Сметките за парно – масово до 150 лв.

Средното образование стигало, за да разберем фактурата си
Обновена: 24 фев 2012 11:22 | 24 фев 2012 11:20,
123
Сметките за парно – масово до 150 лв.
Снимка: Reuters

По данни на “Топлофикация“ София 65% от домакинствата имат сметка до 150 лева за месец януари, заяви изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов.

Той обясни, че е нормално в студените месеци на годината “Топлофикация“ да не е сред най-любимите дружества на гражданите.

“Но в края на краищата всяка една услуга, която се ползва, трябва да бъде заплатена“, заяви Цветанов. Обясненията му идват в отговор на нарастващото недоволство на голяма част от столичани срещу високите им сметки за парно.

Директорът на дружеството обясни, че е нормално сметките за топлинна енергия за януари да са с до 17% по-високи от сметките за декември. Той успокои, че всички сметки, при които има по-сериозно покачване, ще бъдат анализирани, както поиска кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според шефа на “Топлофикация“ не е особено трудно потребителите да разберат написаното на фактурите им за топлоенергия.

Още по темата

“Едно читаво средно образование е достатъчно, за да се разбере сметката за парно“, заяви Цветанов в сутрешния блок на БНТ. Думите му идват в отговор на изявленията на много столичани, че не могат да разчетат данните във фактурите си.

По думите на Цветанов е крайно време кражбата на топлоенергия да бъде криминализирана. Той обясни, че не може едни домакинствата, които едвам смогват да покрият сметките си, да са изрядни платци, а други – не. “Не трябва да се толерира тарикатлъкът“, каза Цветанов.

Той се похвали, че за миналата година дружеството е събрало 12 милиона лева от некоректни платци по съдебен път. Цветанов заяви, че “Топлофикация“ печели 99% от делата, които води.

Шефът на дружеството обясни още, че не може да прогнозира как ще се развие цената на парното. Той каза, че всичко зависи от цените на природния газ.

“Както един гражданин реагира на повишената сметка за парно, така аз реагирам на повишената сметка за природен газ“, обясни той. Цветанов призна, че потребителите наистина са в много тежко положение, защото сметките за топлина и електроенергия формират голяма част от семейния бюджет.

““Топлофикация“ обаче също е в тежко положение“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
5
 
6
 
! Отговори
хмм преди 12 години
Ако имах апартамент с парно моментално бих инициирал общо събрание и настоявал целият вход да прекрати позлването на парно. За парите коиото плащате за 3-4 месеца, ще си сложите нова дограма и ще имате сметки за ток не по-вече от 100 лв на месец. :-)
83
1
 
20
 
! Отговори
Андрешко преди 12 години
Моята сметка е 203 лв. Топля една спалня и имам 2 кубика топла вода.На тоя ли лисугер да вярвам....
82
4
 
8
 
! Отговори
antiES преди 12 години
слагайте по два климатика и по един бойлер и си решавате проблема,като преди това целия вход се отказвате от услугите на Топлофикация.Повече от 100лв на месец през зимата едва ли ще платите,а ще стоите на топло и топла вода бол.
81
3
 
7
 
! Отговори
Наемател преди 12 години
до 90 Рентиер.Говоря за софиянци защото това да плащаш за парно което не ползваш го има само тук в София. Ако се размърдаш малко по провинцията ще разбереш че тази малоумщина я има само тук В СФ. Да плащаш 1000 лв разход на година за нещо което не ползваш е върха на простотията. За тези пари някои хора работят по 3 месеца.Рентиерче аз знам 2 езика работил съм Европа така че и без София ще се оправя.А ти си трайкай плащай чинно сметчищите на оялите се изедници от толпфикация и трепери за наем
80
1
 
7
 
! Отговори
Васо преди 12 години
При нас и този филм не върви, щото наследниците ни заедно с апартамента наследяват, и партидата. Абсурдистан.
79
1
 
16
 
! Отговори
Васо преди 12 години
В толкова тежко положение са потребителит, че практически почти не ползват "услугата". Тази сметка от 150лв на повечето от тях означава, че не се топлят, а само ползват топла вода и останалото е начислено за сградната инсталация. Т.е. 65% от потребителите са на кръстопът, да се откажат като си монтират бойлер, или да се оставят още да ги доят. Обаче няма развод, или има, ама по италиански. Това според един стар филм с Мастрояни и Лорен. Един от двамата като умре.
78
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
от всички коментари разбирам, че 90% от хората с сходни проблеми като моите.Спрени радиатори в 40кв жилище = 70-80лв ...Какво е това ?!
77
0
 
6
 
! Отговори
топлокрепостен преди 12 години
Сигнализирахте за неуместен коментарТова е реакцията *** на коментар 74,А това е коментара:Ангел КаралийчевОтишъл веднъж Хитър Петър на панаир. А там гъмжило от хора. Едни продават, други купуват, трети ядат и пият в гостилниците. Спрял пред една готварница и надникнал през отворената врата. Вътре гостилничарят, запретнал ръкави, подклаждал десетина тенджери с яденета едно от друго по-хубаво. Хитър Петър бил гладен, но нямал пари. Какво да направи? В торбичката си носел само един сух крайщник хляб. Извадил той крайщника и протегнал ръка към една от тенджерите, от която излизала най-гъста пара. Задържал хляба си над тенджерата, додето се понакваси от парата и поомекне. Сетне го изял сладко-сладко и си тръгнал.Гостилничарят, който го наблюдавал мълчаливо, му пресякъл пътя: Хей, човече, къде тръгна, без да платиш? За какво да платя? За яденето. Хубава работа! Ти не видя ли, че аз опитах само парата на тенджерата ти? Пара, пара, но и тя струва пари. Аз за тая пара, дето я изяде със сухия си хляб, дърва съм горил, вода съм носил, тенджера съм подклаждал! занареждал гостилничарят. Брате рекъл кротко Хитър Петър, разбирам, но какво да ти дам, като нямам пукната парa? Щом нямаш пари, ще изядеш десет тояги, че да запомниш кога си лапал чужда пара! развикал се гостилничарят.Като почнала разправията, пред гостилницата се насъбрала навалица. Удряй! рекъл Хитър Петър и застанал на слънце. Вземи тоягата и удряй, но си отваряй очите да не ме докоснеш, тъй както аз не докоснах яденето ти. Инак ще играе дървен господ по гърба ти. Какво да удрям? смаял се гостилничарят. Удари десет тояги на сянката ми!Всички наоколо прихнали да се смеят. Гостилничарят се скрил засрамен в гостилницата.
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бен ладен вече го няма......няма ли някой от правителството да изпълни желанието на народа.да взриви това комунистическо недоразумение.само така може да спрат на бсп финансирането.не се ли срамуват да продължават да крадът от"високите"пенсийки на измъчените хора......всички цени най високи в ЕС,а пенсийките смешно малки.
75
9
 
13
 
! Отговори
Рентиер преди 12 години
до 85 НаемателТи наемателю, какво търсиш в София? Вероятно си дошъл тук, за да работиш понеже в родното ти място няма работа. А няма работа защото сте позволили да ви закрият работните места и да ви отнемат поминъка и сега сте принудени да скитате от град на град, за да търсите препитание. Явно овцете сте вие.И не ми говори за софиянците като за марсианци. Няма значение софиянци, русенци, варненци, врачани... Всички са българи. Има и прости, има пичове, но това не зависи от местожителството.
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и да се откажеш от тия кожодери, пак си вървят сметки от по 100 кинта! От топлофикация съветват хората които не искат да ги ползват, да си продадат имотите и да си купят в сгради без тец! Затова им пожелавам свещи! Много свещи и мъки преди това!
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за какви 150лв. говорите.та нашата сметка за януари за три едва-едва работещи радиатора е 350лева.с моя мъж сме пенсионери,но събрахме от двете пенсии и отидохме да платиме.на кой да се оплачеме,кой може да ни защити от тези крадци.колко партий ще крадът от тая топлофикация.да вземе Борисов да я закрие и тогава ще кажеме ,че защитава народа,или че истината е стигнала до правителството......
72
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е то шопите са си балъци нека ги стрижат, колкото може повече.
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да залеем топлофикация с дела!
70
9
 
18
 
! Отговори
Наемател преди 12 години
Тази есен с един приятел наехме апартамент в София. Отопляваме се с ток и бяхме изключили парното. Започнаха да идват сметки от толофикация за по 120 лв на месец. Отначало мислихме че има някаква грешка защото не ползваме парно. После като разбрахме че това е нормална практика в София затова че ти минават тръби да се плащат такива сметки останахме шокирани.Извиняваите но вие Софиянците сте направо овце да позволявате да ви стрижат така за нещо което не ползвате. Имах по друго мнение за вас.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
висшистите значи немат никъв шанс да разберат как и защо ги скубят.
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ба аз фактурата я разбирам, ама краденето като редовно занимание не го разбирам. Това да обяснят от топлофикация, защо крадът по много и то редовно. Ми това даже и депутат не го прави!
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има само един единствен начин - масово хората да спрат да си плащат 'разбираемите' фактури за порно!
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То и началното образование е достатъчно, за да разбереш, че топлофикация и посредниците й-топлинните счетоводители яко те крадат!!!!
65
8
 
3
 
! Отговори
Съветите на Чаво преди 12 години
На който му е скъпо парното, да ходи на сафари в Африка. Там парно няма щото е жега.