Цената на билетчето в София скача до 1,50 лв

Повишението в цената ще е между 50 и 80 стотинки
25 мар 2016 07:24, Петя Славова
125
Цената на билетчето в София скача до 1,50 лв
Снимка: архив, Булфото

Хартиените билети за градския транспорт в София поскъпват, пише "Труд". От Центъра за градска мобилност (ЦГМ) все още не са обявили конкретна цена, но се очаква повишението да бъде с между 50 и 80 стотинки. Според неофициалната информация билетите ще струват 1,50 лв.

Най-късно в понеделник от ЦГМ ще внесат в местната управа конкретно предложение за превозните документи. В него не се предвижда поскъпване нито на електронния билет, нито на картите за пътуване.
 
Билетът за градския транспорт сега струва 1 лв, като цената му не е вдигана от 8 години. През 2015-а от ЦГМ поискаха той да стане 1,20 лв. Тогава обаче столичният кмет Йорданка Фандъкова отхвърли предложението и заръча да се подготвят по-атрактивни карти за пътуване.
 
Общината очаква по-високите цени на билетите да мотивират хората да пътуват с абонаментни карти. Така щяло да се намали и гратисчийството.
 
Зам.-кметът Любомир Христов обясни, че политиката на СО е да се стимулира използването на различни видове карти, за да може софиянци да пътуват на възможно най-ниски цени.
 
Изчисления показват, че с абонаментна карта еднократното пътуване излиза двойно по-евтино, отколкото с билет - 50 ст.
 
Към момента има еднодневни и месечни превозни документи. Редовната цена на месечните абонаменти карти за всички линии е 50 лв., а само за една избрана линия – 23 лв. Има и карти, които се предлагат само за пътуване в метрото. За студенти, ученици, пенсионери и хора с увреждания се предлагат префренциални цени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
7
 
! Отговори
GOGO преди 8 години
Значи искат да фалират транспорта защото ще станем повече който се возим аванта!
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Прага месечната карта струва 550 крони- 37лв,но важи за всичко в Прага-метро,автобуси,трамваи,лодки покрай Прага които са към обществения транспорт.
33
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най хубаво е за червените каскети всичко да е безплатно . Нали така ни учиха едно време, че като дойде комунизма всичко ще е безплатно. Да ама не дойде и всичко е с пари и то толкова колкото трябва . И сега почват , тоя кмет е такъв оня е онакъв , и ред тъпотии. Истината е една , сиренето е с пари .
32
4
 
21
 
! Отговори
Николай преди 8 години
Горивото поевтинява, билетите поскъпват - отново ни правят на ***!
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Общината очаква по-високите цени на билетите да мотивират хората да пътуват с абонаментни карти. Така щяло да се намали и гратисчийството.." хахахахахаха, страхотна логика! То гратисчията не си купува билетче за лев, камо ли карта за 4лв! Контрол му е майката и санкции, и не само за нормалните хора. Ако още веднъж видя контрола да подминава *** без да го провери понеже не и се разправя после защо няма билет, еми и аз ще карам вече гратис!
30
6
 
12
 
! Отговори
шоп преди 8 години
През 2015-а от ЦГМ поискаха той да стане 1,20 лв. Тогава обаче столичният кмет Йорданка Фандъкова отхвърли предложението .... защото идваха избори. Абсурдни са всичките им доводи. Пълни *** са и кмета и зам.кмета, но стадото гласува 50% за тях .. Може би *** са други ...
29
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Зам.-кметът Любомир Христов обясни, че политиката на СО е да се стимулира използването на различни видове карти, за да може софиянци да пътуват на възможно най-ниски цени."Страхотна логика. Вдигаме цените, за да може да ви е по-евтино. Шопета, представете си за колко *** ви вземат, щом излизат с подобни доводи. А може би е прав заместник кмета ви :)))
28
2
 
16
 
! Отговори
G преди 8 години
По добре да го направят 2 лв. за да не ги вдигат близките 2 месеца.Няглост.Като искат събираемост, контрола в всеки автобус и готово.В Плевен събираемоста е 100% без гратисчии.Може да кандидатстване за Ромско гражданство и да не плащаме нищо.
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой може ли да ми обясни как като увеличиш билетите с 50%, противно на логиката, ще намалее гратисчийството, а няма да се увеличи? И защо сега се увеличават цените, като всички видове горива са толкова евтини?
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименГолеми комплекси от Москва. В статията пише за София, градски транспорт, билети, а ти "Москва". Нещо хапчета, терапия пробвай, защото това ще се задълбочи и ще полудееш съвсем.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вдигането на билетчето освен да повиши още повече трафика, друго няма да направи. Но дали Боко е приятел с шефчетата на Лукойл, трябва да се погрижи за това да се купува още повече бензин.
24
2
 
12
 
! Отговори
до 28 преди 8 години
На който не му харесва повишението - да строши една герберска мутра.
23
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който не му харесва - да отива в Москва, там ги возят безплатно :)
22
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Станете кметове и направете всичко безплатно, давайте !Ама нямате мозък за това.Радвам се как се дразните и мрънкате
21
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За няколко стотинки ли мрънкате, с тях нищо не може да се купи.Никой не ви кара насила, не ползвайте градския транспорт и ще станете богати :)))))
20
5
 
23
 
! Отговори
Петкан преди 8 години
Ако Данчето се возеше с градския транспорт, както правят колегите й от Лондон и Ню Йорк, щеше добре да знае за уюта и комфорта, който предлагат рейсовете и трамвайте. Ако не съмнявам, че Йорданка е помирисвала градски транспорт, откакто е кмет - тя нали вече е богопомазана, нали е протеже на Бойко.
19
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много сте жалки - 50 стотинки ви събарят, така ли ?!Тогава си купете колело или вървете пеш.Бездруго софиянци са гратисчии, кво реват ?!
18
1
 
31
 
! Отговори
Това е безумие преди 8 години
И сега какво - изрядният пътник ще плаща още повече, а гратисчията ще продължава да се вози без билет? А стига толкова - вместо да увеличавате цената на билета, засилете контрола. Сложете постоянен контрол в рейсове и трамвай да видите как приходи бързо ще набъбнат.Отделно вдигането на цената на билета точно в момента е абслютно тъпо. Половин София е блокирана заради строителството на метрото, задръстванията са брутални, а вдигането на билетчето ще увеличи още повече трафикът.
17
1
 
45
 
! Отговори
Г. Н. преди 8 години
"Билетът за градския транспорт сега струва 1 лв, като цената му не е вдигана от 8 години."А не е ли време на помислят за намаляване цената на билета? Петролът никога не е бил толкова евтин, колкото сега. Ама трябва да се краде. 16млрд сигурно вече са "усвоени" и сега се търсят още приходи за бюджета.
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голямо Честито на всички гласували за ГЕРБ. Нали искахте мутрата. Великият "мислител" от Банкя.