В София се търсят нови жилища, цените скачат

Районът, а не парите са ключов фактор за купувачите
Обновена: 25 апр 2016 15:33 | 25 апр 2016 14:52, Миглена Иванова
67
В София се търсят нови жилища, цените скачат
Снимка: Булфото, архив

Купувачите на жилища в София насочват предпочитанията си към имоти ново строителство. Това посочват от консултантската компания "Адрес Недвижими имоти" в анализа си за пазара от началото на годината.

Тенденцията рефлектира и върху цените. От компанията отчитат 9% ръст на активността на пазара на жилища ново строителство и 4-5% - при съществуващите жилища. Цените на жилищата ново строителство отбелязват ръст от 4-5% през първото тримесечие спрямо 2-3% при старото строителство.

Ключов фактор за купувачите на жилище вече е районът, а не цената, допълват експертите.

Още по темата

"Стойността на имота и качественото му изпълнение са основни фактори и няма как да не бъдат. Разликата е, че ако преди време хубав имот на добра цена се продаваше мигновено почти без значение къде се намира, то днес купувачите са изключително взискателни и към околната среда", казва Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията.

"Само преди година клиентите, с които работехме, не излизаха извън рамките на предварително планираните си бюджети и не се чувстваха така сигурни. През последните 2-3 месеца наблюденията ни се промениха – купувачите са спокойни и уверени, с готовност за дългосрочни кредити и със сериозен ангажимент", допълва Димитър Савов, изпълнителен директор на инвестиционната компания BLD.

Според него от съществено значение за купувачите при избор на жилище е районът да им бъде познат или да е в близост до работата им. Невинаги обаче те съумяват да намерят подходящия имот в предпочитания квартал, независимо от бюджета си. В такъв случай те се насочват към място, където предлагането отговаря на очакванията им.

Тази година най-търсени са районите с активно предлагане на сгради ново строителство, допълва Савов. Интересът е и към разработените, и към разработващите се локации. Най-активните са кварталите "Витоша", "Гео Милев", "Младост", "Изток", "Изгрев" и южните райони на столицата.

Според “Адрес“ избор на имот на локация, която е в процес на облагородяване, е по-перспективен от покупката на жилище в уреден квартал, в който обаче има риск от презастрояване.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
София се напълни с нагли и прости селяци. Това е тъжната истина. Продават нивите на село и купуват апартаменти в Манастирските ливади, където няма нито инфраструктура, нито нищо. Освен това, всеки истински софиянец, добре знае че там е тресавище и скоро блоковете на селяните ще пропаднат в него.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хем се търсят нови жилища, хем заплатите са доста по-ниски от преди кризата, масово хората емигрират, много интересни локуми, но фактите са си факти, кого заблуждават не знам.
56
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та викам, дай ги тия майстори
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И викаш за толкова пари я построи, то да им висиш на главата, ако не разбираш после голям рев ще има
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че дай го тоя строител бе, до сега оферта под 45 не съм получил и то за груб строеж
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 54, леко бъркаш със сметките, това което си написал е до груб строеж, до ключ ще ти трябват още 40 000
52
1
 
7
 
! Отговори
селянин преди 8 години
Мине не мине време и хоп имотите поскъпвали купуваите тн, абе кои да купува бе смешници като цените в тая умряла София задминаха еУропеиските бееее.......... оня ден сина ми вика аз дето да давам 100 000 еуро у София по-добре да си купя нещо у Германия или Испания..............та така анадън му казано на чист ;български' език.........
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Типична платена реклама - айде тичайте да купувате ,че хлабът е на привършване.
50
8
 
2
 
! Отговори
явлена преди 8 години
Купувайте, братя, купувайте! Утре ще дойде инфлацията и ще ви отмъкне всичко, която сте спестили. Сега е моментът, жилищата са с много изгодни цени.Нали не си мислите, че цените в София ще падат. Това поне на този етап няма как да стане. Разберете, София е най-хубавият град за живеене на целия Балкански полуостров. Нищо чудно след 2-3 години цената на жилищата да скочи до 1800-2000+ евро за квадрат. Сега е моментът за купуване.
49
0
 
1
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
Молете да не ви се налага че друга песен ще запеете.
48
0
 
5
 
! Отговори
а де преди 8 години
До Анонименабе ти купувал ли си си къщаот банка ?!...играл ли си на търг,плащал ли си за въвод за да изгониш с полиция хората,които живеят там...що дрънкаш простотии бе човече дребно...що ?!
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде ще си купиш имот ?В радиус 10км от София цените на имотите са доста високи. Строеж на една къща може да ти отнеме 2г. докато извадиш само разрешителните. Като сложиш и всеки ден пътни с кола и амортизация ти се връзва същото като апартамент в София.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много пари взимат тези софиянци.
45
0
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Карам си аз колелото по велоалеята и по едно време гледам нещо скача пред мен, ама яко скача. Карам си и се чудя кое ли е това нещо, икономиката ли скача, заплатите ли скачат, нещо друго ли. Като наближих чак видях, че това били цените на имотите .Че сме *** народ, *** сме, ама чак и.диоти не сме!
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви ги говори този Георги Павлов от тази измислена агенция?До вчера клиентите били "шарани", а днес вече били много взискателни, сиреч -вропейци!Абе ***, нито клиентите са променили мирогледа си, нито са се увеличили!Платена статия!
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Строителството на къща излиза между 300-400 лв за квадрат до шпакловка и дограма, сложете и парцела към тая цена и идва не повече от 600, така че невиждам смисъл да платя 1000? за кв/м и да се чудя къде да си паркирам колата
42
1
 
8
 
! Отговори
bebok преди 8 години
с тази цени много лошо-деца чакат родители да *** или да одъртеят да ги изфърлят, и така до 50-60 все с родители. А тези баби на по 80 са най-мразени,щото не умират и внуци чакат-ли чакат да си поживуркат в тази панелка...хич не е добре
41
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просрочените ипотеки се увеличават, банките се чудят как да се отърват от имотите, и така е от 2009г. Никаква промяна няма на пазара на имотите в София, що лъжете, бре
40
0
 
17
 
! Отговори
онзи от покрива преди 8 години
До СтефанСтефане,не се коси за нещо ,което не съществува...това с продадените апетитни апартаментчета е един от най-евтините номера на брокерите...мятат въдицата и когато захапеш започват с глупостите си...ама този апартамент вече е продаден обаче имаме друг..още по-хубав и още по-изгоден...приказките на Шехеразада :)
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До онзи от покрива 37Бръкни си в ЖобЪ и като намери онези единствени 5 уевЪ ще разбереш колко си кУмпИтентИн.