Бежанският център в "Овча купел" е препълнен

Има ръст на кражби и престъпления, извършвани от чужденци
182
Бежанският център в "Овча купел" е препълнен
Снимка: архив, БТА

В бежанския център в столичния квартал „Овча купел” са настанени 1000 души, а броят им трябва да е 866, заяви зам.-председателят на Агенцията за бежанците Стоян Петров пред Нова телевизия.

По думите му бежанците са били и повече, но част от хората са пренасочени към други центрове. Не всички центрове в страната са препълнени. Свободен капацитет все още има в обектите във „Военна рампа“ и „Враждебна“.

Храна има достатъчно, заяви Петров. По думите му сумата от 1100 лв. за издръжка на всеки бежанец не включва само разходите за нея, а на всеки се полагат и по 65 лв. джобни пари месечно.

Директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност” към Столична община Красимир Димитров каза, че са се увеличили кражбите и престъпленията, извършвани от чужденци както на територията на „Овча купел”, така и в централната градска част. Затова са организирани патрули на Общинска полиция и 6-о Районно управление.

„Не е тайна, че условията в този и други центрове са трудни. Тук живеят около 200 души над лимита, а това усложнява ситуацията”, каза журналистът Нидал Хлайф, който поддържа редовен контакт със сирийските бежанци. Според него за условията в центровете вината не трябва да се хвърля само върху Агенцията за бежанците и бежанците трябва да знаят, че освен права имат и задължения. Те трябва да участват активно в опазването на реда, на имуществото, на хигиената, каза той.

От Асоциация „Свободна Сирия” настояват за подобряване на битовите условия и осигуряване на дежурни лекари в бежанските центрове. Наред с това представителите на организацията апелират най-вече за ускоряване на процедурите за получаване на бежански статут, който създава възможност за интеграцията на бежанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
a vidiahte li kakvo napraviha italiancite - ostaviha gi da se poudaviat i 4ak togava vseha da gi spasiavat na porzii.
9
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
mila rodinooooo kakvo stava s tebe???????????????
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имало храна....Е щом има храна няма се плашите...да дайдат още толкова у нас.
7
0
 
15
 
! Отговори
dimitarbt преди 10 години
До ХерманПрав си, стряскащо е.
6
0
 
57
 
! Отговори
Оффф-ча Купел преди 10 години
Малко ли *** си имаме, та и още... :(
5
0
 
79
 
! Отговори
dimitarbt преди 10 години
А сладурите от Асоциация Свободна Сирия как така започнаха и да настояват, мислете утре за какво ще настояват. Интересно за колко хора Българи се отделят по 1100 лева месечно, защото според мен е абсолютна несправедливост да храним тия вносни мисулмани след като има толкова много нуждаещи се Български граждани (тук включвам и нашите си ***).
4
0
 
85
 
! Отговори
сьд и шут преди 10 години
В ГЕРМАНИЯ, САЩ , КАНАДА, АНГЛИЯ ЩОМ ТЕ ХВАНАТ В КРАЖБА ИЛИ ПРЕСТЬПЛЕНИЕ ДИРЕКТНО НА САМОЛЕТА ГИ ГОНЯТ. ГОНЯТ ГИ!!!! ГОНЕТЕ ГИ!
3
3
 
73
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Вие какво очаквахте??От неудобство да дооберат забравената царевица на полето ли?ТЕ СА ДОШЛИ ДА СМУЧАТ И ТРОШАТ!!Набийте си го в главите и политици и граждани!!!
2
1
 
70
 
! Отговори
Херман преди 10 години
Това на снимката сега *** ли са или бежанци? Щото аз разлика не виждам...
1
1
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди много време имахме в блока сирийско семейство. Нищо общо нямаха с тези от снимката. Кай знае какви изтърсаци и навлеци идват в България и се представят за бежанци.