Цената на билетчето в София скача до 1,50 лв

Повишението в цената ще е между 50 и 80 стотинки
25 мар 2016 07:24, Петя Славова
125
Цената на билетчето в София скача до 1,50 лв
Снимка: архив, Булфото

Хартиените билети за градския транспорт в София поскъпват, пише "Труд". От Центъра за градска мобилност (ЦГМ) все още не са обявили конкретна цена, но се очаква повишението да бъде с между 50 и 80 стотинки. Според неофициалната информация билетите ще струват 1,50 лв.

Най-късно в понеделник от ЦГМ ще внесат в местната управа конкретно предложение за превозните документи. В него не се предвижда поскъпване нито на електронния билет, нито на картите за пътуване.
 
Билетът за градския транспорт сега струва 1 лв, като цената му не е вдигана от 8 години. През 2015-а от ЦГМ поискаха той да стане 1,20 лв. Тогава обаче столичният кмет Йорданка Фандъкова отхвърли предложението и заръча да се подготвят по-атрактивни карти за пътуване.
 
Общината очаква по-високите цени на билетите да мотивират хората да пътуват с абонаментни карти. Така щяло да се намали и гратисчийството.
 
Зам.-кметът Любомир Христов обясни, че политиката на СО е да се стимулира използването на различни видове карти, за да може софиянци да пътуват на възможно най-ниски цени.
 
Изчисления показват, че с абонаментна карта еднократното пътуване излиза двойно по-евтино, отколкото с билет - 50 ст.
 
Към момента има еднодневни и месечни превозни документи. Редовната цена на месечните абонаменти карти за всички линии е 50 лв., а само за една избрана линия – 23 лв. Има и карти, които се предлагат само за пътуване в метрото. За студенти, ученици, пенсионери и хора с увреждания се предлагат префренциални цени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дето им е скъпо да върят пеш!
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо се обърках, вдигат цената за да ми излиза по-евтино?
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма проблеми, ще искам да се наредя на опашка и да изгубя 1, за да си изчакам реда да си заредя ЕЛЕКТРОНЕН еднократен билет. И ще ми кажат, че такъв не се предлага и ще се ядосам и ще се кача да пътувам без билет. И ще влезне контрола, която ще поиска един малък рoм съc сок от ***. Ще ми поиска и билетчето, като небрежно ще пропусне рома и мангото. Ще питам защо тях ги пропуска, а мен не. А те ще станат агресивни и ще ми крещят и ще ме обиждат и ще ме заплашват. А на мен ще ми е през дедовия.
72
1
 
9
 
! Отговори
haha преди 8 години
да бе ще им дам 6 лв на ден на тия *** или 50 лв за карта, по-добре за същото време, нерви и пари да си карам колата !
71
3
 
27
 
! Отговори
Фандък преди 8 години
ЧЕСТИТОГАРАНТИРАНО от ГЕРБ
70
1
 
3
 
! Отговори
към пътник преди 8 години
Това не е решение, а бягство от проблема :D :D :DХоди си пак с колело, поради десетките плюсове, но е трябвало да сигнализираш.
69
4
 
8
 
! Отговори
пътник преди 8 години
(Продължение) Аз си реших проблема като почнах да пътувам с колело, но какво да правят възрастните хора, инвалидите?
68
1
 
1
 
! Отговори
към пътник преди 8 години
Ако не докладваш за неспазването на правилата, няма как да се оправят нещата. Имай предвид, че не малко линия в София са на концесия и се обслужват от частни компании, които може да не спазват правилата. Смяната на линиите ВИНАГИ се обявява на сайта.
67
1
 
15
 
! Отговори
пътник преди 8 години
Идеята тук е не толкова до 1.50 лв, а до мизерията в самия транспорт и организацията. Много често шофьорите пушат, държат се доста грубо с пътниците. Случвало се е да си взема карта за 1 месец и на следващия ден променят линията - 111. Питах да ми променят картата - не можело. После пак ми се случи. Поради големите задръствания и претъпканите превозни средства съм виждал няколко пъти как припадат хора. Освен това цената на картите е завишена спрямо другите страни (както някой спомена за Чехия).
66
1
 
4
 
! Отговори
Плевен преди 8 години
Само да споделя, че в Плевен има десетина тролейбусни линии, с наскоро подменени по евро проект нови тролейбуси, както и пълно обновяване на инфраструктурата им. Билетчето е 1лв. а обикновено от първата до последната спирка се стига за 1 час пеша. Картата за 1 месец за 1 линия е 40 лв.
65
1
 
11
 
! Отговори
Сенека преди 8 години
Всички общинари,общински съветници,антинародни представители и държавни служители ряботят само и единствено СРЕЩУ НАРОДА НИ! Цената на билетите няма никакво основание да се вдига! Е може би освен алчноста на общинските съветници до един гадни дъкфейсове,еничари и мафиоти.
64
2
 
18
 
! Отговори
Ha преди 8 години
Това пък мен съвсем ме демотивира да слезна от колата и да пътувам понякога с градския транспорт?! Не се лъжете това ще покрива загубата от авантаджиите ( от шведски произход ). Истината е, че изходът за нас българите, все повече се стеснява от политическите престъпници.
63
1
 
20
 
! Отговори
До 70 преди 8 години
Май бъркаш. Това, което получаваш срещу "скъпото" билетче в Европа е доста повече, от това, което получаваш в България. Примерно, мрежата на метрото в София е много ограничена или друго нещо - в България имаш едно превозно средство = едно билетче, а в Европа едно билетче ти е примерно един час пътуване след първото му ползване, т.е. важи за няколко превозни средства и в крайна сметка даже и номинално билета в Европа е по-евтин от този в София и то при сегашните цени.
62
1
 
16
 
! Отговори
Simson 125 преди 8 години
Не ползвайте услугите им.
61
1
 
20
 
! Отговори
Всеки сам си знае преди 8 години
Всеки си прави сметката.Аз всеки ден пътувам от Дружба до Студентски град. С колата ми отнема по-малко от 15мин, за да го взема това разстояние и месечно давам между 45 и 50лв за бензин.Ако ползвах градски транспорт, за да стигна от Дружба до Студентски трябва да използвам 2 рейса. Ако имам късмет и не чакам много по спирките, разстоянието се взима за 30-35мин. Но ако покисна повече време на спирката, 45-50мин не ми мърдат.И какво излиза- че с колата хем е по-бързо, хем по-евтино.
60
2
 
32
 
! Отговори
Защо? преди 8 години
Откъде-накъде купуващите хартиени билети ще субсидират пътуванията на тези, които пътуват с карти? Примерно аз имам да кажем 20-30 пътувания на месец и естествено не си купувам карта, която струва доста повече - 60 лева месечно. Сега щели да ми оскъпят транспорта с 50% и то при спада на цените на нефта. Кой ми натресе тези некадърници за кмет и общинари в София. Аз не съм гласувал за тях.
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Билетчетата за градски транспорт в цяла Европа са скъпи (за нас), но заплатите им са в пъти по-високи от нашите. Проблем в цените няма, но с такива заплати не се живее.
58
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДемократДай примери. Аз последната цена, която си спомням от онова време е 6ст билетчето. Та казваш всеки месец се вдигала цената? Върви се гръмни някъде.
57
11
 
10
 
! Отговори
десен сектор преди 8 години
Тошо взе поминака на селяните и ги докара в софия да работят по заводите му! Направи им жк-та със звучни имена:Люлин,Младост и т.н! Сега в наши дни заводите ги няма, но селяните си остават!От тези "златни" 45 години ще теглим най-малко 450!
56
3
 
2
 
! Отговори
хърбо преди 8 години
Ще плащаш!