Тротоарите като паркинги! Автоидилия или идиотия

3 600 000 кв. метра тротоари в столицата плачат за ремонт
13 авг 2015 08:53,
57
Тротоарите като паркинги! Автоидилия или идиотия
Снимка: архив, Булфото

Около 3 600 000 кв м. тротоари в столицата чакат да бъдат ремонтирани. Това е около 60% от настилката в града, каза пред "Монитор" зам.-кметът по транспорт Любомир Христов. Той обясни, че за тях ще се направи програма за ремонт през следващите години.

"Паралелно с поправянето на големите булеварди и метрото извършваме пълна подмяна на тротоарите и осветлението", каза още Христов.

Още по темата

По думите една от причините те да са в окаяно състояние е, че не са виждали ремонт от както са наредени преди 40 години. Друг фактор са и колите, които години наред безобразно паркират върху местата за пешеходци и чупят плочките.

"За съжаление не можем да ги възстановим с такъв темп какъвто ни се иска", обясни още Христов.

Един квадратен метър тротоар излиза на общината между 50 и 70 лв. в зависимост от материалите. Столицата обаче няма толкова пари, че да подменя настилката за пешеходците толкова често. Цената зависи от вида на настилката и основата и. В София има 6 180 000 кв. м тротоари, а подмяната на тези над 3 600 000 кв. ще струва минимум 200 млн. лв.

Това е причината от "Московска" 33 да ремонтират пешеходните пространства на етапи. Само пред последните три години са  успели да подменят около 600 000 кв.м обясни Христов. По натоварени пешеходни зони се поставят плочки с тактилни ивици, които облекчават придвижването на хора с увредено зрение. През тази година кметството е отделило около 3 млн. лв. за тротоарни настилки и трябва да подмени 60 000 кв. м. изпочупени плочки.

Нови настилки ще има по тротоарите по булевардите "Ал. Малинов", "Витоша", "Цариградско шосе", "Сливница", "Монтевидео" и "Дондуков". Достъпни ще са и тротоарите по  улиците "Кракра", "Солунска", "Kняжевска", "Цар Симеон", "Шумако", "Рилска обител", "Никола Генадиев", "Цар Асен", "Княз Борис I", "Мала планина", "Бигла", "Златовръх" и площад Руски паметник.

През следващите години е планирано майсторите да подменят тротоарите и в кварталите "Младост", "Надежда", "Дружба" и "Люлин".

За да опазят плочките от автомобилите, които шофьорите качват на тротоарите, през последните години кметството е монтирало над 120 000 колчета.

Със сигурност в София има над 600 000 автомобила и нито "Пътна полиция", нито общината е в състояние да постави 600 000 пазачи, отсече Христов.

Вече седмици наред майки от столицата се бунтуват срещу общините и разбитите тротоари. Сравняват разходката с детска количка по улиците на столицата с опасна фитнес тренировка.

Гневът им е предизвикан от разбитите тротоари, стърчащите железа, отворените шахти и неизползваемите рампи в подлези и тротоари.

За да направят живота си по-лесен те са се захванали сами да се борят с проблема. Създали са група във Facebook "Път за бебешките колички".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази година на връх Разпети петък едно общинско малоумие пишеше предопреждения на паркиралите около черквата в Надежда-2. На този тротоар вече рядко спират коли. Но на другия отсреща през градинката нищо не се е променило зашото просто няма къде. Колкото до подмяна на повтедените тротоари....ами няма да стане скоро. Защото по ремонтирания булевард в Младост-1 бяха направени ЧИСТО НОВИ ТРОТОАРИ ШИРОКИ НАД ДВА МЕТРА ТАМ КЪДЕТО Н Е М И НА В А Т НИКОГА ХОРА. А повредените ще ги оправят .....
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте какво, има едно нещо наречено ЗАКОНИ и ГРАДОУСТРОЙСТВО, за да се избегнат ситуации като днешната. Къде в София има многоетажен паркинг, питам? Било то подземен или надземен. Нека Фандъкова или някой общинар или областен многознайко да ми отговори? Това са прости и ефективни конструкции, особенно надземните многоетажни паркинги. Къде има? НЯМА. Тепърва първият ще се строи сега и то в Стара Загора! Тесните улици на София ги направиха на сини и лиалви зони, ама паркинги не правят!
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 40 години. Демек при Бай Тошо. Вярна е мисълта, че това което Живков е построил, ние не можхаме да го боядисаме за 25 години.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки с кола за по 1000 лв. иска и паркинг . Такова чудо го няма никъде в Европа . София няма възможност да поеме толкова много коли при никакви условия . Затова трябва забрана в широкия център да се влиза с коли както е в Лондон .
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маме, изкарай лака за нокти от чантата си и напръскай капака му. Върху лака лепни бележка "ТРОТОАРА НАКАЗВА" за да знае *** за какво става дума. Повярвайте ми след това до края на живота си няма да спре на тротоар. Ако един такъв случай се публикува много нахални шофьори ще помислят преди да паркират на тротоар
12
9
 
5
 
! Отговори
Нина преди 8 години
Аз съм и майка и шофьор, който понякога отчаяно търси място да паркира. Рзазбирам и двете страни и не се присъединявам към такъв протест. Общината трябва да направи паркинги в най-натоварените зони, за да има хората къде да спират. Никой не иска да се качва по тротарите и да пречи, ама като няма къде. Преди два дни със сина ми ползвахме гардски транспорт. Отне ни един час повече да свършим каквото трябваше. Някои от тролеите стари и вътре беше горещо и задушно. Детето едва издържа.
11
0
 
11
 
! Отговори
КАТ? К'во прави преди 8 години
"Автоидилия или идиотия"Ни едното, нито другото! Проста липса на контрол и сън блажен от съответните органи. Що им се плаща въобще? Ако налагаха редовно санкции и спазваха законовите процедури /за това се иска акъл и бачкане, а повечето не са много способни и в двете направления/, паркиралите по тротоарите щяха да са черви овце- по една на 20 стада, а сега са правило.
10
8
 
8
 
! Отговори
Parcuc преди 8 години
Истината е само една: няма места за паркиране и всеки паркира където свари. За сметка на това антипаркинг колчетата растат. Накрая равносметката е повече свободни тротоари и никакви места за паркиране. Сигурно поне от 10-15 години се говори за паркинги, за чудесии и нищо. Вместо да се облекчава положението, то се влошава. Гарантирано от комунистите, които управляват от 70 години.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен #9 3 месеца? Не - в UK са 2 седмици, след което глобата е двойна... 80 паунда за неправилно паркиране т.е. към 200лв.
8
4
 
15
 
! Отговори
Лин преди 8 години
Майката да си исипе лака за нокти на капака му. При липса на закони и това е решение
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Решението е едно, Глоби и ако не се платят след 3 месеца нода глоба с лихва а след 6 месеца запор на банковата сметка. България има едни от най добрите компютърни програмисти и ще бъде грях ако няма добра компютърна система.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На такива на снимката директен пирон в гумата. Бързо решава проблема.
5
5
 
5
 
! Отговори
oт Сидни Ав$тралия преди 8 години
Вижте африканцитеВ гугъл ърт отворете адрес4 Tudhope Ave, JohannesburgОбикновен жилищен квартал в Африка На street view се разходете по улицата, се едно е БГРазходете се на съседната пресечка34 Olivia Rd, Johannesburgкарат коли кат вас, вижте белия блокАпартамент в него струва 35к евро. А наема е 400 лв. (R 2758 африкански ранда), вижте обявата пишете в гугал0.5 Bedroom Apartment Berea R 2 758Кажете сега вие къде живеете? Същите цени, същите наеми, карате същите "каляски", същото гето?
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
70 кинта кв.м. тротоар...ох на батиии, че аз с гранитогрес ще ги настеля за половината бре!
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ремонтират тротоарите с общински пари, после ще минат от център за градска мобилност еад, ще разчертаят синя и зелена зона. Майките и пешеходците отново няма да могат да минават а новите тротоари ще се разбият за няколко месеца.
2
5
 
22
 
! Отговори
SA преди 8 години
На моята жена съм казал-или дереш,или чупиш огледалото!А ако съм аз с детето и двете!Много *** народ-ако той е с количката псува,а като се качи в колата прави същото!Е няма как да стане нещо от тая държава!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ключово е да ги оправят всичките тротоари- да ги махат тея скапани плочки и да ги асфалтират, да са гладки и широки! Постоянно трябва да се притеснявам като карам по малки улички и срещу мен се движат хора по улицата или още по-зле- майки с колички, защото просто нама къде да отидат. Оправяйте БЪРЗО и КАЧЕСТВЕНО!