Строят цели 8 нови забавачки в София

Фандъкова: Ремонтите приключват за 15 септември
42
Строят цели 8 нови забавачки в София
Снимка: архив, БТА

До 15 септември очакваме да приключат основните ремонти на детските градини и училища, съобщи кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, след като провери ремонта на детска градина в район "Подуяне".

5.5 млн. лева са отделени за тази година за основни ремонти на училища и детски градини. Фандъкова обясни, че основно ремонтирани ще са над 35 сгради, като в район "Подуяне" се ремонтират общо 4 детски градини, предаде "Фокус". В останалите три се подменя дограмата като част от мерките за енергийна ефективност.

Проверяваната сграда е строена през 1973 година и е една от старите детски градини. Заради лошо отводняване на терена е имало подкопаване. След поставяне на топлоизолация се очаква над 40% икономия на енергията, съобщи още столичният кмет.

В пет от обектите ремонтите са приключили. Продължава ремонтът в 25 училища и детски градини. Избран е изпълнител на ремонтните дейности за още две забавачки. Очаква се само в една детска градина и едно училище ремонтите да не приключат на 15 септември, но по думите на Фандъкова това няма да пречи на учебните занятия.

Започва и изграждането на нови 8 детски градини, като утре се открива строителната площадка в кв. „Модерно предградие”, район „Връбница”.

На въпрос дали наесен София ще има проблем с приема на деца в забавачките, Фандъкова коментира, че раждаемостта в столицата се увеличава и това изисква непрекъснато строителство.

По думите й проблемът с недостига на детски градини е решен в някои квартали, като приоритетно за общината е да осигури места за децата на възраст от 3 до 6 години.

"Все още има райони, които са по-натоварени, като например „Младост", „Люлин", „Красно село" и други централни райони. Вече остава за решаване по-скоро проблемът с детските ясли. Освен детски градини, правим и обединени детски заведения, така че да има и яслени групи. Детските градини, които строим, са в много различни райони", каза още Фандъкова.

Тя коментира и че отварянето на резиденция "Лозенец" за граждани е идея на ГЕРБ. "Това е една наша идея в годините назад, когато започнахме работа. Аз дори съм писала писма за това", каза Фандъкова и уточни, че става въпрос за времето, когато беше отворен паркът на Военна академия и министър на отбраната беше Аню Ангелов.

Разговорите се развивали с променлив успех при различните правителства. В момента районният кмет също бил поставил въпроса пред министъра на отбраната. Фандъкова добави, че подкрепя идеята всички паркове, които съществуват, да са достъпни за гражданите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
София прилича на Кандахар след бомбардировка - навсякъде е осеяно с кратери, във въздуха лети прах, колите в задръстванията са застинали, всякаш завинаги. Повечето булеварди са в перманентен ремонт от години. А след ремонта идват... още ремонти. По самите ремонти се работи само в час пик, сигурно с идеята задръстванията да са още по-грозни.
9
14
 
11
 
! Отговори
Стеф 49г преди 8 години
Прекрасно е това с дет.градини!Аз обаче няма да престана да питам,защо на две дет.градини не се строи и един дом за стари хора ?Искам да си променим закоравялото мислене ,че децата са ни задължени да ни "гледат" до гроб.Искам да си давам пенсията/която да стига/ за месечна издръжка в такъв дом.Скоро откриха в Русе /бивша резиденция 'Липник" с месечна такса 2 000 лв.При доходите в Бг колко старци ще живеят там ?Или разчитаме да настаним богати западни пенсионери ?
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Контейнерите за ***, ровещите в тях, конските каруци, обикалящи навсякъде из града, кучешкото, разрастващо се присъствие - все яркосветещи емблеми на София и Общината и...
7
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябваше да построят поне 50.На 70 блока със стотици семейства се пада една детска градина или забавачка.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доста ще захлеби Картофка от ремонтите, ще кихне и на Тикваров, и на изборите са победили всички други партии. Добре, че изборите у нас са честни и не се купуват избирателите.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ремонтите сами по себе си не са лошо нещо. Лошото е, че досега не съм видял ремонт, извършен от фирмите на ГЕРБ, който да е качествен. На следващата година обикновено се прави ремонт на ремонта. А на по-следващата ремонт на ремонта на ремонта. Интересно ми е само кой плаща и от чии джобове излизат тези милиони, които се "усвояват" от "нашите фирми", но силно се съмнявам да са от джобовете на Борисов и Фандъкова.
4
7
 
14
 
! Отговори
Колело без селянин преди 8 години
Що бе забавачка звучи по-натурално ?А иначе Фандъкова е просто едно лице на мафията в СО
3
0
 
32
 
! Отговори
ДС преди 8 години
А бе вместо да се чудите как да приютите цяла България в София, вземете създайте работни места в провинцията и те нещата ще се наредят по естествен път.
2
10
 
5
 
! Отговори
селянин без колело преди 8 години
вместо детска ясла или детска градина - "забавачка", винаги ме е дразнела тази измислена дума.
1
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фандъкова е готина и не е мързелива.