Вижте как ще изглежда военният паметник пред НДК

Столичната община представи идейния проект
Обновена: 14 окт 2014 14:08 | 14 окт 2014 11:27, Веселина Йорданова
127

Снимка: Столична община

Столичната община представи идеен проект за възстановяване на Военния паметник на софийските І-ви и VІ-и полкове на историческото му място, където сега се намира паметникът „1300 години България“.

Мемориалът на героите от двата пехотни полка е издигнат през 1934 г. На трите стени са били изписани имената на над 3000 загинали през Балканската и Първата световна война.

Още по темата
През Втората световна война бомба събаря едната стена, а в края на 70-те години на XX век събарят и другите две заради строителството на НДК.

През август общината организира допитване сред софиянци как да изглежда мястото на паметника “1300 години България“, а като резултат се наложи идеята да бъде възстановен военният паметник, който се е намирал там.

Идеята бе подкрепена и от Министерството на отбраната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
11
 
! Отговори
Там преди 9 години
му е мястото на този паметник... но такъв вид, все едно е прелетял от скопския мутро-барок, може да се помисли малко повече преди да се прави нещо толкова важно...
19
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това може да се случи само в държава управлявана от ... а именно да махнеш паметни плочи на загинали твои сънародници в името на освобождението на други твои сънародници и да плеснеш едно грозновато гигантско нещо "България 1300години"и какво след 1300 годишнината България изчезна ли??? а в друг край на столицата един грамадански съветски паметник на червеноармеец който св явява окупатор а не освободител....45 години комунярска пропаганда и 25 г.промиване на мозъци е как няма да сме зомби!
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А къде ще са паметните плочи на загиналите през Втората Световна Война? Посланик Исаков разреши ли ви да има такива плочи?
17
3
 
30
 
! Отговори
Кореняк софиянка преди 9 години
Много се радвам, че ще махнат многоъгълният петох*йник. Но се притеснявам от изпълнението на проекта. На снимка изглежда едно, а после обикновено става като величественият фонтан на бул. Витоша
16
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е паметник на БЪЛГАРИ загинали за БЪЛГАРИЯ, не за някоя партия или нечии интерес. Спри с глупостите, центъра на София е ГЕТО от арабски, *** и африканси тип - едно такова съоръжение би облагородило центъра, би вдигнало смачкания дух на малкото останали БЪЛГАРИ, а някои хлапетии биха могли да научат нещо за историята, държавата и народа си!
15
3
 
29
 
! Отговори
Ная преди 9 години
До АНТИМУТРАЕй няма шанс явно някога да бъде направено нещо хубаво и да не се намери някой *** да политизира нещата. Говорим за паметник на загинали български войници, загинали за нещастния ти ***, а ти говориш глупости. Засрами се!
14
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това да не е в Скопие?
13
2
 
18
 
! Отговори
koko преди 9 години
Браво! Добра идея!
12
17
 
4
 
! Отговори
не преди 9 години
неее
11
11
 
46
 
! Отговори
КРАСОТА преди 9 години
КРАСОТА! ВЕЧНА СЛАВА НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ, МНОГО Е ХУБАВО, ЧЕ ЩЕ ВЪЗСТАНОВИМ ПОРЕДНИЯ ПОРУГАН ПАМЕТНИК ОТ ЧЕРВЕНАТА ЧУМА!
10
4
 
44
 
! Отговори
до Антиматура преди 9 години
Това е МЕМОРИАЛ бе, на кво искаш да прилича - на чалготека ли!
9
6
 
16
 
! Отговори
разбирача преди 9 години
БРАВО!
8
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудесно !! Най-после една снимслена идея. Дори Тодор Живков си е изкривил устата като видял това склуптурно недоразумение, на което се "наслаждаваме" от 30 години вече в центъра на София... На всичко отгоре заплашва да се срути върху хората. Моите ужавения към труда на скулптура/ите, но паметникът на Българския войн е по-важен за нас от тая грозотия...
7
27
 
14
 
! Отговори
фъни дък преди 9 години
Ще хапнем, ще пийнем, ще гушнем едни пари. Пък плебса ще плати, иска не иска.
6
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съгласен!
5
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Там си имаше такъв паметник. Просто да го върнат на мястото му.
4
6
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще махат тази опасна грозотия?! УРАААААААА!!! А иначе идеята за военен паметник е страхотна! Тези хора го заслужават.
3
29
 
38
 
! Отговори
капитан Списаревски преди 9 години
Аз викам да се построи паметник на американските пилоти, които сринаха София и в частност въпросният паметник. После, на откриването ще поканим мъжът на американския посланик, да ни прочете лекция относно толерантността към гейовете, ***, и всички, които ни грабят.Предлагам паметникът да представлява няколко усмихнати американски пилоти, оглеждащи своят Либерейтър, докато се товарят запалителните бомби, които трябва да се изсипят над София.
2
7
 
29
 
! Отговори
GRN преди 9 години
Идеята е добра, но така като пана ще бъде редовно спрейосван от разни ***.
1
6
 
58
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
Подкрепям с две ръце!Не може в София да има паметници на съветската армия, американските летци и.т.н. а не на своите герои...