Фандъкова за новите билети: Целим хората да използват карти

Това е европейска практика, отчете столичният градоначалник
Обновена: 4 апр 2016 13:42 | 27 мар 2016 14:27, Красимир Ангелов
210
Фандъкова за новите билети: Целим хората да използват карти
Снимка: Dnes.bg

Основната цел на повишаването на цената на билета за градски транспорт в София е да се стимулира ползването на карти, които от една страна гарантират стабилни приходи на транспортните оператори, а от друга - имат голям принос в борбата срещу гратиса. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова в интервю за БНР.

Още по темата
"Това е европейска практика. Във всички европейски столици цената на единичния билет е висока, за разлика от картите, които поевтиняват чувствително многократно пътуването", посочи още Фандъкова. Тя допълни, че в бъдеще се предвижда и нова система за таксуване, която да позволи и таксуване за време или разстояние.

"Центърът за градска мобилност, който ръководи градския транспорт в София, имаше задача да направи точен икономически анализ на дейността на всички транспортни дружества и да предложи промени в тарифната политика. Това е експертен доклад, който сега тепърва влиза за разглеждане в комисиите на столичния общински съвет. Центърът за градска мобилност трябва да защитят всяко число, което са подали в икономическата рамка. Крайното решение ще бъде взето от Столичния общински съвет. Предполагам, че следващите седмици ще има дискусии в съвета по този повод", заяви още кметът на София.

Фандъкова посочи, че е дала задължително изискване цените на картите да останат същите, но в същото време да се даде отчет колко е реалната цена на единичния билет:

"Това е важно, за да може да гарантираме на хората, които пътуват всеки ден, възможността да пътуват изгодно. И в момента разчетите показват ясно, че пътуването с едномесечните карти излизат под 50 стотинки на единично пътуване. За хората, които пътуват с преференциални карти, това е и много по-малко", допълни Фандъкова.

Тя уточни, че цените на картите остават, защото е важно хората да имат стимул да пътуват с градския транспорт, а в същото време той да се развива и модернизира. “Важно е градският транспорт да се развива. Това дава възможност на хората да пътуват по-комфортно”, отчете Фандъкова и отново посочи, че до 2019 година се цели всички автобуси да бъдат обновени и средната възраст на автобусите да бъде както в Европа – 5-7 години.

Стоичният кмет коментира и проведеното през седмицата антитерористично обучение в София, както и драмата около хотел “Плиска”. “Операцията беше важна, но важни са също така изводите. Всички служби, които участваха, трябва да направят анализ и всички заедно да предприемем мерки за отстраняване на евентуални слабости в комуникацията”, посочи тя.

Фандъкова призна, че в последно време са зачестили сигналите за изоставени багажи, но всеки един от тях трябва да бъде вземан под сериозно внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
33
 
! Отговори
данъкоплатец преди 8 години
ГЕРБ за хората в България-целим да ви уморим от глад,да ви ограбим и да затрием държавата.Гарантирано от ГЕРБ.
23
1
 
31
 
! Отговори
stani преди 8 години
Да обаче в другите европейски столици средната заплата не е 300-350 евро
22
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такава била практиката,муахахахахахах........Практиката в другите европейски държави е да взимат нормални заплати и да имат нормален начин на живот,а тук е "майко мила"
21
1
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До мачкай ТАКА Е---С ЕДИН БИЛЕТ КОЙТО ВАЖИ ЗА 95 МИНУТИ МОГА ДА ПЬТУВАМ В МЕТРО ТРОЛЕЙ АВТОВУС ТАКА Е В ИТАЛИЯ ИСПАНИЯ И ДР ФЬНДЬКОВА НАГЛО ЛЬЖЕ СВОИТЕ СЬГРАЖДАНИ БИЛЕТИТЕ СА ТВЬРДИ А НЕ МЕКИ ЛИСТ4ЕТА
20
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 18Що за *** пример. Бил съм в Мюнхен и там можеш да се облечеш за джобни пари. Я пробвай у нас. А стандартът да не е като в Германия.
19
1
 
43
 
! Отговори
Хах преди 8 години
Фандъкова , като споменаваш как е в Европа , спомени каква е заплата в Брюксел , Амстердам и Мюнхен , и тогава казвай как е в Европа
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам всички плюят по Фандъкова, ще рече човек че каспичанци са я избирали за кмет на СФ.
17
3
 
30
 
! Отговори
:) преди 8 години
Като изчистят градския транспорт от бездомници, пияници, римляни и т.н., тогава могат да искат повече пари. Да не говорим, че и при цена от 1 лев ще са на печалба, но трябва да ги събират от всеки. И ако спрат да крадат.... което за ГЕРБ е невъзможно.
16
1
 
29
 
! Отговори
Демократ преди 8 години
Нагли,нагли,нагли....
15
2
 
39
 
! Отговори
аман преди 8 години
За какво са ви още пари бе, ненаситници, нали окупирахте града със зелени и сини зони и рекетирате всички посетители, рекетирате и резидентите, защото и те плащат годишен абонамент за да паркират пред собствения си блок!Къде са милиярдите заеми на премиера, къде, това са бол пари! #кой #фоставка
14
2
 
34
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Не се прави така. Наглост е
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До рак кра д ло ракMuenchen - 6,- eur...
12
2
 
37
 
! Отговори
Сава Томов преди 8 години
Флядакова, а заплатите бе герберска змио долна??? Те европейски ли са????? Токова безобразие, което герб прави и при турско не го е имало!!!
11
3
 
41
 
! Отговори
мачкай преди 8 години
А гостите на София, които ще ползват транспорта 3 - дена примерно?А това, че мрежата е напокъсана като детски пъзел и сменяш линии и видове транспорт?На великия Запад с един билет караш докрай с всички средства по маршрута!Но така е когато ни управлява една комунистическа шайка, пребоядисала се в ромско синьо!
10
13
 
2
 
! Отговори
? преди 8 години
До Анонимен 1: Защо винаги, когато се говори за увеличение на билети, за паркиране започва да се реве, че заплатите в София са ниски, а иначе постоянно се натяква, че в София са най-високите заплати и всички са с 1000-2000 лв и повече месечно. *** работа.
9
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога ще започнат да проверяват видими циг..., пардон - роми за редовност по градския транспорт, а не да ги пропускат като "невидими".
8
2
 
37
 
! Отговори
рак кра д ло рак преди 8 години
Референдум за излизане от ЕС веднага!ГЕРБ ОСТАВКА!м р ъ с н и ченгетаКиев 14 стотинкиБуенос Айрес-16 стотинкиПекин-45 стотинкиМосква-65стотинки
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А който иска да си дупчи билетчета? Дали не е в неравностойно положение.
6
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Намалете цената на картите, върнете картите за две линии, въведете наказателен труд вместо глоба за гратисчиите, не дискриминирайте етническите българи в санкциите и увеличенията.
5
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тези цени се стимулира пътуването с "повишено внимание" не само за *** вече. Не, че на тях им пука. Те са с преференции- безплатно ползване на всякакъв наземен транспорт без право на проверка. Зорлем и коректните ще ни направите гратисчии.