Хайде по Западната дъга, Борисов я пусна

Движението тръгна и по пътния възел на три нива "Сливница"
22 окт 2015 13:53,
47

Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов, строителният министър Лиляна Павлова и този на здравеопазването Петър Москов пуснаха в експлоатация първия участък от Западната дъга в София. Тя е част от Софийския околовръстен път.

Общата дължина на отсечката е 3 км, като в нея е включен и пътен възел "Сливница+, който е на три нива и е единственото подобно съоръжение в София в момента. Това обяви Борисов в профила си във Facebook.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП "Транспорт" 2007-2013 г.

"Продължаваме да работим активно по завършването на пътищата за достъп до директното трасе. Днес регионалният министър Лиляна Павлова стартира строителството на Участък 2 от Западната дъга", уточнява още министър-председателят.

Зам.-кметът на София Любомир Христов пък обеща пред журналисти, че откритото трасе ще облекчи сериозно трафика към Калотина. В летните месеци той е особено активен, защото оттам минава транзитния трафик между Турция и Западна Европа. Западната дъга е продължение на автомагистрала "Люлин" и е част от коридор "Ориент/Източно Средиземноморие", свързващ Видин с Кулата.

Министър Лиляна Павлова пък уточни, че предстои да бъдат изградени връзки към Околовръстното шосе и кв. "Филиповци". По новото трасе са изградени шумозаглушителни платна, за да се осигури спокойствието и комфорта на живеещите в района.

Участък 2 от Западната дъга на Околовръстното, чиято първа копка направи Павлова днес, е с дължина 5,3 км. Отсечката започва след моста над река Какач и завършва при пресичането със Северната скоростна тангента. Стойността на договора за изграждането е 101 999 866,66 лв. с ДДС. Изграждането се финансира от Оперативна програма "Транспорт".

"Това е едно от най-натоварените направления не само за столицата и Софийска област, но и за цялата страна", обясни строителният министър при откриването. Тя допълни, че Западната дъга се явява кръстопът, който свързва важни направления. През нея преминава целият транзитен трафик и свързва ГКПП "Калотина" и магистралите "Хемус", "Тракия" и бъдещата Северна скоростна тангента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
13
 
! Отговори
Унуфри преди 8 години
Като малък така рисувах дъгата.... толкова ли не можаха да изправят трасето.... ще има гьолове на всяко "деренце"
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малиий кеф,резнахме още една лентичка.
1
33
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко е велик държавник! Браво!