Загиналият в асансьора сам отворил блокираната врата с отвертка

Инцидентът няма нищо общо с техническата изправност, категорични са експерти
Обновена: 17 яну 2015 11:35 | 17 яну 2015 11:26,
87
Загиналият в асансьора сам отворил блокираната врата с отвертка
Снимка: ДАМТН

Мъжът, който загина снощи в асансьорна шахта в блок №21 на ул. “Охридско езеро” в София, собственоръчно с отвертка е отворил вратата на асансьора на 14-ия етаж, който е бил блокирал между 15-ия и 16-ия етаж.

"Инцидентът няма абсолютно нищо общо с техническата изправност на този асансьор или на който и да било друг”, категорични са инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), които тази нощ са направили оглед на съоръжението.

По данни на съседи възрастният мъж е бил инженер и многократно през годините е правил подобни интервенции по асансьора, се посочва в съобщение на ДАМТН.

Експертите определят причината за инцидента като "нерегламентирана намеса от неоторизирано лице".

Проверката е установила, че 70-годишният мъж многократно е слизал и излизал по специално пригоден от него “мост” в шахтата, за което свидетелстват следите от масло, оставени по вратата на асансьора и площадката.

Вероятно е правил опит и за затваряне на вратата отвътре, за което има достатъчно доказателства.

Асансьорът има редовен технически преглед, редовна поддръжка и надзор, за което говори и фактът, че всички блокировки са сработили при насилственото отваряне на вратата.

За поддръжката се грижи фирма “Асансьор МБ 97”, а за надзора “НБ Лифт контрол”. Живущите в блока нямат оплаквания от оторизираната фирма.

Окончателен технически доклад по случая ще има в понеделник, а органите на реда тепърва ще установяват мотивите и причините, довели до трагедията.

ДАМТН апелира за пореден път ползвателите на асансьори да се въздържат от умишлено външно вмешателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
Кон преди 9 години
Работа на проверяващите е да изкажат логично свързана версия - какво и защо е правил този човек с вратата на асансьора. Тук е написана една лъжа, тъй като няма посочена предполагаема цел на действията, а освен това са написани абсурди като "мост в шахтата".С други думи сложебни лица ни лъжат. Защо? Може от некадърност, може за да прикрият вината на някой жив.
58
2
 
0
 
! Отговори
аа преди 9 години
а за оплаквания от този "възрастен" човек има ли данни? или и това потъва в небитието? Някакси цялата новина ми звучи като "Абсурдистан". Човек живеещ на последния етаж изведнъж се опитва да реши проблема с асансьора. Най-вероятно първата му реакция е да се опита да помоли хората от асансьорната поддръжка да направят нещо. Някакви сведения за това? Или това няма значение, в "Абсурдистан"? Важното е, че той в един момент се е опитал нещо да направи сам (о господи, как може?)?
57
1
 
1
 
! Отговори
оу преди 9 години
Мост в шахтата ? Въжен или дървен не разбрах де !?
56
1
 
3
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
И да не е повреден, я па ще поправям!
55
0
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Кой се разхожда навън с отверка. Предполагам, че не се поддържат сградите на не- богаташите.Затова се измислят абсурди. Но с не само в България е така, ако това може изобщо да служи за успокоение.
54
0
 
4
 
! Отговори
vivian преди 9 години
Не разбрах какъв е този мост в шахтата, по който слизал и се качвал човека, па и на 14-тия етаж?
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой си купува жилище на 14,15 или 16 етаж бре?! Тая година сменя дограмата в спалнята другата в хола, третата санира една стена и с каква цел?! По-добър живот... Я се събудете това пак ще си бъде 14 етаж и асансьора ако спре и сте на възраст...
52
2
 
7
 
! Отговори
киро преди 9 години
ако всякаква *** ,като ,,инженери,, , ,,професори,, и ,, експерти ,, разбираха от асансьори ,АСАНСЬОРНИТЕ ТЕХНИЦИ НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА . НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИМ ИЗЯДЕ ХЛЯБА ТОКУ ,ТАКА . АСАНСЬОРА Е ПРОСТА РАБОТА ,АМА НЕ Е ЗА ПРОСТИ ХОРА
51
2
 
14
 
! Отговори
Коментатор преди 9 години
Баш Майстора - асансьорен техник (2015)
50
5
 
2
 
! Отговори
корупция преди 9 години
Да де..човека е бил инженер,а тия пишман специалисти са ясни,че колко инженери работят в една такава фирма за асансьори..:) нали всички карат някакви курсове водени от тия същите специялисти,както всички изпити плащаш и вземаш изпита,асансорите на 90% са не изправни,и как ще има смъртен случей и ще имат само глоба,е това е България най корумпиранат държава в света.
49
2
 
9
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 9 години
специално за дурака 57 говорить МоскваАсансьор на руски е "лифт", в руския език няма дума "асансьор".Лифт е заемка от английския език , я ние понеже в началото на 20 век сме били франкофони, сме заели от френския "ascenseur"Ама това е непостижимо далеч отвъд интелектуалните хоризонти на русофоби-питекантропи, дето не ги е гнус и в статия като тази да цапат коментарите със сороски екскременти.
48
1
 
10
 
! Отговори
мишо преди 9 години
Интервенции на асансьори могат да извършват само техниците им. Ако този съсед е ПИПАЛ нещо по асансьора и съседите са знаели защо не са уведомили техниците или други контролни органи. В такива случаи трябва да се спре асансьора.Знаци или съседите са също измамници и саботьори или версията , която ни се пробутва е пълна лъжа.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тази България все няма виновни, убийствата в резултат на лични причини, любовни триъгълници, инцидентите в резултата на немърливост на ползвателите......все оправдания.
46
4
 
18
 
! Отговори
читател преди 9 години
*** обяснения с цел замазване на действителността.Кой без причина, ей така, ще започне да отваря вратата.А като е бил изправен, защо е заседнал?Умниците от фирмата да обяснят какво е това "мост в шахтата"!Сигурно на дъното на шахтата още е държал отвертката.Тези от назора абсолютно нищо не правят, идват без никакви прибори, на око преценят, че всичко е добре.
45
3
 
14
 
! Отговори
dp преди 9 години
Толкова много безсмислени коментари - не знаем нищо още. За да е трябвало многократно да отваря тая врата е имало причина, какви мостове ни разправят да е градил в шахтата какви глупости, майка си ли ще тръгне да търси в тая шахта.Вместо да дрънкат часове как всичко било наред а той пипал където не трябва да кажаткакво точно са видели, аман от празни БГ приказки - тях ако се научат да не слушат хората в БГ няма да има и кой да ги приказва (а това ще е начало на сериозен прогрес).
44
3
 
2
 
! Отговори
7 преди 9 години
imalo e ne6o za da go popravi nee bez ni6o i taq firma si izmiva racete si
43
11
 
6
 
! Отговори
Плавник преди 9 години
Типично по български! Всичко можем сами и всичко знаем. Затова се смеем на американците и на другите нации, че били ***, защото за една крушка викали майстор. Тоя умния сега е на оня свят - да дава акъл.
42
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фиу-у-у, батман!
41
9
 
24
 
! Отговори
тТт преди 9 години
Пичове, един човек мине ли 60 години и почва с простотиите. Те по-умни от мен са го казали, че децата и бабите/дядовците затова се обичат, 'щото са на един акъл.
40
9
 
7
 
! Отговори
гаварит Масква преди 9 години
МЬI АСАНСЬОРИМСЯ!