Столичани бранят с телата си кварталната градинка

Хората в "Слатина" водят дълга битка с частен инвеститор
17 окт 2013 09:02,
49
Столичани бранят с телата си кварталната градинка
Снимка: архив, Булфото

Жители на столичния квартал "Слатина" водят дълга битка с частен инвеститор, който смята да построи блок на мястото на детска площадка в района.

В началото на август собственикът на имота огражда площадката с намерението да започне строеж. Хората от квартала излизат на протести и го спират. Преди два дни обаче багерите идват отново.

"В 6:20 сутринта спирахме багера, който беше тръгнал към площадката да извършва строителни дейности. Спряхме го, полиция, работници, така ние, имаше доста конфликтна ситуация", обясни пред bTV Мария Бояджиева, жител на "Слатина".

"Това е градинката, където хората почиват, възрастните почиват, децата си играят. И всеки ден, идвайки си от детската градина, те питат кога ще си влезем в детската площадка", допълва жената.

Кварталната градинка днес е частна собственост. Като част от активите на общинско предприятие тя е приватизирана още в края на 90-те. Следват няколко промени на собствеността на имота, докато се стигне до сегашната патова ситуация.

"Това е един частен терен от 99 година и факт е, че СО няма никаква вина за това нещо, и факт е, че в момента тази територия продължава да бъде зона за жилищно строителство. Никога това не е било детска площадка. Съжалявам, понякога, когато се казват такива истини, на хората не им харесва, но факт е", категорична е Антоанета Апостолова, кмет на Район "Слатина".

Нищо не може да направи и инвеститорът, чийто проект според него е блокиран. В полза на квартала той изгражда нов трафопост и нова детска площадка. Според гражданите обаче тя е прекалено далеч от дома им и настояват за старата градинка.

След протестите на хората от квартала от общината изготвят две работни групи, които да намерят компромисно решение както за гражданите, така и за инвеститора. Предложенията им обаче са отхвърлени.

Инвеститорът се кани да заведе иск за пропуснати ползи заради замразения си проект. Гражданите пък категорично заявяват, че ще се борят за градинката си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не останаха градинки и паркове,после ще се чудите,защо,аджеба,ни е толкова мръсен въздуха.Стройте още да не остане нито един парк,направо и борисовата градина да я направите на жилищен комплекс.
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на гражданите на Слатина. Ако повече хора се бореха с тяхното упорство за обществения интерес, държавата ни би била по-добро място за живеене. Не може интереса на един частен инвеститор да е над интереса на гражданите, та дори и ако закона е на негова страна в момента. Законите са за това да защитават обществения интерес. Общината може да го компенсира с друг имот на същата стойност.
3
1
 
26
 
! Отговори
БРАВО преди 10 години
Хубав пример, БРАВО ! Ако със същата настойчивост хората си отстоявха желанията и правата и за другите неща като: пазене на границите, грабежа на монополистите, безплатния износ на суровини, избора на съдии - тогава Б-я ще стане цветна градина ! Ако само викат "оставка" без НИКАКВО друго искане, ще имат все нови кукли на конци и така докато си загубят държавата.
2
0
 
1
 
! Отговори
tough преди 10 години
Но какво да се прави, факт е...
1
2
 
20
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
слатинци са едни от малкото останали истински неподправени шопи в Софето затова и си защитават своето