Строежът на метрото на ул."Сребърна" започва в петък

Строителството ще струва 16,7 млн. евро
30 юли 2014 13:45,
54
Строежът на метрото на ул."Сребърна" започва в петък
Снимка: БТА

На 1 август започва разширението на втората линия на метрото от станция "Джеймс Баучер" до метростанция "Витоша" на ул. "Сребърна" в кв. "Хладилника", което ще бъде завършено на 1 юни 2016 година. Това съобщи днес пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери строителството на метрото при Летище София.

Кметът каза, че грубият строеж на метростанцията при аерогарата е готов, правят се покривните конструкции. Започва оформянето на салона на станцията - единствения в столицата, в който ще има живи дървета, каза кметът Фандъкова. Тя информира, че през септември се очаква да приключи полагането на релсовия път, а през април 2015 г. строителството ще бъде окончателно завършено. За по-малко от 20 минути хората ще могат да стигат от летището до центъра, отбеляза кметът.

По повод разширението на метрото до ул. "Сребърна" Фандъкова съобщи, че отсечката ще е с дължина 1,3 км и ще включва една подземна метростанция с изходи на кръстовищата на бул. "Черни връх с ул. "Хенрих Ибсен" и ул. "Сребърна", и с ул. "Филип Кутев" (бъдещия бул. "Тодор Каблешков"). Прогнозното увеличение на пътниците на метрото след завършване на участъка е 28 хиляди пътници дневно.

Строителството ще струва 16,7 млн.евро, което по думите на кмета е най-ниската стойност за подземен участък от изградените отсечки на метрото в София. Строителството ще се извършва по нов австрийски тунелен метод без да се разкрива терена.

Кметът на София предупреди, че ще има затруднения на движението в района до неговото възстановяване през септември 2015 г., когато ще продължат довършителни работи в метростанцията. От 1 август автомобилите ще се движат в едното платно двупосочно по бул. "Черни връх" в участъците от ухото на трамвая до ул. "Сребърна" и след нея до ул. "Филип Кутев", обясни кметът. Тя призова преминаващите граждани да използват алтернативни трасета - като "Симеоновско шосе" и "Драган Цанков".

Живеещите в района ще могат да получат талон за безплатно паркиране в буферния паркинг при метростанция "Джеймс Баучер", информира кметът Фандъкова.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз живея в Лозенец и съм много доволен, първо метрото стиган на сто метра от мен, сега и до хладиливника ще стигне, на Семинарията -естакада, женския пазар го оправи, браво на тая Жена.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все пак имате някакъв асфлат. Предполагам не знаете какви са улиците в овча купел ул. 687, 688, ул. камелия и да не продължарам с изброяването на всички останали които ИЗОБЩО НЯМА АСФАЛТ, А Е ЧЕРЕН ПЪТ.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всеки ден метрото поема 400 000 души в двеет посоки.
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано повечето мрънкачи верно са платени тролчета, защото ще е много тъжно ако реално са толкова ***. Скъпо било, ненужно било... очевидно никога не са стъпвали в тази част на града, но акъл могат да дават. Колкото до сумата, ако наистина всеки ден пътуват по 30 000 човека (поне по два пъти на ден), то тя ще се избие за по-малко от 5 години, а експлоатацията на това трасе и ползите за града ще са за десетилетия напред.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога в софийското село Железница ще се асфалтират цялостно улиците Пробуда и Иглика ??? , след подмяна на водопровода ни с нови тръби всичко е забравено от бога, вече седма година чакаме и чакаме и чакаме и чакаме....до кого да пишем вече жалби с подписки ??? През зимата е страшно човек да тръгне да ходи на работа с кола, а през лятото е като пясъчна буря. А и като пресметнем , че двете улици са и с голям наклон, какво ли се случва след поройните дъждове ???
18
3
 
4
 
! Отговори
Въпрос2 преди 9 години
След толкова *** и злобни коментари, нека си задам пак въпроса към г-жа Фандъкова: защо метротто не минава през Дружба2? Това е геноцид към живеещите там. Ще моля "истинските" софиянци да си спестят умните коментари, и да пишат само тези, които имат да кажат нещо. Опитах се да задам този и други въпроси в общината, но познайте дали получих отговор.
17
41
 
1
 
! Отговори
урко преди 9 години
Цялата софия сигурно е цъфнала и вързала та ние строим метро за милиарди! С парите можеха да се оправят стотици малки и големи улици и да се решат огромните проблеми на града, вместо това ние ги зариваме под земята. Метрото е хубаво нещо но в нашия случай е като поговорката "на гол тумбак чифте пищови"
16
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВиж само каква глупуст си написал: "Доколкото ми е известно идеята е метрото да стигне по черни връх до околовръстното".Да бе и до Драгалевци ще стигне. Ти нормален ли си. Знаеш ли какъв е наклона там ?
15
4
 
4
 
! Отговори
Ядосан! преди 9 години
Понеже не бях поканен да прережа лентата и да направя първата копка на тази отсечка, ще режа лентата за откриването на всяко дръче и всяка плочка при завършването!Всички телевизии трябва да предават откриването на живо с повторение в началото на всички информационни емисии, вестниците да изведат тази новина на първа страница за поне една седмица! Радиостанцийте, които искат да си запазят лиценза, трябва да предават на живо не само звук, но и картина!
14
1
 
23
 
! Отговори
въпроси има ли? преди 9 години
Метрото задължително трябва да има спирка на "Плиска"!
13
33
 
4
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Метрото е за бедните по принцип, богатите не слизат от колите си.
12
0
 
25
 
! Отговори
До всички недоволни преди 9 години
Ние, които живеем в кварталите под Витоша, сме изключително доволни от строежа на тази отсечка, защото ни е нужна. Всички останали, които нямат отношение към това силно натоварено трасе, да си гледат техните маршрути.
11
11
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До sante_dogПо принцип си напълно прав - специално тази отсечка (НДК-Хладилника) според мен е ненужна, защото и трамвай си има, и е близо до центъра. Но все пак е добре.
10
3
 
13
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
мрън мрън мрън, Фандъкова тва, Фандъкова онова
9
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех, те в скоро време хората ще почнат други планети да заселват, ние още метро строим! Правете си сметката колко сме изостанали от цивилизования свят. Това, което ние го правим сега, те са го направили преди 100 години.
8
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахах, 2 години за 1 спирка на метрото от 1 км. Нормалните хора цели градове строят за това време
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хладилника е едновременно и индустриална и жилищна зона и доста хора пътуват тук до работа. Определено Метрото ще бъде голямо удобство. Доколкото ми е известно идеята е метрото да стигне по черни връх до околовръстното, като по този начин изкара една значителна част от трафика извън софия.
6
4
 
41
 
! Отговори
мразя тролове преди 9 години
Абе, вие троловете сте страшни нещастници........само знаете да се чешете по смръдливите си *** и да пишете глупости на всяка една новина!!!
5
29
 
12
 
! Отговори
Въпрос? преди 9 години
Имам въпрос към госпожата с блуждаещия поглед: защо метрото за летището не минава изобщо през Дружба2? Това, което тя прави е много гадно и срещу жителите на квартала!
4
72
 
2
 
! Отговори
Стоп преди 9 години
Грабежа на София чрез строителство на метро трябва да бъде спрян.Кому е нужно метро до летището?До там няма дори автобус!Защо?Защо няма трамвай?3 км трамвайна линия колко струват?Метрото на София е на загуба, колкото повече расте, ще расте и загубата.