Творци на протест, недоволни са от безпаричието

Искат обещаните им от държавата 10% от хазарта за култура
13
Творци на протест, недоволни са от безпаричието
Снимка: Булфото, архив

В София днес е пореден ден на протест. Този път на улицата ще излязат творци, за да покажат недоволството си от недофинансирането на системата.

Протестът е под наслов: "Да спрем унищожаването на българската култура" и е насрочен пред Министерския съвет от 17 часа.

От гражданската инициатива "Българска култура", която обединява творци от различни изкуства, вече заявиха, че ще настояват за незабавно изпълнение на Закона за хазарта, който изисква 10% от събраните такси от всички залагания да бъдат насочени към Националния фонд "Култура"; незабавни промени в Закона за меценатството; отмяна на правителственото постановление, което дава право на министъра на културата да преобразува осем културни института. Ако тези искания не бъдат удовлетворени, протестиращите ще поискат оставката на ръководството на Министерството на културата.

Пред БНР председателят на гражданската инициатива Татяна Симеонова коментира, че инициативата е официално създадена на трети април, след като институциите многократно са прехвърляли предложенията и исканията им помежду си.

"От днес ще стартираме подписката по съответния ред. Ще има пунктове, където хората могат да ни подкрепят. Разликата с референдума е, че няма да има гласуване на национално ниво и не сме ограничени с брой подписи, за да ни обърнат внимание. След като нашата инициатива внесе своите искания, тя, един вид, се саморазпуска юридически, освен ако отново не намерим нова национална кауза", разясни тя.

Симеонова се обяви за започване на изработването на Национална стратегия за развитието на културата, която обаче да не остане на хартия, а да се прилага.

Нито един лев не е постъпил в Националния фонд "Култура" чрез отчисления от Закона за хазарта, оплака се тя. Мотивът е бил, че законът противоречи на философията на Законът за публичните финанси.

"Истината е обаче, че пари от Българския спортен тотализатор влизат в Министерството на спорта и туризма по друг параграф от Закона за хазарта. Това, според мен,  трябва да стане и за културата. Спортът е важен - това е нашето физическо здраве, но културата е нашето духовно здраве", призова Симеонова.

В Бургас артисти, музиканти и служители на библиотеки, читалища и галерии ще подкрепят протеста на колегите си от София.

Те настояват да се увеличи бюджетът на Министерството на културата, както и да се направи диференциация на различните културни дейности и на икономическите райони в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе недоволни, недоволни, ама избрахте Боко Мутрата за премиер и лакеят му, алкохолизираният турчин за министър. Така че нямате думата.
9
0
 
5
 
! Отговори
до Творците преди 8 години
Нали искахте капитализъм, е има те го, ама не ви харесва защото не сте конкурентно способни,Тогава идиете и плачете на гроба на Бай Тошо защото той се грижеше много добре за вас.
8
1
 
11
 
! Отговори
стефчо преди 8 години
И аз съм недоволен от безпаричието. Вчера се оплаках на Хисарския поп..
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сещам се за Теодоси Спасов. Гениален музикант, който създава уникален български културен продукт.Легенда сред музиканти и фенове. Обаятелен, скромен и същевременно велик. Той защо не мрънка за пари ? Защото твори, а не снобее!
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Културните дейци" и пукната стотинка не заслужават !!! Докато те си къркаха уискито в подарените от Тато апартаменти, кълнейки съдбата и нищонеправейки израстнаха няколко оскотели чалга поколения. Какво направиха за да знаят младите, че чалгата е музика, колкото кравешката *** - торта ?!? Аналогично и за другите изкуства.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали искахте пазарна икономика и капитализъм , така че сега какво ревете . Навсякъде в Европа всеки си изкарва парите с творчеството си , а тука искат пари от Държавата . Да ама тези пари са от данъкоплатците т.е. от всички нас и не всеки иска да ги издържа , а те от сутринта са на водка в кафенетата .
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента културата в България прилича на музикантите на Титаник. Те си свирят, докато корабът потъва.
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За някои, културен деец означава да се комкаш от обяд в бирхалето и да ръсиш "умности" фъфлейки. Те имат рефлекса, че щом са набедени за интелектуалци и повтарят, че "Колелото на историята се върти до окончателната победа на комунизма" или че "Българския слон е по-малкия брат на съветския слон", ще тънат вечно в лукс. А истината е, че добрите писатели, музиканти, художници, театрали и пр. се продават достатъчно добре, за да живеят достойно.
2
7
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
За творците няма пари, за полицаи, доктори, военни, учители, учени от БАН, хора с увреждания, инвалиди, психично болни, пожарникари, фермери, земеделци и каквото още се сети човек, пари в нашата държава НЯМА.Защо на това НЕЩО му се казва все още държава ?
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Култура на държава пред закриване аз мисля, че е едно от последните неща, за които българите трябва да мислят