Експерт алармира: Нашествие от плъхове в столицата

Гражданите чакали бройката да стане "видимо неприятна"
5 фев 2014 11:26, Анисия Иванова
30
Експерт алармира: Нашествие от плъхове в столицата
Плъх. Снимка Reuters

Популацията на сив плъх на територията на столицата се е увеличила през последните 10 години заради многото  благоприятни за тях условия, обясни главният експерт в РЗИ – София в отдел "Паразитология” Цезарина Илиева.

"Това са наличието на обилна храна, създаването на много места за убежище и не на последно място подценяването на проблема със заселване на гризач в нашето жилище, на работното място”, изброи  тя пред "Фокус".

Много важен е подходът на гражданите към проблема, смята тя и обясни, че обикновено се изчаква числеността на вредителите да стане "видимо неприятна", за да започнат гражданите да се безпокоят. Едва тогава те се опитват да се справят сами или да търсят помощ, допълни Илиева.

Според нея друг недостатък е, когато хората потърсят специализираните фирми, те очакват, че след една обработка проблемът трябва да бъде решен веднага, след като е назрявал дълго време.

Собствениците на обекти, жилища, на администрации трябва да знаят, че превенцията е да не се допуска проникване на плъхове в сградите, обясни тя.

Препоръката на експерта за това е всички приземни етажи и мазета да бъдат затворени, недостъпни, осветени, за да не може в активния сезон от април до октомври да има свободен достъп на гризачи и други вредители.

„Когато се извършват ремонти дейности през пролетта, да бъдат затворени всички отвори, каналите и вентилациите да се затворят с решетки, защото това са пътищата за миграции на гризачите“, призова Илиева.

"Изтребителните мероприятия се прилагат, когато в жилището и обекта се открият видими следи от вредителите.
За това препоръчвам на гражданите веднага да реагират и да започнат обработки, защото тези вредители увеличават броя си много бързо и оставени в подходящи условия с наличие на храна и убежище, те стават нашественици", каза още Цезарина Илиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: плъхСофиязарази
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно е доста доходно да си платен драскач по форумите, пък и не е кой знае каква философия - просто отваряш всяка статия, независимо от темата и пускаш злобни коментари с политическа окраска. Кажете как да се включа и аз, на всичко съм готов, само и само да изкарам някой лев, че вкъщи е глад, та се не трае!
4
5
 
14
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Нашествие от плъхове в столицатаГражданите чакали бройката да стане "видимо неприятна"Масово излизане на плъхове на повърхността говори за предстоящо разместване на земни пластове.
3
7
 
12
 
! Отговори
ДА преди 10 години
Много си прав за червените плъхове и то какви охранени са само, ИЗТРЕБЛЕНИЕ МУ Е МАЙКАТА, защото тия гадове са напаст за България, но е нужно повече динамит за да е ефективно лечението!
2
6
 
8
 
! Отговори
Гнусотия преди 10 години
На война е -така твърдят старите хора.
1
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Популацията на червени плъхове се е увеличила значително на Позитано 20, поради наличието на огромно количество *** и ***. Предлага се дератизация със силно токсични отрови, защото тази порода плъхове е силно устойчива и се размножава с големи темпове.