Бежанският център в "Овча купел" е препълнен

Има ръст на кражби и престъпления, извършвани от чужденци
182
Бежанският център в "Овча купел" е препълнен
Снимка: архив, БТА

В бежанския център в столичния квартал „Овча купел” са настанени 1000 души, а броят им трябва да е 866, заяви зам.-председателят на Агенцията за бежанците Стоян Петров пред Нова телевизия.

По думите му бежанците са били и повече, но част от хората са пренасочени към други центрове. Не всички центрове в страната са препълнени. Свободен капацитет все още има в обектите във „Военна рампа“ и „Враждебна“.

Храна има достатъчно, заяви Петров. По думите му сумата от 1100 лв. за издръжка на всеки бежанец не включва само разходите за нея, а на всеки се полагат и по 65 лв. джобни пари месечно.

Директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност” към Столична община Красимир Димитров каза, че са се увеличили кражбите и престъпленията, извършвани от чужденци както на територията на „Овча купел”, така и в централната градска част. Затова са организирани патрули на Общинска полиция и 6-о Районно управление.

„Не е тайна, че условията в този и други центрове са трудни. Тук живеят около 200 души над лимита, а това усложнява ситуацията”, каза журналистът Нидал Хлайф, който поддържа редовен контакт със сирийските бежанци. Според него за условията в центровете вината не трябва да се хвърля само върху Агенцията за бежанците и бежанците трябва да знаят, че освен права имат и задължения. Те трябва да участват активно в опазването на реда, на имуществото, на хигиената, каза той.

От Асоциация „Свободна Сирия” настояват за подобряване на битовите условия и осигуряване на дежурни лекари в бежанските центрове. Наред с това представителите на организацията апелират най-вече за ускоряване на процедурите за получаване на бежански статут, който създава възможност за интеграцията на бежанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
29
 
! Отговори
да се покръстят преди 10 години
Дали с тия 65 лева ще се оправят не е ясно, ама защо само ние ще поемаме негативите от тая война се виждаКак така оттам ги пъдят към християнски държави , пък после искат тук да си правят джамии.Да си стоят в Турция или ако искат да стоят в България - да приемат християнството. Така като се интегрират, да остават - иначе - да нямат претенции. Турция да си ги интегрира
29
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди няколко дни покрай случая с удавените кандидат-бежанци край о. Лампедуза излезе информация, че капацитетът на бежанския лагер там е превишен 4 пъти. Не с 200-300 души отгоре, а с няколкостотин процента и въпреки това потокът не спира. На фона на това не виждам кой знае какви причини новите ни "съграждани" да недоволстват и да проявяват претенции как сме били длъжни да им осигуряваме удобства и пари, защото имали права като бежанци. Като не им харесва да се връщат обратно. Свят широк.
28
3
 
45
 
! Отговори
Пъзел преди 10 години
Аз дома в Овча купел нямам идея колко е пълен.Зная обаче, че БЪЛГАРСКИТЕ села са пълни с циг*ани който всекидневно ограбват, убиват, безчинстват и изнасилват баби и дядовци!!!
27
0
 
21
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Kakva integracia be alou?
26
0
 
50
 
! Отговори
мак преди 10 години
Тези хора забравят, че не са на хотел. Да се радват, че са далеч от войната, имат покрив над главите си и храна. А това с интеграция е мисия невъзможна, ще си налагат своите си порядки и претенции.
25
1
 
19
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Kato gledam ...syshtite kato nashte...poneje si niamame dostatychno..
24
1
 
37
 
! Отговори
Тони преди 10 години
Ама кой е казал ,че ние искаме да ги интегрираме!!!!!!! Хайде чиба за Сирия......или някъде другаде,нашите *** са ни предостатъчно!!!!1
23
5
 
42
 
! Отговори
caramba преди 10 години
Каква интеграция бе джанъм :( Затова се водят бежанци. Като свърши патакламата ж Сирия, всички трябва да бъдат изпроводени до границата. Какво значи да ги интегрираме тук ??? *** смотаната държава. Но какво ли се учудвам, след като има *** които гласуват за БСП,ДПС и Атака. Скапан народ !!!!
22
1
 
45
 
! Отговори
Дончо преди 10 години
Незабавно трябва да се затвори границата!Сега вече ясно личи че няма премиер на България,Станишев и Местан говорят само лозунги,ГЕРБ са същата стока,вече няма спасение за България,Кой ще ни пази децата по улиците от тази ***!
21
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно къде потъват тези 1100 лева на калпак... с тези пари може да изкара пряко сили цяло семейство под наем. пак се усвояват в нечии джобове за сметка на човешки трагедии.
20
1
 
22
 
! Отговори
. преди 10 години
-Бълбук бълбук... - казал казана за ***
19
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някои политици трябва да увиснат на въжето, заради това , че ни пълнят с тези ***. Това си е национална предателство.
18
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бай *** отново сочи с пръст. Всички са виновни за проблемите в БГ, но само не и българинът. Той е креативен, не-комплексиран, високо-интелигентен, добър, образован, никога не краде, обича да помага на другите и не пърди в градския транспорт. За това, България прилича на Швейцария по всички показатели.
17
2
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи всеки български пенсионер да се откаже от гражданство, да придобие сирийско и да избяга обратно в България. Така вместо 200лв пенсия ще му се полагат 1100лв издръжка за дом, храна и лекарства + още 65 лв за харчлък1
16
27
 
10
 
! Отговори
Футболен нарко-фен преди 10 години
Дамм, определено тези сириици които са в БГ от 1 месец са виновни за сегашното съзтояние на държавата. Както на времето ни бяха виновни ония 50 виетнамци които обитаваха 2 блока в София. Тогава даже разни улични *** и наркоманчета тип футболен фен организираха блиц-акции срещу тях. Не са виновни турското и съветското робство, виновни са тези гадни виетнамци (днес сигурно са поне 100 в цяла БГ!) и сириици! А и ония двама шведи дето живеят в другия вход, МАРШ! ВЪН!
15
2
 
44
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 13 Какви няколко стотин, бе брачед? Надвишават вече 3000 души и всеки ден минават през границата ни по 50-60 души у нас. И проблема е че лагерите вече са препълнени, а престъпността нараства в тези региони.
14
39
 
14
 
! Отговори
Ехххх преди 10 години
*** е българинът,и това си е!!!10000 бежанци са му виновни че живее в мизерия.Искам да ви задам един въпрос:Защо никой нищо не казва за ***?Всички сме наясно от какво живеят и кой ги издържа!!!
13
43
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Познавам семейство сириици и са съвсем нормални, образовани и работливи хора. Не виждам защо трябва да изпаднем в някаква анти-сирийска паника и истерия. Просто не мисля че тия няколко стотина сириици са главният проблем в държавата в момента. Когато стане практика имиграционна политика тип Франция, демек свободно поемане на вълни от стотици хиляди бивши главорези от войните в Алжир, Судан, Етипоия, тогава имаме проблем. Но иначе вашият живот в БГ си остава еднакво мизерен със или без сирииците
12
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1100 лева за издръжка на бандити и терористи - само такива ни пуска турция
11
0
 
21
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
..............Песен за бежанската вълна.(МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ).................Идват бегълци от Югоизток,със персийците нали сме близки!Терористи ли?Едва ли! За Европа са тръгнали."Има демографска криза!Сметката не ни излиза!"Притесни се Кристалина.Дойде, мина и замина!Икономисвайте и тази Зима!Стегни колана-нова дупка има!Таз окрадена държава,Пиночет си заслужава!