Октомври показват античния комплекс "Сердика"

Фандъкова: Заради разкопките пет пъти е сменен проектът за метрото
Обновена: 8 апр 2015 16:15 | 8 апр 2015 16:12, Анисия Иванова
15
Октомври показват античния комплекс "Сердика"
Посещението на античния комплекс "Сердика". Снимка: БТА

В средата на октомври ще бъде завършено изграждането на "Античен културнокомуникационен комплекс "Сердика", заяви министърът на културата Вежди Рашидов, който заедно с вицепремиера Томислав Дончев, министрите Владислав Горанов и Лиляна Павлова и кмета на София Йорданка Фандъкова, посети обекта.

Днес е подписан договорът за изпълнение на заключителния етап на проекта за музея на открито, финансиран по ОП "Регионално развитие".

Благоустройството на пл. "Независимост" е първият завършен вече етап от мащабния проект. Заключителният етап предвижда благоустрояването на зоната на пл. "Независимост" и пространството под бул. "Мария Луиза" с обща площ от 8 хил. кв. м. Зоната на пл. "Независимост" /под Ларгото/ е с площ 4850 кв. м и обхваща района между съществуващите подлези на Източната Сердикийска порта на античния град, централния подлез с храма "Света Петка", пространството под пътната връзка между булевардите "Дондуков" и "Тодор Александров", както и районът под площада пред бившия ЦУМ.

Ларгото отдавна трябваше да бъде готово, но предишното правителство не направи нищо, посочи Рашидов. Той каза, че обектът беше "арестуван" и обвит в найлони, които днес ще бъдат махнати, за да започне работата.

Министър Рашидов каза, че Министерството на културата ще спаси Норвежката програма и ще предотврати "загубването" на 16 млн. евро, и обяви, че възобновява идеята за преместването на Националния исторически музей в сградата на бившия ЦУМ.

Кметът Фандъкова пък припомни, че разкопките на Ларгото бяха направени по време на строителството на метрото като част от политиката на Столичната община за инвестиции в културно-историческото наследство. За да може да се запази археологията тук, пет пъти беше сменен проектът за метростанцията, посочи Фандъкова. Тя допълни, че дружеството "Метрополитен" е инвестирало около 6 млн. лв. в разкриването на археологическите обекти. До края на годината ще бъдат разкрити две улици от римския период през 4 и 6 век, останки от една голяма резиденция, седем жилищни сгради, изключително красиви и цветни музайки.

"Надявам се да не се повтаря този пример за липса на приемственост при смяната на различните правителства”, добави още тя.

Градоначалникът допълни, че всеки лев, инвестиран в култура и изкуство, след това се връща многократно и като туризъм, и като добавена стойност на самите индустрии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
34
 
! Отговори
Ники преди 9 години
Дсй боже по-скори и по-качествено да стане!
8
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на ГЕРБ .
7
11
 
36
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Браво на ГЕРБ и Борисов . За 25 години само тази партия направи и построи нещо . Тройната банда БСП-ДПС-Атака пък успя само за една година да фалира Държавата . Така е когато Станишев , Местан , Сидеров и Орешарски мислеха какво и колко да откраднат . Браво на народа , че избра Борисов и ГЕРБ иначе държавата загиваше .
6
8
 
38
 
! Отговори
Продълж. на 7 преди 9 години
Но за да станат достъпни за разглеждане всички тези обекти няма пари!Затова не се осъществи и идеята една отсечка на метрото да върви сред антични старини и статуи - като в музейПо същата причина не можем да видим и античния стадион,който се намира под главната улица на Пловдив - разкрит е само единият му край с вратата, от която са излизали гладиаторите.Така че, можем само да поздравим тези, които са успели да осигурят пари от чужбина, та да може да се види поне нещо от античното наследство.
5
9
 
36
 
! Отговори
1, имаш ли представа преди 9 години
колко столици в света печелят именно от античния си "камънак" и по колко печелят?Известно ли ти е изобщо, че под заведението "Хепи" срещу "Шератон" е дворецът на император Константин?Знаеш ли, че на площада пред "Шератон", под земята, се намира изцяло запазена обществена сграда от римско време, която по площ е почти колкото "Шератон", но е с един етаж по-висока от него? Имаше идея да бъде разкрита изцяло, а над нея да има плоча от толкова здраво и дебело стъкло, че по него да може да се върви?
4
8
 
34
 
! Отговори
Чудесно, госпожо! преди 9 години
Но кога най-после ще бъде направен асансьорът, който да обслужва възрастни, бременни и сакати хора? Предвиден е да бъде на площада пред "Шератон" и чрез него гражданите да стигат до нивото на входа на метрото и до археологическите забележителности. Все се оправдават, че не намирали пари за да го направят?!Някой правил ли си е труда да изчисли колко стъпала има от площада до входа на метрото и обратно. Да не говорим пък, че и вътре, на централната спирка на метрото, не навсякъде има ескалатор!
3
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не личи даже да е започван античния комплекс- когато и да преминеш няма помен от човешка дейност, тиня и локви, занемарено грозно и мръсно, само по някой заблуден чужденец се взира умно надолу в найлоните, надявайки се да му просветне какво всъщност представлява това!!!!
2
12
 
35
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Да видим... Аз вече мислех, че това е най-скъпата клоака в света
1
9
 
38
 
! Отговори
Борис преди 9 години
Анисия Иванова, Вие сте истинска `мУзайка`.