Цената на билетчето в София скача до 1,50 лв

Повишението в цената ще е между 50 и 80 стотинки
25 мар 2016 07:24, Петя Славова
125
Цената на билетчето в София скача до 1,50 лв
Снимка: архив, Булфото

Хартиените билети за градския транспорт в София поскъпват, пише "Труд". От Центъра за градска мобилност (ЦГМ) все още не са обявили конкретна цена, но се очаква повишението да бъде с между 50 и 80 стотинки. Според неофициалната информация билетите ще струват 1,50 лв.

Най-късно в понеделник от ЦГМ ще внесат в местната управа конкретно предложение за превозните документи. В него не се предвижда поскъпване нито на електронния билет, нито на картите за пътуване.
 
Билетът за градския транспорт сега струва 1 лв, като цената му не е вдигана от 8 години. През 2015-а от ЦГМ поискаха той да стане 1,20 лв. Тогава обаче столичният кмет Йорданка Фандъкова отхвърли предложението и заръча да се подготвят по-атрактивни карти за пътуване.
 
Общината очаква по-високите цени на билетите да мотивират хората да пътуват с абонаментни карти. Така щяло да се намали и гратисчийството.
 
Зам.-кметът Любомир Христов обясни, че политиката на СО е да се стимулира използването на различни видове карти, за да може софиянци да пътуват на възможно най-ниски цени.
 
Изчисления показват, че с абонаментна карта еднократното пътуване излиза двойно по-евтино, отколкото с билет - 50 ст.
 
Към момента има еднодневни и месечни превозни документи. Редовната цена на месечните абонаменти карти за всички линии е 50 лв., а само за една избрана линия – 23 лв. Има и карти, които се предлагат само за пътуване в метрото. За студенти, ученици, пенсионери и хора с увреждания се предлагат префренциални цени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
26
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 години
Преди имаше предложение за 1.20лв. билета - отхвърли се. Сега обаче 1.50- 1.80лв., като това ще се разтръби хубаво да се чуе и знае. И накрая ще го направят 1.40лв. и виждате ли, не е 1.80лв., за да сме благодарни ли?!.. Абе к.....нските номера на нов глас..
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я па тоя се изкара Софиянец . Абе др. червена тиква то бива наглост ама твоята е голяма . Безчинство е червен каскет да дава акъл за цени , който е неграмотен и необразован . Айде на село при сланинката и ракийката .
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Четете внимателно!*** обясни на възрастен човек който пристигне в София да ползва електронен билет,всички знаем кои ползват най-често обществения транспорт
52
2
 
19
 
! Отговори
до 63 преди 8 години
Четем, четем, не се притеснявай. Първо ще кажат А като вдигнат хартиените, за да ни е по-евтинко с картите, после ще кажат и Б. После В, Г и така до Я. А ти си се радвай на живота през това врме.
51
4
 
31
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦ преди 8 години
ТО БИВА НАГЛОСТ, НО ПРИ ПОЕВТИНИ ГОРИВА ТОВА 50% ВЕЧЕ Е БЕЗЧИНСТВО!
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 62Каскета май се е забил дълбоко в 2те гънки на мозъка ти,въшкар такъв
49
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно, цената на петрола е на исторически нива. Одобрявам това е в унисон с всички управленски решения на ГЕРБ. Да ви щават кожата, аз съм си добре.
48
16
 
3
 
! Отговори
Четете внимателно! преди 8 години
Четете внимателно статията преди да говорите празни приказки. Явно повечето четат само заглавието и почват да псуват. Пише точно и ясно че се повишават цените САМО на хартиените билети. Електронните за метрото и абонаментните карти остават на СЪЩАТА ценат. Така искат да стимулират хората да ползват карти и електронни билети вместо всеки ден да си купуват хартиени.
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спомням си същия рев беше за синя и зелена зона . Скъпо било и т.н. По цял ден псуваха и ревяха разни платени агитки . Сега обратното, искат зелена зона почти всичките квартали , защото нашия карач паркира без пари на хората пред къщите . Това сме ние . Сега според мен да върнат старите икаруси и да намалят билетчето и да ги видя тогава през зимата или лятото какво ще говорят .
46
2
 
17
 
! Отговори
GOGO преди 8 години
Във европа може да си плащаш ама там ти и плащат,несе *** с теб като роб.
45
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПровери колко и как плащат в държави от нашата черга с двойно по големи заплати и тогава пиши.Колкото до това,ходете пеш и си трайте като не ви изнася-много ти е робска психиката,или си от тия дето са гласували за тия цени.Еб...ти логиката- не били вдигани цените 8г- че откъде накъде трябва обезателно да се вдигат бе,наглеци такива,от 8г горивата падат,така че нормалното е билетчето да пада,а не да се вдига с 50%
44
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди време всеки ден разбирачите ревяха . Как да се возим в тези стари автобуси, зимата е студено , а лятото жега . Е купиха се нови автобуси и сега , ако може да се возим без пари . На такива червени тикви по добре не им обръщай внимание.
43
5
 
15
 
! Отговори
кметка-марионетка преди 8 години
Кметицата иска да си купи нов луксозен мутренски джип. Затова цената на билетчето в София скача до 1,50 лв!
42
3
 
16
 
! Отговори
Родолюбец преди 8 години
Жалките юдео-масонски марионетки във властта определено са случили на глупав и зомбиран народ зяпащ по цял ден турски сапунки и слушащ порно-чалга, с който се гаврят като с труп!
41
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вавсякъде в Европа хората си плащат , защото така трябва . Само тук всеки е Андрешко и иска всичко без пари . Как не се спряхте бе хора . Това , което ти е скъпо просто не го купуваш и не го ползваш .
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИванОсъзнай се ти,няма логика най-бедна страна в ЕС,обществения транспорт да е по скъп от Чехия,Полша,Унгария
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен това като съм в Прага си купувам карта за 110 крони която важи 24 часа,а в София идваш следобед,купуваш си карта за 1 ден и вечерта ти изтича,пълни мошеници
38
3
 
5
 
! Отговори
лев и 150 преди 8 години
Приятно пътуване с 204 при тези цени! :)
37
18
 
4
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Хора осъзнайте се!!!!Много ясно че ще поскъпнат билетите, та нали смениха гадните мерцедеси с хубави чисти приятни автобуси.Искате да се возите в като европейци ама на български цени, еми няма как да стане.И прдпочитам да давам 1.50 за билетче и да се возя в мотриса SIMENS отколкото в старите руски мотриси от 80-те!!!!
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Билетчето поскъпва -1.50 -- в градската тоалетна вход-1,00лв--преглед при лекар-1,00лв --ами преглеждайте се в градската тоалета при специалиста ,така е докато този народ с робска психика не може да разграничи услугите които ползва