Кухни, топла вода и коменданти в бежанските центрове в София

Монтират и видеонаблюдение, за да има ред, рече Чирпанлиев
16 окт 2013 19:52,
89
Кухни, топла вода и коменданти в бежанските центрове в София
Бежански биваци в центъра в Пъстрогор. Снимка: Impact Press Group

До няколко дни в центровете за бежанци ще има табла на арабски език с всички правила и инструкции за реда в тях, обяви шефът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

"Ще въведем ред", зарече се той и обяви, че вече са сключени договори с охранителна фирма, която да следи центровете във "Военна рампа" и "Враждебна", предстои да бъдат назначени и коменданти.

Още по темата
По думите му в момента се работи и по монтирането на видеонаблюдение, което обаче няма да бъде сложено в стаите и тоалетните.

"Видеонаблюдението ще бъде само за да се контролира редът. Налага се видеонаблюдение, защото имаме доказателствен материал за това, че има вредителски действия в санитарните помещения, като слагане на памперси в каналите", поясни Чирпанлиев.

Той обясни, че се работи и за изграждането на стаи - кухни, в които бежанците да могат да си готвят.

"Мюфтийството изрази желание да направим кухни и да започнем да ги храним с топла храна. Надявам се да бъдат доремонтирани радиаторите във "Военна рампа" и "Враждебна", дал съм срокове това да стане до 3-4 дни преди да започне отоплителният сезон", каза още Чирпанлиев.

По неговите сметки сумата за отопление на двата столични центъра за бежанци ще е около 200 000 лв.

"Искам да коментирам това, което се вижда на някои материали по медиите, че бежанците спели по земята, аз се убедих с очите си, че от леглата, които им се раздават, те късат брезентите, слагат ги на земята и лежат на тях. Явно това е техният начин на живот", допълни той.

Шефът на Държавната агенция за бежанците каза още, че занапред медиите ще имат пълен достъп до центровете и базите за бежанци.

"Ще следваме девиза: "Работа и прозрачност". Няма проблем да се посещават центровете от медии, но с уточнение, че това няма как да стане, ако някои от бежанците не желаят да бъдат снимани, защото това е законово право", завърши Николай Чирпанлиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Див аграрТези хора, които са те убедили много са те излъгали :). Директивата изобщо не говори за първа страна в ЕС. Второ, дори и да приемем, че е така те имат право само на временен хуманитарен статут, а срока се определя с решение на съвета на ЕС. Такова решение обаче няма, така че подобен статут не им се полага.Да не говорим, че само половината са сирийци. Останалите са от Мали, Алжир и т.н. За справка според Freedom House Мали е една от най-демократичните страни в Африка.
29
1
 
6
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
На мен няма защо да ми обясняваш Бъдин, но тук има разни толерасти. :)
28
1
 
0
 
! Отговори
do 32 преди 10 години
Ti si nevmenqem, prost i izklu4itelno ograni4en :) Sledvai vnimatelno procedurata - kupuva6 si barut - napulva6 si u6ite - bluska6 si glavata s vsi4ka sila v nqkoq stena - jivota ti stava po-dobur :) Rusiq bila vinovna za bejancite????????????? Kakvito i medikamenti da si priemal mislq 4e e vreme da si gi po4ne6 pak da gi pie6 i to dvoina doza po 5-6 puti na den minimum!!! A da i ne izlizai 4esto ot vku6ti, opasen si za okolnite i za sebe si!!! ;)
27
2
 
12
 
! Отговори
ааа преди 10 години
по 300 сирийци на ден за 10 милионна СИРИЯ ,НЯМА ДА ИМ ТРЯБВА МНОГО ВРЕМЕ ДА СЕ ПРЕНЕСАТ В бЪЛГАРИЯ ,А НИЕ С НАШИЯ БЮДЖЕТ ,ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИМ АКТУАЛИЗАЦИЯ ПРЕЗ 15 ДНИ...
26
2
 
10
 
! Отговори
glarus 3 преди 10 години
браво.скоро очаквам доста пенсионери и шведи от маалата да проговорят арабски и да се влеят в потока на новото поколение българи с по 1100лв.за тях има надежда.
25
1
 
11
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Див аграрНещата не опират какво е усвоено, а че тези хора не са бежанци по смисъла и на нашия закон и по Женевската конвенция.Те могат да ползват някакви хуманитарна закрила по една директива, но само в първата страна в която са в безопасност. България граница със Сирия или Мали няма - така че от гледна точка на бълг. закони те са престъпници по смисъла на чл. 279 от НК. Не случайно Франция ни върна една партида такива, а Румъния няколко.
24
1
 
9
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До ODESSAТочно по това време сме били на шесто място по икономическо развитие поне в Европа!А закона го е прилагал суперполицая Гешев!
23
2
 
5
 
! Отговори
az- преди 10 години
До АГИТПРОПА какво е положението бе пич?Ако го сравняваш със Скандинавието, Германия, Канада, Австралия и т.н. е зле, ако го сравняваш с Турция, Индия, Пакистан и арабските страни си е чудесно.Предполагам схващаш разликата. За пример в Египет християните, дори и малцинство са по-заможни и живеят значително по-добре, от останалите.Така че като религията ти е толкова водеща, бягай при своите.
22
1
 
18
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
България е имала на времето много хубав закон. Закон за защита на държавата, и е имало кой да го прилага.......
21
2
 
5
 
! Отговори
batGo6o преди 10 години
Решено е- от утре ставам бежанец!
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Между другото изобщо отсъства от дебата ни първопричината за тези бежанци ,а тя се нарича основно Русия и нейните геостратегически интереси , само че сега тя не приема бежанци на своя територия не плаща издръжки и не праща помощи , пращат ООН , ЕС , Щатите и куп други демоктатични страни ,я тя праща само оръжие или се грижи за своите граждани там.
19
1
 
11
 
! Отговори
az- преди 10 години
До софиянецА по отношение на отговорните по въпроса за бежанците аз имам две и то много скромни искания, че да се реши проблема. Първо МВР да си свърши работата по охраната на държ. граница.И второ да се намерят отговорни депутати да се внесе закон, като този, който ще се приеме до дни в Холандия, който за незаконно пресичане на границата да предвижда глоба от 4 хил. евро и покриване на разходите по престой и депортиране. Ако няма пари е длъжен да ги изработи на определени места и чао.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не всички Щати и там дебата по въпроса е много остър . В Европа е така ,а не сме европейска държава .
17
1
 
5
 
! Отговори
az- преди 10 години
До софиянец"Нямаме смъртно наказание - не виждам друго адекватно наказание за извършване за измяна, представителство и шпионство, диверсия и вредителство спрямо Р. България."И доживотен затвор със заплащане или изработване на разходите по изпълнението на присъдата е достатъчно :)
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България винаги е страдала от предателите на всички нива.Ако успеем да ги отстраним тая *** дето ни налази от Азия и Африка ще я върнем обратно за нула време.Обаче матреяла е ногу прозз..
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
28 света се е отрекъл от смъртното наказание , вечене сме в средновековието когато са се събирали на мегдана да се кефят как някой го горят на клада или резват зелката , не сме и по миналия век когато гилотината е работила на акорд , не сме и миналия век когато комунстическите атентатори са ги бесели на разтоварището на Сердика и СОФИЯНЦИ са ходили да гледат сеир , сега сме 2013 , нали си уж софиянец
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
23 вчера ми загатна какъв си , сега се уверих за това си връщам думите назад , ниес теб не сме от една партия или каквото и да било друго
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честно казано съучвствам им на бежанците , дори им занесох дрехи , но не спирам да се приеснявам . На времето Иван Костов потсъпи държавнически и не допусна косовари в България , поагахме им в Македония , тогава той се опуна не на кой да е а на Строб Талбот , тежката артилерия на американската демокрация опъна се и на Йошка фишер външния миснистър на Германия и така извъртя нещата че сам спечелихме от Косовската криза започнахме прегворите за членство с ЕС и отворихме вратата на НАТО . Днес няма
12
2
 
8
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Внимавайте да не забравите нещо ей..и се усмихвайте когато ви псуват,че да не ни осъдят и в Страсбург после да им плащаме ,че не ги чешем както им се иска
11
3
 
6
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Имеменно. Arbeit macht frei. Това трябва да пише на вратата ня всяко така наречено общежитие и тия да бъдат изкарвани вяка сутрин на работа в 6 със метлите под нардзор на жандармерийски части, и прибирани в 6. Ще спрат да ви идват. Вътре какво става из общежитията си е тяхна работа.