Положението с бежанците в София - извънредно

Герджиков: Няма достатъчен диалог с местната власт
13
Положението с бежанците в София - извънредно
Елен Герджиков. Снимка: архив, БулФото

Положението с бежанците в София може да се нарече извънредно, особено в районите, където има центрове – "Кремиковци", "Сердика" и "Овча купел", заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред БНР.

СОС ще обсъжда днес проблема на извънредно заседание. Герджиков смята, че във връзка със ситуацията трябва да се вземат извънредни мерки. Според него по-голямата част от общинските съветници смятат, че СОС и общината са изолирани от цялостния процес с бежанците.

Още по темата
"Не получаваме достатъчно информация от държавата за тенденциите, за процесите, за ситуацията, в която се намираме, предприетите мерки, броя на бежанците, какво се прави за тяхната безопасност, битовите и социалните условия", каза той и допълни, че вчера не е получил потвърждение за присъствие на министъра на вътрешните работи на заседанието на СОС.

Ще присъства служител от МВР. Ние искахме разговор с политическия кабинет, но явно не сме достатъчно важни, каза Герджиков.

Председателят на СОС уточни, че ще искат уверение от властите, че повече бежанци няма да бъдат настанявани в София.

„По наша информация бежанците в София са повече от 4000. Това означава, че настаняването на бежанци София спрямо провинцията е четири към едно. Ние нямаме информация дали всички хора, които са пристигнали в София, са регистрирани, което значи, че ние не сме сигурни, че са предприети всички мерки за тяхното идентифицирани, минали ли са медицински прегледи, откъде идват. Ние не знаем дали хората, които приютяваме, имат нужда от подслон и дали е осигурена безопасността на останалите хора“, каза Герджиков.

По думите му никъде в европейска столица няма повече от един център за приютяване. Елен Герджиков съобщи, че според доклад на СДВР има чувствително завишаване на престъпността в районите с бежански центрове и на престъпленията, извършени от чужденци. Според него в София не са изградени необходимите условия за приемане на бежанци, няма необходимите финансови инструменти общината да обслужва повече хора.

Държавата е тази, която изгражда съответните центрове, но около тях всичко е ангажимент на общината. В районите, в които са бежанските центрове, между 4 и 6 пъти се е увеличила честотата на извозване на боклука. За допълнителните разходи плащаме всички софиянци. Тъжното е, че няма достатъчно диалог между местната власт и правителството и биваме поставяни пред свършен факт, каза председателят на СОС и допълни, че ако действията бяха предварително изговорени, общината щеше да е готова и да реагира по-адекватно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: СОСЕлен Герджиков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
13
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Ей,СТИГА СТЕ НИ ЛЪГАЛИ!!! В България в МОМЕНТА БЕЖАНЦИ НЯМААААААА!!! Преди да се произнесат ОРГАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ,ако има такива и им се даде статут на бежанци ВСИЧКИ ДО ЕДИН СА НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ И ТРЯБВА ДА СЕ ТРЕТИРАТ КАТО ТАКИВА,а това означава включително и връщане по държавите имкойто откъдето е дошъл!!!!! Кой и кога им даде статут на БЕЖАНЦИ???????
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе братоци ,като останеме само *** в България, май ще трябва да я прекръстим на Мангалия. Само не знам от кого ще крадеме, като няма да има българи ?
7
0
 
6
 
! Отговори
dimitarbt преди 10 години
Дори четейки статията може да се усети как смърди един Африкански човекоподобен или Сирийски крайно нуждаещ се... и от помощ се нуждаели, ама че отврат.
6
0
 
14
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Не се търпи вече! Автобусите а пълни с *** и всякакви други, които смърдят ужасно ,викат крещят нито им разбираш какво говорят нито какво ще направят. В автобус 45 е претъпкано, няма билети , вечер а и през деня около и във Фантастико на Монтевидео е пълно с тая ***. Футболните агитки вместо да се занимават с простотии да вземат и да ги поступат едно хубаво тия натрапници. Не се търпи вече хора . Каква е тая държава , какви са тия които ни управляват и какъв е тоя *** и търпелив народ не знам
5
0
 
12
 
! Отговори
мак преди 10 години
На мен вече ми писна от това хленчене, колко зле живеят бежанците в България. Вменяват ни, че сме им длъжни с нещо, да събираме помощи и прочее, защото държавата изнемогва. Престанете да ни ги навирате пред очите и се погрижете за тези, които живеят близо до центровете, те да са добре.
4
0
 
17
 
! Отговори
Отвратен от НЕКАДЪРН преди 10 години
По-НЕКАДЪРНИ политици от днешните в Б-я няма в цял свят!!! Като сте некадърни *** с *** политиците, ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦАТА и не си правете експеримент с издържливостта на народа си, това БЕЗХАБЕРИЕ и НЕГРАМОТНОСТ са ОПАСНОСТ за народа и държавата Б-я!!!! Всичко Мара втасала, та напускала и бегълци в обрулената си от комунистите държава! Вкарваме си ТАКЪВ АВТОГОЛ с тези бежанци, че после и от тях ОТЪРВАНЕ НЯМА ДА ИМА! ОСТАВКА на НЕКАДЪРНИЦИТЕ, КРАДЦИТЕ и МАФИОТИТЕ, които са СМЪРТ за Б-я!!!
3
1
 
5
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
.....Ах, Морето..........Минава,големият кораб минава.Претъпкан с безброй бегълци,дойде "SOS" без да подава,със счупен двигател-той на буксир.Остава, в пристанище наше остава.Конфискуван за бъдещи дни,с екипажа в ареста остава.Да действа агенция за бежанци!Не става,да минат "на тъмно" не става!Пиратският кораб нали,прихванат с радар засиява.До тук с европейски мечти!Отплава, без спасителни лодки отплава.През морската граница ни,в посока към суша минава!Матрос Йовчев:Ти му мисли!
2
0
 
16
 
! Отговори
gtf преди 10 години
турция, като финансира и подготвя бунтовници, да прибира бежанците. Затворете тая граница и който от къде е.. те са голяма икономика 20-30 хил. повече, по-малко нема им пречат !
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
S interes nabludavam,kak krizata s bejancite shte izqde glavata na Oligarski.