Цената на билетчето в София скача до 1,50 лв

Повишението в цената ще е между 50 и 80 стотинки
25 мар 2016 07:24, Петя Славова
125
Цената на билетчето в София скача до 1,50 лв
Снимка: архив, Булфото

Хартиените билети за градския транспорт в София поскъпват, пише "Труд". От Центъра за градска мобилност (ЦГМ) все още не са обявили конкретна цена, но се очаква повишението да бъде с между 50 и 80 стотинки. Според неофициалната информация билетите ще струват 1,50 лв.

Най-късно в понеделник от ЦГМ ще внесат в местната управа конкретно предложение за превозните документи. В него не се предвижда поскъпване нито на електронния билет, нито на картите за пътуване.
 
Билетът за градския транспорт сега струва 1 лв, като цената му не е вдигана от 8 години. През 2015-а от ЦГМ поискаха той да стане 1,20 лв. Тогава обаче столичният кмет Йорданка Фандъкова отхвърли предложението и заръча да се подготвят по-атрактивни карти за пътуване.
 
Общината очаква по-високите цени на билетите да мотивират хората да пътуват с абонаментни карти. Така щяло да се намали и гратисчийството.
 
Зам.-кметът Любомир Христов обясни, че политиката на СО е да се стимулира използването на различни видове карти, за да може софиянци да пътуват на възможно най-ниски цени.
 
Изчисления показват, че с абонаментна карта еднократното пътуване излиза двойно по-евтино, отколкото с билет - 50 ст.
 
Към момента има еднодневни и месечни превозни документи. Редовната цена на месечните абонаменти карти за всички линии е 50 лв., а само за една избрана линия – 23 лв. Има и карти, които се предлагат само за пътуване в метрото. За студенти, ученици, пенсионери и хора с увреждания се предлагат префренциални цени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
МИШКА преди 8 години
Е,ДОБРЕ Е ,ЩОТО БЯХА КАЗАЛИ ,ЧЕ ЩЕ СКОЧИ НА 1.60 ЛВ. . СЕГА СМЕ ПО ДОВОЛНИ В СОФИЯ ,А МОЖЕ СЛЕД ЕДИН МЕСЕЦ И В ПРОВИНЦИЯТА . БЛАГОДАРИМ ВИ , ГЕРБ/БОКО/ .
94
1
 
3
 
! Отговори
дапа на запада преди 8 години
И защо ,да не се въвежда задължителна антитерористична застраховка?
93
1
 
4
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До матросчоМай, ке се повтори март 2013, гадно - гледам вчета в автобуса влизат нарушителите на държавната граница, ни билети, контрольори тук въобще не се качват, а да не говорим за етноса - значи пак на нашия гръб - Е ДО КОГА БЕ, КРЪВОПИЙЦИ.........
92
1
 
3
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
На ви демокрация, тези от общината не разбират, че вече никои няма да си купи карта или билет, или поне 80%, най-много контрольорите да ги пердашат където ги видят - народа сега не плаща, а какво ли е да увеличават цената - нали тока, бензина поевтиня, защо не го намалиха билетчето, е га си тъпата работа......
91
1
 
1
 
! Отговори
1945 преди 8 години
Chestit national fest, Ellada!:-)
90
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Защо?Съвсем нормално е при положение, че човек е предплатил карта за месец и повече да има сериозна отстъпка. Ползващите епизодично градски транспорт е нормално да плащат повече за всяко пътуване.
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПлевенЦена 40лв на месечната карта за една линия е твърдде висока, подобна цена би била що годе адекватна за карта за цялата мрежа.
88
2
 
1
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Нормално е редовно ползващия предплатена услуга да плаща по-малко затова е редно картите особено дългосрочните да са по-изгодни от билетите. Трябва да има билети примерно 90 минути - 1.50лв, 60 минути - 1.20 лв, 30 минути - 80 ст и 15 минути - 30ст всичките с неограничени прекачвания.
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Градският транспорт в София преди години те возеше от една точка на града до друга точка, а не всяко качване на превозно средство да се счита за отделно пътуване, както е сега. Преди години си купуваш билет с прекачване от кондуктора (имаше такива тогава), а после го представяш на кондуктора на следващото превозно средство, който също го дупчеше на определено място. В Европа е така, там не си купуваш билет за еднократно качване в превозното средство, а билет, с който стигаш до целта на пътуванет
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива перфоратори останаха само в някои африкански държави и в България.Позор за великия ..
85
1
 
3
 
! Отговори
77777 преди 8 години
За другият вид пътници, които не ползват абонаментни карти, едно еднократно пътуване сега им струва 80 ст. с талони и 1 лев с билет, а сега искат да поскъпне на 1,20 лева за талоните и 1,60 лева за пътуване с билет. Може би повече от половината пътуващи нямат абонаментни карти за пътуване, но колко от тях дупчат билет. Всички знаем кои пътуват гратис и контрольорите не ги закачат. В Европа на тази цена може да пътуваш много повече като време и като разстояние - там не плащаш за единично пътуване
84
2
 
1
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Пътуваш или не пътуваш в София плащаш. Един работещ човек, ако пътува с градския транспорт в София, ползва 1, 2 или 3 превозни средства за да стигне до работното си място. Очевидно е, че който ползва 1 превозно средство ще трябва да си купи месечна карта за една линия, която е 23 или 28 лева, а за метрото е 35 или 42 лева, а ако пътува с повече от едно превозно средство, си купува карта за всички линии - 50 или 60 лева. Това прави между 60 ст. и 1,20 лева за едно пътуване.
83
1
 
6
 
! Отговори
Истината преди 8 години
В момента пътуването с билети в София е може би най-скъпото в Европа. Разбира се трябва да се сравнява какво плащаш и какво получаваш. Примерно в Париж съм плащал за някакъв вид билет, но след това мога да пътувам с него, ако не се лъжа един час след първото му използване, като при това мога да мина много повече километри, отколкото в София. Ако извърша подобно пътуване в София, ще ми трябват няколко билета, т.е. в София е доста по-скъпо, отколкото в Париж.
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност предложението е за 1.60 за билет, а онези 10 талона, които бяха 8 лева, да станат 12 лева. При това най-нагло ми твърдят, че сега едно пътуване с карта било 44 ст. за надземен транспорт и 38 ст. за метрото!!! То това, че е лъжа, лъжа е, но мафията дето иска това увеличение може ли да ми обясни защо пътуващите с билети ще плащат пътуванията на тези с карта?! Няма логика. Иначе месечна карта за 60 лева и 44 ст. за едно пътуване, означава 136 пътувания за месец или 4,5 пътувания на ден!!!
81
1
 
14
 
! Отговори
ПЪТНИК преди 8 години
Изчакаха да минат изборите и се започна.А дали 8 г.заплатите и качеството на живот се повишиха?София е затънала в дългове и се чудят как да скубят хората.Да оставим настрана,че на държавните служители,МВР,военни и пр.ние,редовите граждани им плащаме картите.Ще вдигат цената-ще се увеличават гратисчиите.Ще плащам скъп билет,а едва успявам да се кача.От блъсканицата сутрин ми изчезна портмонето.А общинарите пътувът със служебни коли,ходят на екзотични командировки,разделят си премии и не им пука.
80
7
 
2
 
! Отговори
as преди 8 години
Може ли европейска столица с такива ниски цени на билет?
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полицията мълчи. Защо не кажат, защо билет не можеш да платиш с карта. Само в брой.Май някой краде от билети.
78
2
 
13
 
! Отговори
СС преди 8 години
Горивата и петрола се сринаха, билетчето скача?! Защо, Фандъкова, защо?
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бензина пада, автобусите мръсни,стари и развалени,но билета скоро ще стане златен.ЗАЩО ЗА ПОЛОВИН ВЕК НЕ РАЗКРИХА НИКОГА ПЕЧАТНИЦАТА ЗА ФАЛШИВИ БИЛЕТИ.
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Защо?Натресе ти ги печатницата в Костинброд, кой друг мислиш е гласувал за тях?