и сградна инсталация. Пък ти си размисли да ползваш или не.
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви сметки по 500 лева? Половината ви съседи ли ви крадат?В моя блок най-голямата сметка за януари 2012 е 300 лева за апартамент от около 80 квадрата. Иначе средно за парно и топла вода по 120-150 лева и навсякъде е топло даже и без да пускаш радиаторите.
90
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много са ми смешни такива като 102 "хмм". Прецакали се като се отказали от парно и минали на ток и сега агитират и другите да се прецакат. Ами като се отказваш от парно, преди това не си ли направи сметката колко ще ти струва това отказване? Имаш еднократен първоначелен разход за климатици /предполагам/ и за монтажа им. Имаш ежегодни разходи за поддръжката им, после след 3-5 години започват ремонтите, а след 5-10 години трябва да ги смениш с нови климатици. И не работят в най-студеното време ...
89
1
 
2
 
! Отговори
До 103 преди 12 години
103, неправилно задаваш въпроса. Правилният въпрос е: Нормално ли е заплатата ми да е само три пъти по-голяма от сметката ми за парно?
88
1
 
3
 
! Отговори
ТЪНЪК преди 12 години
ТИ ПЛАТИ ЛИ СИ ПАРНОТО ???Ано е над 50 лв-НЕ ГО ПЛАЩАЙ!Всички на съд!Законът за нормативните актове ,Търговският закон и Конституцията казавт ,че се плаща само реалното потребление и че човек има права! Бъди Човек!
87
1
 
9
 
! Отговори
ДЕБЕЛ преди 12 години
Аз ЗНАМ как се формира цената на парното: 50 л. за топл.счетоводител, 150 за Топлофикация и 50 реални разходи -общо 250лв.на месец.Това е формулатаОтчитали подаването "на входа".Когато докарват сирене в магазина , вече ще питам колко са докарали и ще платя всичкото. СПИРАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ! ЩЕ ОСЪДЯТ ЛИ ЦЯЛ НАРОД? СПИРАМЕ ДА УГОЯВАМЕ ТОПЛОФИКАЦИЯТА! КРАЙ!!!
86
1
 
3
 
! Отговори
xxxxx преди 12 години
s edna duma boikot na toplofikaziq.mnogo poznati imam, koito tochno tova sa napravili-otkazvat se ot uslugite na monopolista i zeliq vxod/ blok sa na tok.tova e istinatane moje v germany da pla6tam za 70 kv. 50 euro, a tuk 100!!!!i ni raztqgat lakardii che sme ikonomisheski stabilni v EC-parodiq strashna
85
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според вас нормално ли е сметката ми за парно да е 1/3 от заплатата ми? Според мен не е, все пак с тая заплата трябва и да ям и да платя и другите сметки.