Строежът на метрото на ул."Сребърна" започва в петък

Строителството ще струва 16,7 млн. евро
30 юли 2014 13:45,
54
Строежът на метрото на ул."Сребърна" започва в петък
Снимка: БТА

На 1 август започва разширението на втората линия на метрото от станция "Джеймс Баучер" до метростанция "Витоша" на ул. "Сребърна" в кв. "Хладилника", което ще бъде завършено на 1 юни 2016 година. Това съобщи днес пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери строителството на метрото при Летище София.

Кметът каза, че грубият строеж на метростанцията при аерогарата е готов, правят се покривните конструкции. Започва оформянето на салона на станцията - единствения в столицата, в който ще има живи дървета, каза кметът Фандъкова. Тя информира, че през септември се очаква да приключи полагането на релсовия път, а през април 2015 г. строителството ще бъде окончателно завършено. За по-малко от 20 минути хората ще могат да стигат от летището до центъра, отбеляза кметът.

По повод разширението на метрото до ул. "Сребърна" Фандъкова съобщи, че отсечката ще е с дължина 1,3 км и ще включва една подземна метростанция с изходи на кръстовищата на бул. "Черни връх с ул. "Хенрих Ибсен" и ул. "Сребърна", и с ул. "Филип Кутев" (бъдещия бул. "Тодор Каблешков"). Прогнозното увеличение на пътниците на метрото след завършване на участъка е 28 хиляди пътници дневно.

Строителството ще струва 16,7 млн.евро, което по думите на кмета е най-ниската стойност за подземен участък от изградените отсечки на метрото в София. Строителството ще се извършва по нов австрийски тунелен метод без да се разкрива терена.

Кметът на София предупреди, че ще има затруднения на движението в района до неговото възстановяване през септември 2015 г., когато ще продължат довършителни работи в метростанцията. От 1 август автомобилите ще се движат в едното платно двупосочно по бул. "Черни връх" в участъците от ухото на трамвая до ул. "Сребърна" и след нея до ул. "Филип Кутев", обясни кметът. Тя призова преминаващите граждани да използват алтернативни трасета - като "Симеоновско шосе" и "Драган Цанков".

Живеещите в района ще могат да получат талон за безплатно паркиране в буферния паркинг при метростанция "Джеймс Баучер", информира кметът Фандъкова.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
30
 
12
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
Тази отсечка защо е? За да се пусне метро до един търговски център ли? Не е ли по-добре да се изгради отсечка от която има наистина нужда - до някой голям жилищен квартал (Овча купел например!) за да могат хората да го ползват всекидневно като ходят на работа, а не за парцалки в мола.
2
20
 
11
 
! Отговори
Бай Ставри преди 9 години
Хайде, да копате бързо, че наш бочко няма търпение да резне лентата!
1
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как така Борисов не е бил там да резне лентичка за започване ...