Столичани бранят с телата си кварталната градинка

Хората в "Слатина" водят дълга битка с частен инвеститор
17 окт 2013 09:02,
49
Столичани бранят с телата си кварталната градинка
Снимка: архив, Булфото

Жители на столичния квартал "Слатина" водят дълга битка с частен инвеститор, който смята да построи блок на мястото на детска площадка в района.

В началото на август собственикът на имота огражда площадката с намерението да започне строеж. Хората от квартала излизат на протести и го спират. Преди два дни обаче багерите идват отново.

"В 6:20 сутринта спирахме багера, който беше тръгнал към площадката да извършва строителни дейности. Спряхме го, полиция, работници, така ние, имаше доста конфликтна ситуация", обясни пред bTV Мария Бояджиева, жител на "Слатина".

"Това е градинката, където хората почиват, възрастните почиват, децата си играят. И всеки ден, идвайки си от детската градина, те питат кога ще си влезем в детската площадка", допълва жената.

Кварталната градинка днес е частна собственост. Като част от активите на общинско предприятие тя е приватизирана още в края на 90-те. Следват няколко промени на собствеността на имота, докато се стигне до сегашната патова ситуация.

"Това е един частен терен от 99 година и факт е, че СО няма никаква вина за това нещо, и факт е, че в момента тази територия продължава да бъде зона за жилищно строителство. Никога това не е било детска площадка. Съжалявам, понякога, когато се казват такива истини, на хората не им харесва, но факт е", категорична е Антоанета Апостолова, кмет на Район "Слатина".

Нищо не може да направи и инвеститорът, чийто проект според него е блокиран. В полза на квартала той изгражда нов трафопост и нова детска площадка. Според гражданите обаче тя е прекалено далеч от дома им и настояват за старата градинка.

След протестите на хората от квартала от общината изготвят две работни групи, които да намерят компромисно решение както за гражданите, така и за инвеститора. Предложенията им обаче са отхвърлени.

Инвеститорът се кани да заведе иск за пропуснати ползи заради замразения си проект. Гражданите пък категорично заявяват, че ще се борят за градинката си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
7
 
! Отговори
До Жужа преди 10 години
Защо реши че това са провинционалисти? Хората обясняваха че като деца са играли в тази градинка. Това са стари соц. блокове изградени преди повече от 30 години. Стига провинционалистите да са ви виновни. Не те строят из градинките на София.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде сега Антоанета и всички по веригата в затвора!
23
3
 
10
 
! Отговори
Жужа преди 10 години
Вие знаете ли провинциалистите как си пазат своето и за най- малкото се хващат, имаме къща в едно Троянско село и част от клоните на ябълката ми влизаха в съседния двор, ами докато не го отсякоха не мирясаха, там си пазат земята като очите, а нашта я ограбиха, не стига ,че ни ни я върнаха в реални граници, ами и сега тия прованси искат да се разпореждат, ама както е казал народа пази боже сляпо да прогледне
22
0
 
7
 
! Отговори
До geri преди 10 години
Защото градинката е приватизирана по времето когато всичко се грабеше. Това не е реституция. Просто някой е бутнал парцела на наш човек. Вместо това можеше да се приватизира предприятоето но без градинката. Но тогава не е толкова апетитно. Така е навсякаде - сменят се статути на земи - преди седмица парк, днес вече с разрешение за строеж и т.н. обърни внимание в София как в междублоковото пространство се строи нова сграда. В парковете се строи, затова и града е заприличал на бунище.
21
0
 
19
 
! Отговори
арх. Скобелев преди 10 години
Тук някой не са доразбрали. Собствениците на парцела са обезщетени още навремето. Те нямат претенции за имота. От 40 години парцела е общински и е закупен с измами, подкупи и подправяне на кадастъра. После е препродаден няколко пъти. Това е съмнително придобит обществен имот с ДЕТСКА ГРАДИНКА!!!НЕ Е РЕСТИТУИРАН.
20
2
 
3
 
! Отговори
Жужа преди 10 години
До ПешкоТова не са Слатинци, а новите граждани дошли от ...........
19
9
 
5
 
! Отговори
geri преди 10 години
Стига с тия протести! Има си закони и те трябва да се спазват независимо дали харесват на всички.Защо се опитват да се разпореждат с чужда собственост?
18
1
 
1
 
! Отговори
Journey преди 10 години
До БРАВОДо 4Че "Оставка" малко искане ли е?Или не е ясно за някои хора?
17
10
 
11
 
! Отговори
Жужа преди 10 години
Ние също сме собственици на земя в Младост, какво протестирате , ние шопите не сме дошли да ви вземем земята в провинцията, съберете пари и си я платете, а децата ви ще дишат по- добре там от къде сте дошли,а не искате ли и за кучетата да ви направим площадки ние шопите не ви харесваме и никак не се радваме, че се заселихте тук, а пък и имате претенции, дано човека си застрои кквото иска , а вие командвайте по ваште краища
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещо не мога да разбера гражданите - има частен имот, има собственик, който си иска земята и е в правото си да я застрои както прецени за добре. Малко е егоистично от страна на тези хора - земята не е тяхна. Надали всички, които пишете тук ще реагирате така ако земята е ваша.
15
0
 
1
 
! Отговори
... преди 10 години
До Анонимен No 1Така като гледам, е срещу 18 блок. Откъм предните входове, от другата страна на уличката.
14
2
 
18
 
! Отговори
Journey преди 10 години
Класическа ситуация в България.Някой корумпиран кмет е продал мястото, с комисионна за него, разбира се, преди 15г.Взел си е парите. Този кмет вече не е на тази си позиция. Законово всичко е наред. В момента, нито съд го лови, нито закон...нищо.Инвеститора си е в правото...и отново...обикновените граждани понасят последствията.Градливо, мързеливо, мафиотско, гнусно, скапано българско семе сме и няма да се променим, никога.
13
2
 
14
 
! Отговори
до БГ - не гледай... преди 10 години
Дучев стига си лъгал. Тая площадка е такава още от 77-та година и ти отлично го знаеш това. Строена от Паркстрой. Заграбил си детска площадка и искаш да строиш.до redordeadДучев престани бе. Нали Общината от цял месец насам ти предлага други имоти. Ама ти все не ги харесваш. Искаш да рекетираш и Общината и обществото. Да замениш кокошка за кон.
12
1
 
10
 
! Отговори
Булгаристан преди 10 години
Направо бежански център да строят в градинката. Децата няма къде да играят, но иначе няма проблем на всеки ъгъл в квартала да има кръчма/чалготека и шум и крясъци до 4 сутринта. А иначе кметицата за да отчита някаква дейност, строй детски площадки в София на възможно най-абсурдните места където никой нормален родител няма да води детето си. Както в кв. Павлово. Има детска площадка ВЪТРЕ в КРЪГОВО ДВИЖЕНИЕ. Приятна, чиста и безопасна среда. А истинските зелени пространства са продадени на мутрите
11
1
 
6
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
и за какво мислим :? да не би за децата да имат къде да живеят :)*** нещастни вие докато израствахте имаше градинки и междублокови пространства нали :)ждрольовци
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм съгласен с кметицата на район "Слатина", че нищо не могла да направи. Ами кой издаде разрешителните за строителство? Кой инспектира терена, за да се увери, че всичко в проекта е представено точно? Кой в цялата тази продажна администрация свърши нещо за хората? Или като в други подобни проекти сградите се представят на "калкан", за да може да се усвои междублоковото пространство в полза на частни интереси?! А децата (макар и все по-малко) кучета ги яли... Не желаем подобни "инвеститори"
9
7
 
11
 
! Отговори
redordead преди 10 години
не защитавам презастрояването, но това е малко като вие да сте имали някви поляни, които са си ваша собствност и хората от райноа да решат, че там ще си правят някви неща, и когато искате да си го позлвате да протестират...след като градинката никога не е била с такъв статут, никой не може да спре инвеститора. В този случай, за да се запази мирът и да се обезщети собствениак, трябва да се види неговия проект и да му се даде сходна замея или парично обезщетение на цената, която би реализирал...
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и в Младост сринаха една детска площадка за да строят поредната чалго-мутротека. Интересното е, че на герберастката кметица нещо не й прави впечатление изобщо.
7
28
 
6
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 10 години
Ами тези граждани, пардон егоисти от Слатина, да събарят блокове, в които живеят и на тяхното място да направят градинка да играят децата. Защо искат да "събарят" чужд блок? Или да съберат няклко милиона лева собствени пари и да купят терен, на който да има площадка за децата? Те практически искат да ограбят собствениците на терена.
6
2
 
24
 
! Отговори
арх. Досев преди 10 години
Престъпление е да се продават детски площадки на частни инвеститори. Лъжа е ,че това не е детска площадка, там има съоръжения за детски площадки поставени именно от общината. Да се краде и лъже е престъпление. При това срещу деца ! Нужно е незабавно разследване и виновните да бъдат подведени под отговорност !